Belföld

Orbán Viktor: A magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Most fejeztem be egy telefonhívást a NATO főtitkárával. Megerősítettem, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát – írta az X-en Orbán Viktor, aki bejegyzésében azt is írja, hogy Jens Stoltenbergnek hangsúlyozta,

„továbbra is sürgetni fogjuk a magyar parlamentet, hogy szavazzon Svédország csatlakozása mellett, és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt”.


Mint ismert, kedden a török parlament is megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Így immár hivatalosan Magyarország az utolsó tagállam, amely még nem járult hozzá a svédek NATO-csatlakozásához, annak ellenére, hogy a magyar kormány visszatérően hangoztatta, hogy nem hazánk lesz az utolsó.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X-en reagált Orbán bejegyzésére. A norvég politikus azt írja, üdvözli Orbán Viktor és kormányának egyértelmű támogatását a svéd csatlakozással kapcsolatban. „Várom a ratifikációt, amint újra összeül a parlament” – tette hozzá.

A magyar oldalon az ügyben nem is igazán mutatkozik jele előrelépésnek, hiszen Orbán Viktor a minap a svéd miniszterelnökkel akart tárgyalni, a svédek viszont visszautasították a magyar miniszterelnök ajánlatát.

Emlékeztetőül: Svédország és Finnország még 2022-ben, Oroszország ukrajnai inváziója után kérte csatlakozását a NATO-hoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik