Nagyvilág

Orbán Viktor és a határhoz tervezett állítólagos menekülttábora az osztrák választási kampány témái között

ALEX HALADA / APA-PictureDesk / AFP
Az ORF bécsi stúdiójában Werner Kogler alkancellár (Zöldek), Andreas Babler (SPD), Karl Nehammer kancellár (Osztrák Néppárt), Herbert Kickl (Szabadságpárt), Beate Meinl Reisinger (NEOS).
ALEX HALADA / APA-PictureDesk / AFP
Az ORF bécsi stúdiójában Werner Kogler alkancellár (Zöldek), Andreas Babler (SPD), Karl Nehammer kancellár (Osztrák Néppárt), Herbert Kickl (Szabadságpárt), Beate Meinl Reisinger (NEOS).
Szorossá vált az utolsó napokban az osztrák pártok versenye a vasárnapi választások előtt. A radikális jobboldali FPÖ augusztusi 7 százalékpontos előnye szeptemberre kettőre zsugorodott az Osztrák Néppárt előtt.

Rendkívül szorossá vált az utolsó napokban az osztrák pártok versenye a vasárnapi parlamenti választás előtt. Augusztusban még volt olyan közvélemény-kutató intézet, amely a radikális jobboldali, jelenleg ellenzékben lévő Szabadságpártot (FPÖ) 7 százalékpontos előnnyel hozta ki győztesnek a mérsékelt jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) előtt, mely jelenleg az erősebb kormánypárt Ausztriában, amelyet egy néppárti-zöld koalíció vezet. A Lazarsfeld Gesellschaft az augusztusi 29:22 arányú szabadságpárti előny után szeptember 25-én már csak 26:25 arányban látja erősebbnek az FPÖ-t.

A Der Standard az utolsó tíz közvélemény-kutatást összegző, ennek megfelelően sokkal kiegyensúlyozottabb mércéje kétpontos különbséget jelzett az FPÖ javára.

A minimális különbség láttán tehát egyre valószínűbb, hogy egyik párt sem fog elsöprő győzelmet aratni,

és a verseny rendkívül szoros lesz. A harmadik helyre a szociáldemokratákat (SPÖ) várják, 21 százalék körüli eredménnyel.

A három nagy párt után két közepes erejű politikai tömörülés következik. A liberális Neos 10–12 százalékig juthat vasárnap, a Zöldek viszont csúnyán visszaeshetnek az előző, 2019-es szavazáshoz képest, és az akkori 14 helyett 8 százalékot érhetnek el a mérések átlaga szerint. A kormánypártok, az ÖVP és a Zöldek várhatóan óriási veszteségeket könyvelhetnek az előrejelzések szerint: az ÖVP 12–13-mal kaphat kevesebbet 2019-hez képest, összesen tehát nagyjából 18 százalékpontot zuhanhatnak a kabinetet alkotó erők.

A Néppárt így a jelenlegi 71 mandátumához képest örülhet, ha 52 képviselői helyhez jut a 183 tagú parlamentben.

A két kormánypárt által elvesztett szavazatok nagy részéből az FPÖ profitálhat, amely öt év alatt 11 százalékponttal erősödött a közvélemény-kutatók szerint, illetve két kispárt is hirtelen „láthatóvá” vált a választási horizonton, melyek a négyszázalékos parlamenti küszöb átugrásáért küzdenek. A főleg a bécsi választókra koncentráló, viccpártnak indult Sörpártot (Bierpartei) Dominik Wlazny vezeti, aki amúgy egy punk-rock együttes frontembere, de korábban orvosként is dolgozott. Mellettük a kommunisták is három százalék körül vannak.

Mivel három párt is a 20–30 százalékos sávban áll, kettő pedig 10 százalék körül mozog, így várhatóan bonyolult koalíciós tárgyalások lesznek a parlamentbe kerülő politikai erők között. Ennek kapcsán az elemzők felhívják a figyelmet a kormányalakításnál az eredetileg zöldpárti Alexander van der Bellen köztársasági elnök előreláthatólag jelentősen megnövekvő szerepére.

Az államfőnek ugyanis nem kötelessége a legnagyobb párt vezetőjét kancellárnak felkérni,

illetve megbízni a kormányalakítással – bár eddig ez volt a szokás Ausztriában.

Thomas Kronsteiner / Getty Images Az osztrák Zöldek plakátja az Operaház előtt Bécsben 2024. szeptember 24-én.
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik