Nagyvilág

Volt svéd miniszterelnök: Nem sok megbeszélnivalónk van Magyarországgal

Pontus LUNDAHL / various sources / AFP
Pontus LUNDAHL / various sources / AFP

Magdalena Andersson volt svéd miniszterelnök és ellenzéki vezető szerdán arról beszélt a Guardian megkeresésére, hogy regnálása alatt Orbán Viktor megígérte neki, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását, és a magyar kormányfő hasonló fogadalmat tett Ulf Kristersson jelenlegi miniszterelnöknek is.

Andersson indította el miniszterelnökkén a csatlakozási folyamatot még két évvel ezelőtt Finnországgal együtt, utóbbit azóta már fel is vették a szövetségbe.

Nem gondolom, hogy túl sok megbeszélnivalónk van Magyarországgal. Minden kritériumnak megfelelünk, és megígérték, hogy ratifikálják a NATO-csatlakozást

– mondta.

Hozzátette, „Magyarországnak komplikált kapcsolata van az Európai Unióval”, ugyanakkor arról nem szeretett volna spekulációkba bocsátkozni, hogy mi Orbán Viktor motivációja a folyamat blokkolását illetően.

Nehéz megtippelni, hogy miért csinálják ezt, ezért nem is kezdek el tippelgetni. De azt tudom, hogy most Magyarországon a sor, hogy jóváhagyja a csatlakozást

– közölte.

Mint ismert, Orbán Viktor szerdán a Twitteren jelentette be, hogy telefonon egyeztetett a NATO főtitkárával, akinek megerősítette, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát. Mindezt egy nappal azután, hogy a török parlament is megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Így immár hivatalosan Magyarország az utolsó tagállam, amely még nem járult hozzá a svédek NATO-csatlakozásához.

Kapcsolódó
A svéd média szerint Orbán kompenzációt akarhat a NATO-csatlakozás jóváhagyásáért, de Erdogannál nehezebb dolga lesz
A svéd kommentárok szerint a magyarokat akár meg is lephette a török döntéshozatal felgyorsulása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik