A következő élő közvetítés része Folytatta a rakétatámadásokat Oroszország, órákon keresztül volt légiriadó Ukrajnában

Stratégiai csapást mért az orosz kémekre a brit elhárítás

A közelmúlt történetének „legjelentősebb stratégiai csapása” érte Oroszország kémtevékenységét Európában – állítja a brit belföldi kémelhárításért felelős titkosszolgálat, az MI5 vezetője. Ez annak köszönhető, hogy Ukrajna lerohanása óta orosz diplomaták összehangolt kiutasításait hajtották végre, és az elmúlt években száz diplomáciai vízumkérelmet elutasítottak csak az Egyesült Királyságban.

afp

Ken McCallum, az MI5 főigazgatója éves értékelő beszédében felidézte, hogy idén 600 orosz tisztviselőt utasítottak ki Európából, akik közül a brit titkosszolgálat 400-at kémnek minősített.

Továbbra is intenzíven dolgozunk azon, hogy az Egyesült Királyságban a lehető legnehezebb működési környezetet alakítsuk ki az orosz titkos akciókhoz

– közölte McCallum hozzátéve, hogy az Egyesült Királyságnak még évekig készen kell állnia az orosz agresszió elhárítására.

Miközben azonban Magyarország európai szövetségesei folyamatosan utasítják ki az orosz diplomatákat, hazánkban egyre több van belőlük. Az RTL nemrég Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója adatgyűjtése alapján ismertette, hogy

egy éve alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon.

Ken McCallum beszédből másfelől az is kiderült, hogy a britek erős fenyegetést érzékelnek az iráni állam részéről, ideértve a rezsim ellenségének tekintett britek elrablását vagy megölését. Közlése szerint csak január óta tíz ilyen potenciális fenyegetésre volt példa az Egyesült Királyságban. A titkosszolgálati vezető egyébként „kifinomult ellenfélként” jellemezte Iránt.

McCallum hozzátette, a terrorizmus továbbra is tartós fenyegetést jelent, és nyolc „potenciálisan halálos konspirációt” állítottak le az elmúlt évben. Úgy értékelte: ezek háromnegyede iszlamista szélsőségesekhez, egynegyede pedig szélsőjobboldali terrorizmushoz kapcsolódik. Szerinte az utóbbi szélsőség egyre inkább vonzza a fiatalabb briteket. Szóba hozott egy gyanúsítottat, aki mindössze 13 éves volt, de részleteket erről nem közölt.

A titkosszolgálati vezető úgy látta, Kína jelenti „a legmeghatározóbb stratégiai kihívást az Egyesült Királyság számára.” Állítása szerint Kína a saját javára manipulálja a közvéleményt, ráadásul nem csak a politikai színtéren prominens parlamenti képviselőket próbálnak bevonni és befolyásolni.

(CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik