Kultúra

Egy húszas évekbeli autószalon cégére bukkant fel egy kecskeméti ház falán

Élet a régi Kecskeméten / Facebook
Élet a régi Kecskeméten / Facebook
A rajzot, illetve Vecsey Jenő nevét évtizedeken át takarták a rá került vakolatrétegek.

Az Élet a régi Kecskeméten nevű Facebook-csoportban, számos, az ország különböző településeit középpontjába helyező társához hasonlóan elképesztő számban tűnnek fel a fekete-fehér, illetve színes fotók, néhány nappal ezelőtt azonban hirtelen valami egészen más jelent meg az oldalon: egy, a város központjához közel eső Bethlen körúton épp felújítás alatt álló ház aktuális homlokzata.

A vakolatát vesztett nyers téglaburkolaton egy tipikus húszas évekbeli autó képe látszik, alatta Vecsey Jenő nevével, illetve az okleveles gépészmérnök felirattal.

Élet a régi Kecskeméten / Facebook

A kommentszekcióban a szerencsére nem lebontani, hanem felújítani kívánt – rövidesen a Magyar Pünkösdi Egyház Kecskeméti Gyülekezetének közösségi házává váló –, egykor a Zaboreczky-hengermalom részét képező épület építésztervezője, Göde Ferenc is feltűnt, aki jelezte: a kép roncsolásmentesen eltakarásra kerül majd, így a következő évtizedeket egy hőszigetelő réteg mögött tölti majd.

Ez az álláspont azóta gyökeresen megváltozott, hiszen a Hírös két nappal később, december 7-én már arról számolt be, hogy a teljes homlokzatra tervezett öt centiméternyi hőszigetelést itt egy keret nélküli üvegre cserélik, így a megtalált ipari emlék így tehát mindenki számára látható marad – épp úgy, mint az ablak másik oldalán azóta előkerült újabb részlet.

A budapesti gépészmérnök, Vecsey Jenő (1874-1936) 1906-ban hozta létre a saját cégét, majd 1929-ben ezt különböző villamosberendezések, személy- és teherautók, valamint buszok, traktorok és más járművek gyártásán, illetve kereskedelmét céljául kitűző résrészvénytársasággá alakította. A férfi cége egy évvel ezelőtt jelent meg Kecskeméten, sőt, a ház a cégért hordozó szárnyának építési tervein is Vecsey neve szerepel.

Galéria
Kecskeméti Lapok - Karácsonyi Könyv, 1929 / Arcanum Digitális Tudománytár

Az üzlet falai között a következő években leginkább Ford személy- és teherautók, Lincoln személyautók, illetve Fordson traktorok találtak gazdára, vagy épp újultak meg az itteni szervizben, de az épületben Vecsey a szegedi Bugyi Mihály Gépgyárral való együttműködésének köszönhetően gépjárművezetést is lehetett tanulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik