Nagyvilág europoli

Orbánnak üzent a svéd miniszterelnök: szívesen jönne Budapestre, de van egy jobb ötlete a találkozóra

HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

Azok után, hogy a török parlament kedd este jóváhagyta a svédek felvételét a NATO-ba, újra felforrósodott a diplomácia Svédország és Magyarország között, tekintve, hogy immár Magyarország az utolsó tagállam, amely még nem járult hozzá a svédek csatlakozásához.

Azóta Orbán Balázs azzal érvelt, hogy a magyar parlement nem szavazó gyár, Kövér László pedig elmondta, hogy „súlyos félreértés van a svédek fejében”, és hogy nem vagyunk a csicskásai senkinekOrbán Viktor ugyanakkor leszögezte, hogy Magyarország támogatja Svédország NATO-tagságát, ennek jeleként pedig meghívta Budapestre svéd kollégáját, Ulf Kristerssont, hogy a megvitassák a csatlakozás kérdését, és elmélyítsék a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok. A svédek ugyanakkor jelezték, hogy nem élnek a lehetőséggel, Tobias Billström külügyminiszter közölte, jelenleg nem lát okot a tárgyalásra, de korábbi kormányfő is úgy nyilatkozott, hogy nem sok megbeszélnivalójuk van Magyarországgal.

Az SVT Nyheter című svéd lap közlése szerint viszont a svéd kormányfő, Kristersson hivatalos válaszlevelet küldött Orbán invitálásra. Eben azt írta, egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy intenzívebb párbeszédre van szükség a két ország között, és jelezte, szívesen jönne Budapestre, amikor mindkettejüknek megfelel. Hozzátette ugyanakkor:

Lesz lehetőségünk arra, hogy Brüsszelben találkozzunk február 1-én, az Európai Tanács fontos ülésén.

A svéd hozzáértők elképzelhetőnek tartják, hogy a magyar felet meglepte, hogy a törökök látszólag a semmiből jóváhagyták a svédek NATO-tagságát, jelenleg azt találgatják, vajon milyen kompenzációt akarhat kicsikarni a magyar kormányfő a kedvező döntésért cserébe.

Havasi Bertalan a hvg.hu-nak azt válaszolta, „minden megy a maga útján”. A lap azt kérdezte  a miniszterelnök sajtófőnökétől, várhatóan hol és mikor kerül sor a kétoldalú megbeszélésre és lehet-e arra számítani, hogy még januárban összeülnek a vezetők. Havasi pozitív válaszként értékelte Kristersson levelét.

Kapcsolódó
A svéd média szerint Orbán kompenzációt akarhat a NATO-csatlakozás jóváhagyásáért, de Erdogannál nehezebb dolga lesz
A svéd kommentárok szerint a magyarokat akár meg is lephette a török döntéshozatal felgyorsulása.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik