Kultúra

Ingyenes szabadtéri kiállítással emlékezik Ottlik Gézára az MMA

Nyikos Péter / MTI
Nyikos Péter / MTI
A tablók hétfőtől a Bajza utcában, május 15-től pedig Kolozsváron is láthatók.

Az épp száztíz évvel ezelőtt, 1912. május 9-én született Ottlik Géza emléke előtti tiszteleg hétfőtől a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), aminek szabadtéri kiállítása a Bajza utcai irodaépületét körülvevő kerítésen, május 15-től pedig Kolozsváron, a Bánffy-palota fedett udvarán látható – olvasható a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az író életét a gyerekkortól az elmúlásig végigkövető, könyveinek fontos idézeteit is bemutató tizenöt tabló két hónapon át marad a helyén, az év későbbi szakában pedig ugyanott Tamási Áron és Kodály Zoltán életét is megismerhetik majd a járókelők.

A közlemény szerint Ottlik Iskola a határon (1959) című regényét a mai napig a század egyik legjelentősebb magyar szépirodalmi alkotásaként tartják számon, azt azonban csak egy évtizeddel a megjelenése után fedezte fel igazán az irodalmi közélet, illetve a közönség, majd vált a kortárs írók és olvasók kultuszkönyvévé. Az önéletrajzi vonatkozású történet a kiskamaszok belső, lelki történésein keresztül a Kádár-kori értelmiség számára nagyon is aktuális, behódolás vagy ellenállás dilemmáját feszegeti.

Ottlik ezzel a művel a hetvenes évek közepén feltűnt ifjú írónemzedék ünnepelt írójává vált, az elismerés azonban nem csupán a regénynek, illetve a nyugatos (Kosztolányi, Márai) irodalmi hagyományt idéző, áthidaló szerepének, hanem Ottlik tradícióőrző személyiségének is szólt – írja az MMA, majd hozzáteszi:

az író a szocialista időkben is változatlanul ragaszkodott az általa hozott polgári, intellektuális értékrendhez, ami mellett egész életén át kitartott. Következetesen végigvitte a hatalomtól való különállást, írásaival azt sugallta, hogy tetteink következményeit mindig vállalnunk kell, ahogyan bensőnk függetlenségét is folyamatosan őriznünk kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik