Gazdaság

Ezzel számolhat júliustól, aki sört venne a boltban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Gőzerővel készül a hazai söripar a kötelező visszaváltási díjas termékek rendszere, a DRS július 1-jei éles startjára. Az iparági szereplők szerint az új visszaváltási rendszer el tudja majd érni a kitűzött célt, az italcsomagolások magas színtű, teljes kiépítettségében 90 százalékot is meghaladó mértékű visszagyűjtését. A háttérben zajló munkáról az economx.hu érdeklődött.

A kötelező visszaváltási díjas termékek rendszere, a DRS hat hónap türelmi idővel indult el januárban. Vagyis 2024. június 30-ig még forgalomba hozhatók jelölés nélküli palackok, dobozok, üvegek, a határidő közeledtével fokozatosan találkozhatnak egyre több olyan csomagolással a fogyasztók, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot. A rendszer lényege az, hogy egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta azt. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. már január elejére telepített több mint 1400 ponton mintegy 1800 visszaváltó automatát.

A MOHU által létrehozott és a kereskedőkkel közösen üzemeltetett visszaváltási rendszer el tudja majd érni a kitűzött célt, az italcsomagolások magas színtű, teljes kiépítettségében 90 százalékot is meghaladó mértékű visszagyűjtését – mondta a portálnak Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A szakember rávilágított, hogy ebben a fogyasztónak is nagy szerepe van, mert a korábbiakhoz képest, most nem „laposra taposva”, hanem

sértetlenül, eredeti formájában kell a csomagolást a gyűjtőpontokra visszavinni,

hasonlóan minden Európában megtalálható visszaváltó rendszerhez.

Komplex, összetett folyamat

„A Dreher felkészülési munkája a korábbi ütemtervnek megfelelően zajlik és rendben át fogunk állni az új termékekre” – közölték a lappal a kőbányai sörgyárnál. Kijelentették, hogy a termékportfóliójuk egy részét már az új csomagolásban gyártják, az átállás folyamatos és fennakadás nélküli. „Az átálláshoz komoly belső tervezőmunka volt szükséges, figyelembe kellett venni a grafikai, nyomdai, regisztrációs folyamatokhoz kapcsolódó kapacitásokat és átfutási időket. Nem minden csomagolóeszköz-gyártó volt képes a MOHU előírásainak megfelelő mintadarabokat előállítani és ez okozott fennakadást is az átállásban, de sikerült áthidaló megoldásokat találni” – árulták el a sörgyártó cégtől.

Előrebocsátották, hogy időben befejezik az átállást. A fogyasztók folyamatosan találkozhatnak a Dreher DRS-kompatibilis termékeivel az üzletekben, de hogy mikor és hol, az attól függ, hogy mekkora átmenő készletek vannak, lesznek a nagy- és kiskereskedők raktáraiban, polcain.

„A Borsodi Sörgyár mindenkor igyekszik a hatályos jogszabályi követelményeknek megfelelően működni, és ennek megfelelően gőzerővel azon dolgozunk, hogy minden termékünk megfeleljen a vonatkozó követelményeknek a jogszabályban meghatározott határidőig” – közölték az economx.hu-val a vállalatnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik