Kultúra

A tévében: bosnyák piramisok, kék lepkék, új Psycho

A számos meglepő dolog mellett ma az emberség és érzékenység lesz a hívószó.

Rögtön egy kérdés hétfőre: vannak-e Boszniában piramisok? Hát nincsenek – persze, hogy vannak. A bosnyák piramisok rejtélye című dokumentumfilm erre a kusturicai kérdésre 22 percben felel meg, amit nyilván túlmutat egy egyszerű igenen vagy nemen, de félek, a végén mégis ott állunk majd, hogy akkor most vannak-e vagy sem… Én már nagyon várom, 20:25, Duna2.

Nem lehet önbizalom és ambíció nélkül az a rendező, aki megcsinálja a világ egyik leghatásosabb filmjének, a Psychónak a remake-jét. Gas Van Sant mindenesetre nem mondott nemet a felkérésre, 1998-ban Vince Vaughn-nal, Anne Hache-vel, Julianne Moore-ral, Viggo Mortensennel nekiállt – de minek is? Hogy Hitchcock ötletét máshogy megcsinálja? De minek? Ki írná újra a Hamletet? Minek megpróbálni újrarendezni ezt a dramaturgiai-filmnyelvi egységet? Jobbat nála nem nagyon lehet elképzelni. Vagy mégis? 21:15, Viasat3

Rizikós remake-ekkel inkább nem próbálkozók számára itt egy megbízható, jó alapokra épülő film, A remény rabjai, a szép angol című Shawshank Redeption. A stephen King és Indiana Jones (tévé)filmek specialistája, Frank Darabont rendezte filmben egy rab járja meg a börtönt, hogy ott emberséget mutasson és teremtsen – nehéz téma, könnyá elrontani, de Darabont megoldja. Tim Robbinsszal és Morgan Freemannel 21:30, Duna TV.

Léa Pool a gyerekek érzékeny rendezője, nem ez az első gyerekfőszereplős filmje. A kék pillangóban egy sérült kisfiúról mesél a történet, akinek az életét kitöltik a pillangók. Igazi szakértője lesz ezeknek a rovaroknak a kis Pete, és egyetlen vágya, hogy eljusson a dzsungelbe, Dél-Amerikába, az egyedüli helyre, ahol a világ legszebb pillangója él. A Mariposa azulhoz viszont egy híres tudós segítségével lehetne eljutni, aki eleinte nem törődik a kisfiúval, de aztán rájön, hogy egy igazi szakértővel van dolga. 22:20, Duna2

A cseh film, akár a cseh vaj vagy a sajt, a szocializmusban is megőrzött valami minőséget, érzékenységet, és mindenekelőtt rengeteg humort. A legszebb kor című film története egyszerű: szobrásznövendékek a modelljeik kapcsán vitatkoznak azon, melyik a legszebb emberi kor. De mivel a filmet az a Jaroslav Papousek rendezte, aki a Tűz van babám!, vagy az Egy szöszi szerelme forgatókönyvét írta, ezt az egyszerű történetet biztos remek cseh humorral adja elő. Egy film 1968-ból, 0:40, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik