Belföld

A szakszervezeteknek is juthatna az szja 1 százalékából

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Tordai Bence benyújtotta javaslatát.

A Párbeszéd – Zöldek politikusa benyújtotta az Országgyűlésnek javaslatát, amely lehetővé tenné, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékát szakszervezetek is megkapják. Az eddigi kedvezményezetti kör megmaradna, így a szerzett jogok nem sérülnének. Az adófizetők három 1%-ról döntenének, a civil szervezetek, egyházak mellett új kedvezményezetti kör jelenne meg.

A munkavállalói érdekképviseleti szervek, szakszervezetek olyan feltételek mellett lennének jogosultak az adó 1%-ának fogadására, mint a Civil törvény hatálya alá tartozó szervezetek.

Tordai Bence érvelése szerint a szakszervezetek szerepe kiemelkedően fontos minden modern gazdaságban. Az anyagilag független, erős szakszervezetek jelentenek garanciát a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentésére. Magyarországon az utóbbi időben viszont csorbultak a szakszervezeti jogok, meggyengültek a szakszervezetek, írta a frakcióvezető. Szerinte ez mutatkozik meg a magyar bérszínvonalban is.

Megtörtént a korábban elképzelhetetlen: 2023-ban az Eurostat adatai szerint vásárlóerő-paritáson számítva a romániai bérek megelőzték a magyar béreket. Már csak Lettország, Bulgária és Szlovákia marad le mögöttünk ebben a tekintetben.

Tordai Bence szerint a bérszínvonal emelkedéséhez erősebb szakszervezetek kellenek, ehhez viszont lehetővé kell tenni, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékát az érdekképviseletek is megkaphatsák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik