Élő Nagyvilág

Az a hír járja, hogy Putyin megbüntetné a védelmi miniszterét

Anadolu via AFP
Anadolu via AFP

Az előző nap legfontosabb történéseit ide kattintva olvashatja vissza.

Körözést adtak ki Putyinék Zelenszkij ellen

Körözést adott ki az orosz belügyminisztérium Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen – jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz hírportál a belügyi tárca adatbázisára hivatkozva. Az orosz hírportál közölte, hogy Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint. Indokként az adatbázisban az orosz büntetőtörvénykönyv megsértését tüntették fel, de azt nem, hogy milyen bűncselekményekkel gyanúsítják az ukrán vezetőket. A RIA Novosztyi szerint az utóbbi napokban több más ukrán politikus ellen is körözést adtak ki Oroszországban.

Az ukrán külügyminisztérium közleményben reagált a Zelenszkij elleni körözésről szóló orosz sajtóhírekre, és ez a tárca szerint “az orosz államgépezet és propaganda elkeseredettségéről tanúskodik”, és pusztán a figyelem felkeltésére irányul. Kijev emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki, ami az ukrán külügyi közlemény szerint “teljességgel valós, és a világ 123 országában végrehajtható”.

(MTI)

Zelenszkij: Oroszország több mint 380 támadást indított ukrán városok ellen egy hét alatt

Ezen a héten az orosz megszálló erők több mint 380 támadást indítottak ukrán városok és régiók ellen, ezért az ukrajnai emberéletek megóvása érdekében most égető szükség van légvédelmi rendszerekre és a fegyverekre – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati Facebook-üzenetében.

“A terroristák csak ezen a héten több mint 380 támadást hajtottak végre városaink és régióink ellen, és ez így megy ennek a háborúnak minden hetében. De megállítható a városaink, falvaink és lakosaik elleni mindennapos és szándékos orosz terror. Partnereink rendelkeznek minden szükséges rendszerrel, minden fegyverrel ahhoz, hogy Ukrajna megóvhassa az emberéleteket” – fogalmazott az államfő. Egyúttal köszönetet mondott azoknak a partnerországoknak, amelyek megértik a légvédelmi rendszerek szállításának fontosságát.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napban 119 összecsapás volt a fronton. A helyzet a Donyeck megyei Avgyijivka és Bahmut környékén volt a legforróbb. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 473 ezret. Az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit, 46 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 31 drónt.

Putyin állítólag meggyengítené a védelmi miniszterét

Továbbra is ellátja közfeladatait az orosz védelmi miniszter annak ellenére, hogy egyes sajtóhírek szerint Vlagyimir Putyin meg akarja büntetni őt, amiért nem sikerült átütő sikereket elérnie a hadseregnek Ukrajnában, írja a Sky News.

Szergej Sojgu szombaton például Aranycsillagokat adott át katonáknak a különleges katonai műveletekben tett bátor és hősies erőfeszítéseikért.

Mindeközben szakértők szerint Putyin már próbálja aláásni Sojgu tekintélyét, ugyanis csütörtökön  Alekszej Djumin tulai kormányzóval egyeztetett, aki köztudottan a Wagner Csoport szimpatizánsa. Ez azt is jelentheti, hogy az orosz elnök úgy szeretné csorbítani Sojgu hatalmát, hogy egyensúlyba hozza őt a riválisaival.

Mesterséges intelligencia generálta az új ukrán külügyi szóvivőt

Debütált a mesterséges intelligencia által generált új ukrán külügyi szóvivő, akit egy énekesnőről és valóságshow-szereplőről mintáztak, írja a hvg.hu.

A minisztérium közlése szerint a nyilatkozatokat továbbra is emberek írják és ellenőrzik majd, de a történelemben először egy „digitális szóvivő” olvassa fel azokat, aki a Victoria Shi nevet kapta.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia lényegében csak a vizuális elemeket segít generálni, és mint mondta,

az új szóvivő olyan technológiai ugrást jelent, amilyet még egyetlen diplomáciai szolgálat sem tett a világon.

150 ezer orosz katona halhatott meg a franciák szerint

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter a Novaya Gazeta Europe nevű orosz lapnak adott interjújában konkrét számokat közölt arra vonatkozóan, hogy milyen veszteségeket szenvedhetett el eddig az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban.

Európa és partnerei egységesek és kitartóak maradnak egészen addig, amíg ez szükséges. Az orosz hadsereg kudarca már érezhető. Az orosz katonai veszteségeket 500 ezerre becsüljük, 150 ezer katona pedig meghalt

– mondta.

Hozzátette, mindezt a semmiért szenvedték el az oroszok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még februárban beszélt arról, hogy 180 ezer orosz katonát öltek meg a háborúban, a britek szerint pedig körülbelül 450 ezren sebesültek vagy haltak meg a háborúban orosz részről. A Kreml nem közöl ezzel kapcsolatban adatokat.

Olvasói sztorik