Belföld

Kövér László nem támogatja a svéd NATO-tagságot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A fideszes házelnök szerint valakinek utolsónak is kell lennie.

Most éppen az egyik ilyen taggal beszél.

Ezt válaszolta az Indexnek Kövér László, amikor arról kérdezték, lehet-e tudni, hogy a Fideszben kik nem támogatják Svédország NATO-csatlakozását. A fideszes házelnök hozzátette: örülne, ha a svédek mielőbb megadnák neki az esélyt, hogy álláspontját jó lelkiismerettel megváltoztathassa.

Szerinte nem kínos, hogy Magyarország ratifikálja utolsóként a NATO-bővítést, ő egy pillanatig sem érzi emiatt rosszul magát.

Másrészt valakinek utolsónak is kell lennie.

Emlékeztetett rá, hogy a NATO-tagállamok arra vállalnak kötelezettséget, hogy ha bármelyik szövetségest megtámadják, azt úgy tekintik, mintha ellenük irányulna. Azaz katonai segítséget nyújtanak a megtámadottnak.

Ehhez olyan fokú bizalom kell, amelynél nincsen erősebb.

Szerinte Svédország ezzel nincs tisztában, olyan messzire ment a magyar kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté tenni.

Úgy érzem, súlyos félreértés van a svédek fejében.

Mint mondta, az Országgyűlést nem befolyásolja a török döntés. Az nem elvárás, hogy a ratifikáció előtt a svédek jöjjenek Orbán Viktor elé kanosszajárásra, de az igen, hogy

ne keltsék azt a látszatot, mintha semmibe vennének bennünket. Nem hiszem, hogy ez túl nagy igény lenne.

Frissítünk! Putyin legnagyobb rémálma a svéd NATO-tagság

Vlagyimir Putyin rémálmát váltja valóra Magyarország azzal, hogy a magyar miniszterelnök bejelentette: telefonon beszélt a NATO-főtitkárral, és megerősítette, a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát – írja a Newsweek alapján a Mandiner. Az orosz elnöke a katonai szövetség terjeszkedésének megakadályozását remélte. A Newsweek szerint a svéd hozzáállás Magyarországhoz is az oka annak, hogy „mindenki, akin a narancssárga pártsapka mellett kormányzati sapka van, pecsétes papíron elhelyezett aláírásával támogatta a svéd NATO-csatlakozást. Akin viszont kormányzati sapka nincs, ellenben narancssárga pártsapka van, az meg azt üzeni, hogy kapcsolataink jelenlegi állapotát tekintve egyszerűen nincs kedve a körülmények szerencsétlen alakulása esetén magyar katonákat háborúba küldeni Svédországért”.

A fideszes házelnök szerint az ellenzék sikertelenül kezdeményezi majd a rendkívüli ülés összehívását, ő nem is érzi úgy, hogy valami sürgető, rendkívüli helyzet állt volna elő. Kövér László üzent a NATO-főtitkárnak is, akinek Orbán Viktor azt ígérte, sürgetni fogják a magyar parlamentet, hogy szavazzon Svédország csatlakozása mellett.

Csak hogy világos legyen: már régen túl lennénk ezen az egész cirkuszon, ha Stoltenberg úr fele annyi erőfeszítést fordított volna a svéd politikusok meggyőzésére, mint amennyi energiát abba fektetett, hogy nekünk üzengessen.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: A magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát
A kormányfő a NATO főtitkárával beszél erről telefonon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik