Nagyvilág

A Fico elleni támadás óta több szlovák politikus is halálos fenyegetést kapott

A Robert Fico elleni szerdai merényletkísérlet után több szlovák politikus és magas rangú tisztviselő is fenyegető üzeneteket kapott, néhányaknak egyenesen azt címezték, hogy Fico után fognak menni – írja az Új Szó.

Nyitra megye elnökét, Branislav Becíket konkrétan lelövéssel fenyegették meg a közösségi médiában, az EP-választáson is induló szociáldemokrata politikus egy időre fel is függesztette kampánytevékenységét. A Becíknek küldött fenyegetés tényét Matus Sutaj Estok belügyminiszter is megerősítette, ő ismételten próbált higgadtságot kérni a társadalomtól, a politikusoknak pedig azt üzente, hogy a kormánynak és az ellenzéknek kéz a kézben kell úrrá lenniük a helyzeten.

A belügyminiszter elmondta, hogy nem Becík az egyetlen, akit megfenyegettek a miniszterelnök elleni merénylet óta, hasonló üzeneteket kapott a Biztonsági Tanács újonnan megválasztott elnöke, Marcela Kosova és a Smer parlamenti képviselője, Richard Glück is – utóbbival kapcsolatban hír az is, hogy Pozsonyban őrizetbe vettek egy férfit, aki állítólag megfenyegette a politikust. Rajtuk kívül Jaroslav Nad’ korábbi védelmi miniszternek is megüzenték, hogy „Fico után fog menni”.

A szerdai történések után a hatóságok kiemelt ügyként kezelik a fentieket. Matus Sutaj Estok elmondta, hogy a közjogi méltóságok és diplomaták védelmét biztosító hivatallal és a regionális rendőr-főkapitányságokkal együtt megerősítették az összes kockázati csoport védelmét arra az esetre, ha bármilyen fenyegetés lépne fel.

Ne kelljen polgárháborúval szembenéznünk csak azért, mert nem vagyunk hajlandók tolerálni más nézeteket. A gyűlöletre nem lehet válasz a gyűlölet

– tette még hozzá a belügyminiszter a szlovák társadalomhoz címezve.

Kapcsolódó
„Ne csináljátok, mert ez genocídiumba is átmehet” – így látják Szlovákiában a Fico-merénylet hátterét
Szlovákiai magyar értelmiségieket kérdeztünk a tragédia okairól és az ország jövőképéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik