Élő Nagyvilág

Ezrek tüntettek a békéért Tel-Avivban

Itai Ron / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Itai Ron / Middle East Images / Middle East Images via AFP

A közel-keleti válságról szóló hétfői közvetítésünket itt olvashatja el.

Átnevezték az a Columbia egyik épületét az egyetemfoglaló amerikai diáktüntetők

Egy hónapokkal ezelőtt megölt palesztin kislány emlékére átnevezték a Columbia egyetem egyik épületét az egyetemfoglalók New Yorkban – írja a Haaretz.com a palesztinbarát diáktüntetők mozgalmának X-en megjelent bejegyzésére hivatkozva.

Az egyetemfoglalók a Columbia Egyetem Hamilton Hall nevű épületében barikádozták el magukat, ezt nevezték át a hatévesen meghalt Hind Radzsab emlékére, aki családjának hat tagjával együtt négy hónappal ezelőtt a gázai mentőalakulatok közlése szerint. A kislány családtagjai holttestét a lap szerint hamar megtalálták egy lövedékkel átlőtt autóban, de a kislány holtteste csak majdnem két hét után kerül elő.

A Columbián tüntető diákok még az éjszaka a Hamilton Hall egyik emeleti ablakából lógattak ki transzparenst, amelyen piros betűkkel a „Hind Hall” felirat látható.

Netanjahu: Mindenképpen belépünk Rafahba

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kedden a jeruzsálemi Miniszterelnöki Hivatalban találkozott a Hamász által fogva tartott túszok családtagjaival, illetve a szeretteiket elveszített gyászoló családok képviselőivel – adta hírül az izraeli kormányzati portál. A miniszterelnök kijelentette:

Az az elképzelés, hogy még azelőtt leállítjuk a háborút, mielőtt elérnénk az összes célunkat, szóba sem jöhet. Belépünk Rafahba, és ott is megszüntetjük a Hamász zászlóaljakat – vagy megállapodással, vagy anélkül, a teljes győzelem érdekében.

A miniszterelnök megígérte, Izrael folytatja a háborús célok megvalósítását, és ellenáll a nemzetközi nyomásnak.

Forrás: twitter.com/IsraeliPM

Peking békíti a rivális palesztin szervezeteket

A rivális palesztin csoportok, a Hamász és a Fatah politikai akaratukat fejezték ki, hogy párbeszéd útján próbáljanak megbékélni, ezáltal a két csoport képviselői biztató előrelépést értek el a kínai fővárosban a megbékélés előmozdításáról folytatott legutóbbi tárgyalásokon – idézi a kínai külügyminisztérium keddi közleményét az MTI.

„A Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom és az Iszlám Ellenállási Csoport képviselői néhány nappal ezelőtt érkeztek Pekingbe, hogy mélyreható és őszinte párbeszédet folytassanak” – mondta Lin Csien külügyi szóvivő kedden.

Megállapodtak abban, hogy folytatják a tárgyalások menetét a palesztin szolidaritás és egység mielőbbi megvalósítása érdekében

– közölte, hozzátéve, hogy a felek számos konkrét kérdésről folytattak megbeszélést és biztató előrelépést értek el. A két rivális frakció azóta nem rendezte politikai vitáit, hogy a Hamász harcosai 2007-ben egy rövid háborúban kiűzték a Fatahot a Gázai övezetből.

Kína régóta elismeri a palesztin államot, folyamatos kapcsolatokat épít a térség nemzeteivel. Az elmúlt években igyekezett a palesztin és izraeli felekkel is kapcsolatot teremteni, és egy közel-keleti ügyekkel foglalkozó különmegbízottat nevezett ki, aki Izraellel és a palesztin hatósággal is tárgyalásokat folytat. (MTI)

Palesztinpárti diákok eltorlaszolták a Columbia Egyetem bejáratát

A New York-i Columbia Egyetemen mintegy 200 tiltakozó diák eltorlaszolta a Hamilton Hall bejáratát, és nagyjából tucatnyian bent tartózkodnak az egyetem épületében – írja a cnn.com.

John Towfighi – a Columbia Egyetem hallgatója – a CNN-nek azt mondta, a helyszínen nem láthatók rendfenntartók. A már régóta tiltakozó hallgatók kedden váratlanul jelentek meg a Hamilton Hallnál. Ez az épület az egyetem egyik központja, itt található a dékáni hivatal is.

Alex Kent / GETTY IMAGES ÉSZAK-AMERIKA / Getty Images az AFP-n keresztül

A Hamilton Hall történelmi szempontból is szimbolikus az egyetem számára: 1968-ban a diákok elfoglalták az épületet, miközben tiltakoztak az iskola vietnámi háborúhoz való kötődése ellen. Az 1980-as években ismét diáktüntetők szállták meg tiltakozva a dél-afrikai apartheid rendszer ellen.

A múlt héten a rendőrségnek kellett beavatkoznia az Izrael-ellenes tüntetőkkel szemben a Yale Egyetemen, ahol több tucat aktivistát előállítottak, miközben a Columbia Egyetemen online formátumban tartják meg az előadásokat a tiltakozások miatt.

Így néz ki az amerikai hadsereg mobil mólója Gázában

Az amerikai hadsereg olyan képeket tett közzé, amelyeken bemutatják azt az ideiglenes úszó kikötőt, amelynek használatával az eddigieknél  több segélyt lehet eljuttatni az ostromlott Gázai övezetbe – szúrta ki a Guardian.

A képeken egy nagy méretű, fémszerkezetből kialakított építmény látható, az úszó platformok mellett pedig katonai egyenruhás munkások dolgoznak.

Az Egyesült Államok hadseregének központi parancsnoksága a képeket az X-en tette közzé azzal a megjegyzéssel, hogy „kezdődik a mólóépítés”, illetve „folyamatban van a Földközi-tengeren lebegő JLOTS-móló építése.”

Joe Biden Katar és Egyiptom vezetőit győzködi

Joe Biden amerikai elnök felszólította Katar és Egyiptom vezetőit, hogy a gázai tűzszünetről szóló tárgyalások részeként „tegyenek meg mindent” a Hamász túszainak szabadon bocsátása érdekében – közölte hétfőn a Fehér Ház.

Washington, Doha és Kairó hónapok óta közvetít, hogy fegyverszünet szülessen a palesztin területen, amelyet a Hamász szélsőséges szervezet október 7-i véres támadása óta Izrael könyörtelenül bombáz és teljesen ostromol. Egyiptom, Katar és a Hamász képviselői hétfőn Kairóban találkoztak, és a palesztin mozgalom várhatóan választ ad a túszok szabadon bocsátásával egybekötött második gázai tűzszüneti javaslatra.

Az amerikai elnök Tamím bin Hamad ál-Száni sejkkel, katari emírrel és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is megbeszélést folytatott „a jelenleg napirenden lévő megállapodásról” – közölte a Fehér Ház két, szinte azonos tartalmú közleményben. Biden sürgette a két, az Egyesült Államokhoz igen közel álló arab vezetőt, hogy

tegyenek meg mindent a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása érdekében, mivel ez az egyetlen akadálya az azonnali tűzszünetnek.

Egy Hamászhoz közeli forrás az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a palesztin mozgalom küldöttsége Kairóból Dohába utazott, ahol a politikai irodája található, és hogy hamarosan válasz születik a kérdésben.

Rijádban az amerikai diplomácia vezetője, Antony Blinken hétfőn azt mondta, hogy „reméli”, a Hamász kedvezően fog reagálni Izrael „rendkívül nagylelkű” ajánlatára. Ez 40 napos tűzszünetet, valamint „több ezer palesztin fogoly szabadon bocsátását tartalmazza a túszok szabadon bocsátásáért cserébe” – mondta a brit diplomácia vezetője, David Cameron, aki szintén a szaúdi fővárosban tartózkodott.

Számos humanitárius szervezet rosszallása ellenére Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt állítja, eltökélt szándéka támadást indítani a Gázai övezet déli részén fekvő, túlzsúfolt Rafah városa ellen, amely a kitelepítettek hatalmas táborává vált, ahol csaknem másfél millió palesztin él katasztrofális higiéniai körülmények között. (MTI)

„Kössetek egyezséget, és hozzátok haza őket rögvest!”

Ezrek tüntettek hétfőn Tel-Avivban a Hamász palesztin iszlamista szervezet által a Gázai övezetbe hurcolt túszok tárgyalásos úton való szabadon engedéséért – írja tudósításában az MTI.

„Rafah várhat, ők nem” – lehetett olvasni egy transzparensen a megmozduláson. A túszok hozzátartozói is beszéltek a tüntetésen, felszólítva az izraeli vezetést, hogy tűzszüneten és az elhurcoltak kiszabadításán fáradozzon.

Szülők vagyunk, akik szeretnék, ha gyerekeik hazatérnének. (…) Ha nem hozzátok haza őket, akkor a túszok vére a kezetekhez fog tapadni

– fogalmaztak a rokonok Benjámin Netanjahu miniszterelnököt hibáztatva.

„Elég legyen a vérontásból!” – hangoztatta egy olyan férfi menye, akit a Nir Óz kibucból raboltak el. „Kössetek egyezséget, és hozzátok haza őket rögvest!” – tette hozzá.

Hétfőn a Hamász háromtagú küldöttsége érkezett Kairóba, hogy egy lehetséges tűzszünetről, illetve túszcsere-megállapodásról tárgyaljon. A ynet izraeli hírportál egy kormányzati illetékesre hivatkozva arról számolt be, hogy a mostani javaslat értelmében 33 túszt – nőket, köztük női katonákat, időseket, valamint betegeket és értelmi fogyatékosokat – engednének szabadon a szélsőségesek több száz palesztin fogolyért cserébe. A hírportál szerint a fegyvernyugvás ideje a szabadon engedett túszok számától függne. A Hamász minden egyes túszul ejtett izraeli katonáért 50, míg a civilekért 30 palesztin fogoly szabadon engedését követeli. (MTI)

Olvasói sztorik