Nagyvilág

Orbán Balázs megmagyarázta, miért szavazott Törökország Magyarországnál hamarabb a svéd NATO-csatlakozásról

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert

Hiába ígérte meg Orbán Viktor a svédeknek, hogy Magyarország nem utolsóként fogja jóváhagyni a svédek NATO-csatlakozását, ez már biztosan így lesz, miután a törökök kedden megszavazták a javaslatot.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az ATV szerda esti Voks című műsorában magyarázatot adott erre. Mint fogalmazott, a magyar kormányt nem érte meglepetésként, hogy a török parlament Magyarországot beelőzve megszavazta Svédország NATO-csatlakozását kedden.

Ez nyilvánvalóan annak köszönhető, hogy a magyar parlament ülési rendje eltér a török parlamentétől

– jelentette ki.

A Telex szemléje szerint Orbán Balázs azt is elmondta, a magyar kormány álláspontja az első pillanattól kezdve világos: támogatják Svédország NATO-csatlakozását, ezért terjesztették be a parlament elé. A kormány álláspontja pedig nem függ Törökországtól, tette hozzá.

A kormánypárti képviselők aggályai ugyanakkor alapot teremtettek arra, hogy a kormány további politikai konzultációt kérjen a svédektől. Orbán Viktor ezért is hívta meg levélben Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt a hét elején. Ezt azért kérjük mint magyar kormány, mert szeretnénk megkönnyíteni a svédek dolgát

– magyarázta.

Szerinte ha Magyarország szeretné magát komolyan venni, akkor a kormánynak figyelembe kell vennie a parlamenti képviselők által megfogalmazott szempontokat. „Ez nem egy szavazógyár, itt komoly kérdések vannak” – mutatott rá.

A miniszterelnök politikai igazgatója azt is állította, számos olyan példát tudna mondani, amikor a kormánynak meg kellett győznie a Fidesz-KDNP frakcióját egy-egy javaslat támogatásáról. Az ő mindennapjai egy részét is az tölti ki, hogy a kormány és a frakciók közötti koordinációt és konzultációt intézi.

Kapcsolódó
A svéd média szerint Orbán kompenzációt akarhat a NATO-csatlakozás jóváhagyásáért, de Erdogannál nehezebb dolga lesz
A svéd kommentárok szerint a magyarokat akár meg is lephette a török döntéshozatal felgyorsulása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik