Média

Andy Vajna felvásárolta a Siriust

Andy Vajna (középen), Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan (jobbra) társaságában
Andy Vajna (középen), Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan (jobbra) társaságában

Tulajdonost váltott áprilisban a Kiskunmajsán az FM 88,2 MHz-en és a Kiskunfélegyházán az FM 91,1 MHz-es frekvencián sugárzó Sirius Rádiót működtető Félegyházi Hírlap Kft. A médiavállalkozás Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinótulajdonos rádiós hálózatának, a Radio Plus Kft.-nek a tulajdonába került. A változásra 5 nappal az országgyűlési választásokat megelőzően, április 3-án került sor, de cégbíróság csak április 27-én jegyezte be, és a Médiatanács a mai ülésén vette tudomásul a felvásárlást.

A fejlemény annyiban nem meglepő, hogy a két rádiós frekvencián idén február óta már a Rádió 1 műsora szólt. Ez az a rádió, ahol már azelőtt reklámozták a Vajna hálózatával való összekapcsolódást, hogy azt a Médiatanács a Médiatörvény alapján engedélyezhette volna, illetve a szükséges hatósági szerződést módosíthatták volna. Ez arra engedett következtetni, hogy a kormánybiztos már napokkal előbb tudhatta, hogyan dönt majd a grémium, mint hogy a tanács egyáltalán naprendjére tűzhette volna a kérdést és ott erről a testület tagjai szavazhattak volna. A hálózatba kapcsolódás ellenére tulajdonosváltásra, cégszintű összefonódásra azonban akkor hivatalosan még nem került sor.

Andy Vajna kormánybiztos a tulajdonosa a hamarosan 15 tévécsatornát működtető TV2 Média Csoportnak, továbbá a Bors című bulvárnapilapnak, a Délmagyarország és a Kisalföld című regionális újságok kiadójának, a Lapcom Zrt.-nek, ezenkívül immáron bőven 30-at is meghaladja azon rádiófrekvenciák száma, ahol a tulajdonában lévő Rádió 1 hálózat műsorai foghatók. A kormánybiztos közvetlen közelében található ezenkívül a Retro Rádió is. A kormánybiztos tulajdonos továbbá az IKO műsorgyártó cégben, mely a TV2-n kívül hamarosan az ATV-nek is gyárt műsorokat. A Médiatanács és a GVH ugyanakkor egyelőre nem azonosított túlzott médiapiaci erőfölényt Vajnával kapcsolatban.

A most felvásárolt Félegyházi Hírlap Kft. egyébként székhelyet és ügyvezetőt is váltott. A vállalat beköltözött a budapesti Buda Centerbe a Hegyalja útra, ugyanarra az emeletre, ahol a Retro Rádió és a Rádio 1 budapesti stúdiója is van. Az új ügyvezető Máté Csaba lett.

A kft.-nek mostanáig Bakos Lajos, Drávuczné Mátrai Andrea, Galambos Sándor és Bakos Andrea volt a tulajdonosa. Az ügyvezető Bakos Lajos volt a mostani váltást megelőzően.

Kiemelt kép: Andy Vajna (középen) Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő (jobbra) társaságában. Fotó: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik