Tudomány

Új piramisokat találtak Egyiptomban

24.hu
24.hu

2011. 05. 25. 08:39

A tizenhét eltűnt piramis nyomait a világűrből látták meg.

Korábban a témában:

Korábbi ásatások már bebizonyították két feltételezett piramis létezését. Műholdas felvételek elemzésével azonban egy NASA által szponzorált birminghami laboratóriumban rájöttek, hogy további több mint egy tucat föld alá temetődött gúla alakú épületről lehet szó.

Az egyik lehetséges piramis:

Az egyik lehetséges piramis (piramis, régészet)

A brit csapat 700 km-re a földfelszín felett keringő kamerákkal pásztázta végig az egykori ókori birodalom területét. Az infravörös képalkotó-eljárást használó műhold az egyméteresnél kisebb tárgyakat is észlelt.

A kutatók ezután Egyiptomba utaztak, hogy teszteljék, mennyire mutatnak igazat a műholdképek. Szakkarában egy próbafeltárást engedélyeztek a kutatáson dolgozó Dr. Sarah Parcaknak és csapatának Tanisz városában. Tanisz városából ma már semmi sem maradt meg, mintha a föld nyelte volna el az évezredek alatt.

Az infravörös felvételek azonban bepillantást engednek a település múltjába. Valaha Tanisz egy virágzó város volt, rengeteg épülettel és kiterjedt úthálózattal. A XX. dinasztia idején alapították, és a XXII. dinasztia korában Egyiptom politikai központjává vált.

Tanisz városa ma és egykor (utóbbi a műhold “szemével”):

Tanisz (tanisz)

A régészek egy 3000 éves taniszi házat szemeltek ki az ásatáshoz. Végül igazolták a műholdas technológia hatékonyságát: a felvételeken látottak és az ásatások során feltárt épület tökéletesen megegyezett.

A kutatók a módszerrel további ezer sírra és háromezer ősi településre bukkantak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.