Kultúra ismeretlen budapest

Újra kiadták az egykori Rádió-épületek bontási engedélyét

Farkas Norbert / 24.hu
Az atombunkert is magában foglaló központi irodaépület és a területhez tartozó, rövidesen megújítandó Károlyi-palota november 22-én, a hatósági bejárás reggelén.
Farkas Norbert / 24.hu
Az atombunkert is magában foglaló központi irodaépület és a területhez tartozó, rövidesen megújítandó Károlyi-palota november 22-én, a hatósági bejárás reggelén.
Az ideiglenes helyi védelem és a kerület által hétfőn kiadott változtatási tilalom ellenére.

Az elmúlt hetekben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jövőbeli kampuszává váló egykori Rádió-épületek (erről szóló anyagaink sorban itt olvashatók végig) körül egyre nagyobbá vált a vihar, hiszen október végén bontási engedélyt kértek a hely-, építészet- és kultúrtörténeti szempontból is fontos együttes jó részére, amit Józsefváros önkormányzata az ideiglenes helyi védelem kiterjesztésével próbált elkerülni.

A kérést a Kormányhivatal először elutasította, majd mindenféle előjel nélkül újra zöld utat adott neki – alig néhány órával azután, hogy mi is bejutottunk a területre. A döntést a kormány egy rendelettel is meg akarta erősíteni, ami kimondta: a folyamatban lévő ügyeknél a helyi védelem figyelmen kívül hagyható.

A törvényalkotásba kisebb hiba csúszott, hiszen azt már lezárt ügyekre nem terjesztették ki, így a beruházás újra ellehetetlenült. Ennek kapcsán született cikkünkben egyértelműsítettük, hogy egy újbóli bontási kérés már biztosan zöld utat fog kapni, hiszen többé nem lesz előtte megugorhatatlan akadály.

Ezt a sorsot a Pikó András vezette kerület egy december 11-i közmeghallgatással próbálta megakadályozni, amiről a kormánypárt képviselői kivonultak, a teremben maradtak azonban gond nélkül

megszavazták a tömbre a változtatási tilalmat.

Kérdés, hogy a hosszúra nyúlt esemény eredménye mennyiben befolyásolja a terület jövőjét, hiszen a Pest Vármegyei Kormányhivatal december 12-én újra kiadta az engedélyt – hívta fel a figyelmet a Civilek a Palotanegyedért Egyesület, ami hozzátette: a ma 18 órakor az egykori Stúdiópalota (Bródy Sándor utca 5-7.) előtt kezdődő felvonulás így még aktuálisabbá vált.

A határozatban meglepő módon ezúttal is szerepelt a korábbi hasonló döntésben is jelzett mondat:

a szakemberek javasolták, hogy a területen 1932-1935 közt megszületett 6-os számú stúdiót – a negyedszázaddal később Nobel-díjjal elismert Békésy György munkáját – őrizzék meg, és esetleg integrálják a leendő kampuszba.

Ez a kérés persze nem kötelező, így a területet az államtól ingyen megszerző Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nyugodt szívvel hagyja figyelmen kívül, és szabadon megvalósíthatja a korábban már ismertetett terveit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik