Belföld

Egy év alatt jelentősen nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egyre több az orosz diplomata Magyarországon. Egy év alatt 30 százalékkal nőtt a számuk, miközben az Ukrajna ellen indított invázió miatt az uniós országok többsége egyre gyakrabban utasít ki orosz diplomatákat – derítette ki az RTL Híradója Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának adatgyűjtése alapján.

Eközben más uniós országokban egyre kevesebben vannak, mert az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta folyamatosan utasítanak ki orosz diplomatákat.

Látványosan mindenféle olyan gesztustól tartózkodik a magyar kormány, ami elidegenítené Oroszországot, és ebbe a trendbe illeszkedik az is, hogy orosz diplomatákat sem tiltunk ki

– mondta az RTL Híradónak az újságíró.

Tavaly november végén 46 orosz diplomata szolgált Magyarországon, a számuk több lépcsőben idén október végéig 62-re emelkedett. Ehhez képest Panyi Szabolcs adatgyűjtése alapján például Londonban 35, Varsóban 20, Pozsonyban pedig 15 orosz diplomata van.

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és volt katonai hírszerző az RTL-nek azt mondja, a diplomaták egy része a nyilvános küldetése mellett valószínűleg hírszerzési tevékenységet is végez. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója pedig úgy véli, a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az orosz diplomaták egy része igyekszik befolyásolni az adott ország politikai légkörét.

Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke a csatornának azt mondta, a testület következő zárt ülésén kérdezni fogja a titkosszolgálatok vezetőit az orosz diplomaták a számának gyarapodásáról.

Az RTL megkereste a Külügyminisztériumot is, válaszukban azt írták, a diplomaták létszámának meghatározása minden esetben „a küldő ország szuverén joga.” Valamennyi diplomata „átesik a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon”, amit a magyar hatóságok „a legnagyobb alapossággal és körültekintéssel” végeznek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik