Nagyvilág

Már huszonnégy áldozata van a katonai puccsnak Szudánban

AFP
AFP

A szudáni államfői tisztséget átmenetileg gyakorló Abdel Fattah al-Burhannak épp a napokban kellett volna átadni a főhatalmat szudáni civil politikai vezetőknek egy 2019-es megállapodás szerint. A hadsereg főparancsnoka ehelyett azonban október végén katonai puccsot hajtott végre az országban, amelynek során többeket letartóztattak, és az ország törvényes miniszterelnökét is jogellenesen házi őrizet alá helyezték.

Szerdán ennek megfelelően újra több ezren tüntettek a fővárosban, Kartúmban.

A szudáni közszolgálati televízió az AlJazeera szerint azt jelentette, hogy a hatóságok a tüntetés előtt lezárták a fővárost két, másik várossal összekötő tíz híd közül négyet. Az AFP szerint Kartúm-szerte több nagygyűlés is szerveződött szerdán, annak ellenére, hogy az október 25-i puccs óta nem élnek a telefonvonalak és az internet sem működik. A tüntetések eddig huszonnégy ember életét követelték. Szemtanúk szerint a hatóságok szerdán újra könnygázt vezettek be a tiltakozók ellen.

A kiújuló tiltakozásra Antony Blinken amerikai külügyminiszter is reagált, arra buzdítva az afrikaiakat, hogy figyeljenek oda a demokráciát fenyegető egyre növekvő veszélyekre.  Az amerikia külügyminiszter ezt éppen akkor mondta, amikor Kenyában megkezdte három országot érintő afrikai körútját. Az Egyesült Államok – mint írják – egy közel 700 millió dolláros, Szudánnak szánt támogatást függesztett fel, válaszul az októberi puccsra, amely lényegében visszafordította azt a demokratikus átmenetet, amely Omar al-Basír korábbi diktátor 2019-es megbuktatását követte.

Az antidemokratikus fordulat leginkább azért következett be, mert 2019-es megállapodástól eltérően harminckilenc hónap letelte után a hadsereg mégsem akarta átadni a főhatalmat a politika civil szereplőinek.

A szudáni eseménykről részletesebben itt írtunk:

Kapcsolódó
Meg kell állítani a puccsjárványt – Szudán is visszafordult a képviseleti demokrácia kapujából
Hétfőre virradóra Szudánban a hadsereg átvette a hatalmat a polgári kormánytól, amelynek vezetőit letartóztatták. Veszélybe került a hosszú ideje zajló demokratizálódási folyamat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik