Belföld

A NAV kórházak ellen indított végrehajtási eljárást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Népszava információi szerint inkasszóval kellett beszednie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a Jászberényi Szent Erzsébet kórház mintegy 57 millió forintos közteher-tartozását A lap úgy tudja, hogy: az összeg leemelése az intézmény számlájáról okozott némi problémát az adott időszakban a kórház egyéb napi fizetési kötelezettségeinek teljesítésében.

Két fővárosi kórház, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézet és a a Károlyi Sándor Kórház is található a NAV-nál a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az esettel kapcsolatban csak annyit válaszolt: „Értesüléseivel ellentétben hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

A lap emlékeztet, hogy március végén az egészségügyi intézmények tartozása már csaknem 110 milliárd forint volt, és miközben tavaly átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a NAV emailben reagált a hírre. Azt írták: „Álhír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján. A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik