Nagyvilág

Mohammed Deif, az Izrael megtámadását kitervelő Hamász-vezető eddig hét merényletet élt túl

MTI
MTI

Szombaton Mohammed Deif, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője a szervezet tévécsatornáján jelentette be, hogy mintegy ötezer rakétát indítottak Izrael felé. Izraelben Deifet tartják az eddig 1200 ember halálát okozó kegyetlen támadás egyik kitervelőjének.

A Reuters külön cikkben gyűjtötte össze, mit lehet tudni az illegalitásban élő, eddig hét izraeli merénylet túlélő palesztin férfiról, aki soha nem jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Deifről mindössze három fénykép került elő: az egyik még a 20-as éveiben készült, a másikon maszkot visel, a harmadik pedig az árnyékának a képe, amelyet a szombati bejelentés lejátszásakor is használtak. Deif holléte ismeretlen, bár nagy a valószínűsége annak, hogy Gázában a földalatti alagutak labirintusában bujkál.

Palesztin források szerint az utóbbi napokban az izraeli légicsapások során Gázában meghalt Deif apja, mások szerint a testvére, az azonban biztos, hogy feleségét, hét hónapos fiát és három éves lányát szintén egy légicsapás ölte meg még 2014-ben.

A férfi a Khan Yunis menekülttáborban 1965-ben született Mohammad Masri néven. A gázai Iszlám Egyetemen szerzett tudományos diplomát, ahol fizikát, kémiát és biológiát tanult. A művészetek iránti is affinitást mutatott, vígjátékokban szerepelt.

1987-es első Intifáda, vagyis palesztin felkelés során vált ismertté Mohammed Deif néven. 1989-ben egy időre le is tartóztatták. A Hamász ranglétráján felfelé haladva Deif fejlesztette a csoport alagúthálózatát és a bombakészítési szakértelmét. Évtizedek óta ő vezeti Izraelben a legkeresettebb bűnözők listáját, miután őt tartják felelősnek több tucat öngyilkos merénylet kiterveléséért.

Deif a források szerint az egyik ilyen merényletben maga is súlyos szemsérülést szenvedett, és az egyik lábán is megsebesült.

Azzal, hogy a Hamász felfegyverzett szárnyának irányítójaként túlélt egy sor támadást, a palesztinok szemében népi hős státuszára emelkedett. Biztonsági okokból nem használ modern digitális technológiát, nincs okostelefonja.

A szombati rajtaütés legfontosabb része a titkosság volt, ezért az időpontról állítólag még Irán, a Hamász fontos pénzügyi, kiképzési és fegyverzeti forrása sem tudott, sőt magáról az akcióról is csak általánosságban voltak információi. A Reuters forrása azt állította, hogy bár Teherán tudatában volt egy nagy hadműveletnek, annak részleteiről nem esett szó a Hamász, a palesztin vezetés és az Irán által támogatott libanoni fegyveresek, a Hezbollah között sem.

A Deif által kidolgozott terv alapja egy hosszan tartó megtévesztési periódus volt. Izraellel elhitették, hogy a Hamász nem érdekelt új konfliktus kirobbantásában, és inkább a gazdasági fejlődésre összpontosít Gázában, ahol a mozgalom tartja kezében a hatalmat.

De miközben Izrael gazdasági segítséget nyújtott a gázai munkavállalóknak, a csoport a harcosok kiképzésére és gyakorlatokra összpontosított, gyakran az izraeli hadsereg orra előtt – mondta egy Hamászhoz közel álló forrás.

Két évig készültünk erre a csatára

– mondta korábban Ali Baraka, a Hamász külkapcsolati vezetője.

A Reuters szerint Deif nyugodt hangon beszélt a szombaton lejátszott hangfelvételén. Azt mondta: a Hamász többször is figyelmeztette Izraelt, hogy hagyja abba a palesztinok elleni bűncselekményeket, engedje szabadon a foglyokat, akiket szerinte bántalmaztak és megkínoztak, és állítsa le a palesztin földek kisajátítását. Azt is mondta, hogy a Hamász korábban humanitárius megállapodást kért Izraeltől a palesztin foglyok szabadon bocsátására, de ezt elutasították.

A megszállás orgiája és a nemzetközi törvények, határozatok megtagadása, valamint az amerikai és a nyugati támogatás és a nemzetközi hallgatás fényében úgy döntöttünk, hogy véget vetünk ennek az egésznek

– idézte a hírügynökség Deif beszédét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik