Kultúra

A Harvard eltávolította egy emberbőrbe kötött könyv borítóját

Scott Eisen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Scott Eisen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
A 19. századi mű arról szól, mi lesz a lélekkel a halál után.

Des Destinées de l’Ame, vagyis A lélek végzetei – ez a címe annak a 19. században megjelent, francia nyelven írt műnek, amelynek egyik példányát emberbőrbe kötötték. A könyv az 1930-as években került a Harvard egyik könyvtárába, a Houghton Librarybe, ám az egyetem most arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy eltávolította a bizarr borítót, mert etikailag problémásnak tartották a könyv keletkezéstörténetét.

A halál utáni élet lehetőségein elmélkedő művet Arsène Houssaye írta az 1880-as évek közepén. A szerző feljegyzései szerint egy példányt adott belőle egy orvos barátjának, Dr Ludovic Bouland-nak, aki egy meg nem nevezett, természetes halált halt női páciens bőrébe kötötte be, mondván, ez  a borításméltó a mű témájához.

Egy 2014-ben elvégzett vizsgálat során bebizonyosodott, hogy valóban emberbőr borítja a könyvet. A Harvard friss közleményében azt ígéri, hogy gondoskodnak az eltávolított emberi maradványok méltó elhelyezéséről, hogy visszaállítsák a méltóságát annak az ismeretlen nőnek, akinek a bőrét használták. Arról is írnak, hogy kutatást indítanak a származása és személyazonossága kiderítésének céljából.

Ez nem az egyetlen ilyen ismert példány a könyvkötészet történetében: egy BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint a 19. században készültek ilyen könyvek, még ha nem is sok, és általában orvosok készítették, akik hozzáfértek emberi holttestekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik