Kultúra ismeretlen budapest

Visszavonták a Rádió egykori épületeinek már kiadott bontási engedélyét

Farkas Norbert / 24.hu
A Magyar Rádió egykori főépülete, a világ első stúdiópalotája 2023 novemberében.
Farkas Norbert / 24.hu
A Magyar Rádió egykori főépülete, a világ első stúdiópalotája 2023 novemberében.
Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy azok a jövőben is állva maradnak.

A Magyar Rádió kilenc évvel ezelőtti, a Palotanegyedből való végleges elköltözése óta az egykori épületek jórészt kihasználatlanok, az ikonikus stúdiókban azonban továbbra is folynak a munkák, hiszen nemcsak zenészek gyakorolnak a falak közt, hanem koncerteket is tartanak, illetve felvételeket rögzítenek.

A területet az állam 2020-ban a katolikus egyháznak adta át, hogy az annak jó részét lebontva a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új otthonát hozza ott létre – írtuk meg korábban számtalan cikkünkben, bemutatva az ott álló struktúrák történetét, értékeit, a várható jövőt, sőt, arra is rámutattunk, hogy az egyház és a kormány sem a szakmával, sem a kerülettel nem kommunikál a témában, pedig a túlzó beépítés némi körültekintéssel visszafogott, értékmegőrző vérfrissítést is hozhatna.

November 7-én Józsefváros Önkormányzata megkezdte az épületek ideiglenes helyi védettség alá vonását, ezzel párhuzamosan azonban az egyszer már visszautasított bontási engedélykérés is újra aktívvá vált, sőt, alig néhány órával azután, hogy civilekkel és kerületi vezetőkkel együtt bejutottunk a területre, a munkák hirtelen zöld utat kaptak.

Kérdéses volt, hogy a Pikó András által vezetett Józsefváros mit léphet erre, hiszen a helyi védelem kiterjesztésének elvi síkon legfeljebb egy évre blokkolnia kellene a munkákat, az eközben létrejövő épületfelmérésekből pedig kiderül, hogy a státusz véglegesíthető-e. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint ez a lépés reménykeltő ugyan, de nem jelent teljesen biztos kiutat a helyzetből.

A kormány rövidesen ezt az apró reményt is semmivétette, hiszen december elsején a kormány egy olyan rendeletet adott ki, ami szerint az eljáró építési hatóság

egy kiemelt beruházás esetén (amilyen a Rádió szóban forgó korábbi tömbje is) a nem veheti többé figyelembe

a helyi önkormányzat által megállapított örökségvédelmi követelményeket, azaz

a helyi védettség olyan, mintha ott sem lenne.

A jogszabályt a polgármester szerint egyértelműen a Pázmány leendő kampusza miatt hozták létre, ez azonban nem sikerült maradéktalanul, hiszen december 5-én, kedden az ügyben az elmúlt hetekben eljáró Pest Vármegyei Kormányhivatal

visszavonta a már kiadott bontási engedélyt, ennek indokaként pedig épp a kerületi helyi védelem alá helyezést adta meg.

Ez azt jelenti, hogy a rendelet hibás volt, hiszen a döntést már annak megjelenése előtt meghozták, így nem volt érvényes a jelenlegi helyzetre.

Józsefvárosi Önkormányzat A dokumentum részlete, az indokolás lényegi részévell.

Az ügy ezzel természetesen még nem ért véget, hiszen a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mint beruházó-építtető

újra leadhatja a kérését, ez pedig nyilvánvalóan már biztosan számukra pozitív fejleményeket fog hozni.

Az ügyben a Józsefvárosi Önkormányzat december 11-re közmeghallgatást írt ki a H13-ba (VIII. Horánszky utca 13.), ahol 18 órától bárki elmondhatja a véleményét, és kiderül, mit akarnak a józsefvárosiak a projekttől – írja Facebook-oldalán a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik