Kultúra

A grúzok testvérének nevezte az oroszokat a Killers énekese, kifütyülték a zenekart Grúziában

THEO WARGO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
THEO WARGO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Kénytelen volt elnézést kérni a grúz rajongóktól a Killers azt követően, hogy a testvérüknek nevezett egy orosz rajongót. Az incidens a zenekar grúziai koncertjén, Batumiban történt, ahol felhívtak a színpadra egy rajongót a dobok mögé a For Reasons Unknown című számukhoz. Az illető történetesen orosz volt, a konfliktushoz azonban nem is ez, hanem az vezetett, hogy a zenekar énekese, Brandon Flowers kommentálni kezdte az eseményeket:

Nem ismerjük az etikettet ebben az országban, de ez a fickó orosz. Ugye nem zavar, hogy egy oroszt hívtam fel a színpadra?

A kijelentésre vegyesen kapott a tömegből fütyülést és tapsot, ezért a dal végén ismét elővette a témát. „Nem ismeritek fel a testvéreteket? Vagy ő nem a testvéretek? Elválasztanak minket az országhatárok? Nem vagyok a testvéretek attól, mert Amerikából jöttem?” – ragozta tovább.

Az egyre erősödő fütyülés miatt az énekes tovább magyarázkodott, hozzátéve: nem szeretné, ha eldurvulna a dolog, inkább a közös élményt kéne ünnepelniük, hiszen a Killers rajongói mind testvérek. A grúz hallgatóságot láthatóan nem hatotta meg az érvelés, sokan jól hallhatóan fütyülték ki a zenekart, a Guardian szerint többen el is hagyták a koncerthelyszínt tiltakozásuk jeléül.

A Killers nem sokkal később közleményben kért bocsánatot, amelyben azt írták: sosem állt szándékukban bárkit megbántani. „Elismerjük, hogy a kijelentést, miszerint a Killers rajongói mind testvérek félreértelmezhető, senkit sem akartunk felzaklatni vele, elnézést kérünk.”

A grúz-orosz konfliktus hosszú múltra tekint vissza, Grúzia 1991-ben függetlenedett a Szovjetuniótól, ám nem szabadultak ilyen könnyen az oroszoktól. 2008-ra annyira elmérgesedett a helyzet, hogy háború tört ki a két ország közt, az oroszok bevonultak Grúziába – nagyon hasonlóan a most zajló ukrán-orosz konfliktushoz. A harcok öt nap után értek véget, az oroszok két grúz régiót, Dél-Oszétiát és Abháziát is megszállás alatt tartanak, és a két ország kapcsolata azóta sem rendeződött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik