Tudomány

Új piramisokat találtak Egyiptomban

A tizenhét eltűnt piramis nyomait a világűrből látták meg.

Korábbi ásatások már bebizonyították két feltételezett piramis létezését. Műholdas felvételek elemzésével azonban egy NASA által szponzorált birminghami laboratóriumban rájöttek, hogy további több mint egy tucat föld alá temetődött gúla alakú épületről lehet szó.

Az egyik lehetséges piramis:

A brit csapat 700 km-re a földfelszín felett keringő kamerákkal pásztázta végig az egykori ókori birodalom területét. Az infravörös képalkotó-eljárást használó műhold az egyméteresnél kisebb tárgyakat is észlelt.

A kutatók ezután Egyiptomba utaztak, hogy teszteljék, mennyire mutatnak igazat a műholdképek. Szakkarában egy próbafeltárást engedélyeztek a kutatáson dolgozó Dr. Sarah Parcaknak és csapatának Tanisz városában. Tanisz városából ma már semmi sem maradt meg, mintha a föld nyelte volna el az évezredek alatt.

Az infravörös felvételek azonban bepillantást engednek a település múltjába. Valaha Tanisz egy virágzó város volt, rengeteg épülettel és kiterjedt úthálózattal. A XX. dinasztia idején alapították, és a XXII. dinasztia korában Egyiptom politikai központjává vált.

Tanisz városa ma és egykor (utóbbi a műhold “szemével”):

A régészek egy 3000 éves taniszi házat szemeltek ki az ásatáshoz. Végül igazolták a műholdas technológia hatékonyságát: a felvételeken látottak és az ásatások során feltárt épület tökéletesen megegyezett.

A kutatók a módszerrel további ezer sírra és háromezer ősi településre bukkantak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik