Nagyvilág

Exit poll: fej fej mellett a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták Németországban

AP/Michael Probst
AP/Michael Probst

Nagyjából azonos eredményt ért el a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

A távirati iroda arról tudósít, hogy az ARD országos köztelevízió megbízásából végzett kutatás alapján az SPD és a CDU/CSU is a szavazatok 25 százalékát gyűjtötte össze, a ZDF országos köztelevízió exit pollja szerint az SPD 26 százalékot, a CDU/CSU 24 százalékot szerzett. Érdemes megjegyezni, hogy miközben a szociáldemokraták nagyot javítottak a legutóbbi választáshoz képest, az CDU még sose szerepelt ennyire rosszul.

És a többiek:

  • A harmadik helyen a Zöldek állnak, az ARD szerint 15 százalékkal, a ZDF szerint 14,5 százalékkal. Ők majdnem hat százalékot erősödtek a legutóbbi választás óta.
  • A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) az ARD adatai alapján 11 százalékos, a ZDF felmérése szerint 12 százalékos eredményt ért el.
  • A jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt az ARD szerint 11 százalékot, a ZDF szerint 10 százalékot szerzett.
  • Az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) mindkét exit poll szerint 5 százalékon, a bejutási küszöbön áll, így az is előfordulhat, hogy kiesik a Bundestagból.

Az eredmények azt vetítik előre, hogy hosszú alkudozás várható bármilyen koalíció is kezdi meg a kormányzást. A jelenlegi adatok szerint a CDU/CSU-nak 200, a szociáldemokratáknak 197, a szélsőjobboldali AfD-nek és az FDP-nek 87-87, a Zöldeknek 119, a Baloldalnak pedig 39 képviselője lesz az új Bundestagban. Az új kormánykoalícióba az AFD-t leszámítva mindenki bekerülhet, de az is lehet, hogy marad a jelenlegi nagykoalíciós kormányzás, igaz, a szoociáldemokraták legszívesebben a Zöldekkel alakítanának kormányt, de kettejüknek nem lesz többségük, így valakit még be kell venni harmadiknak. Ugyanakkor nem elképzelhetetlen egy CDU-CSU vezette kormány sem – kiegészülve a Zöldekkel és a Szabad Demokrata Párttal.

Az MTI azzal kaluklál – amennyiben a végeredmény nagyjából egyezik az első felmérésekkel -, hogy a legnagyobb kérdés az lesz, hogy a 16 éve megszakítás nélkül kormányzó CDU/CSU megpróbál-e ismét kormányt alakítani. A választás előtti utolsó nyilatkozatokban a bajor CSU-nál kiemelték: nem tartják elképzelhetőnek, hogy a pártszövetség egyértelmű választási győzelem nélkül fellépjen a kormányalakítás szándékával. Az urnazárás után viszont Markus Blume, a CSU főtitkára jelezte, hogy a szorosnak ígérkező eredményt tekintve bármi előfordulhat még. Blume a CSU müncheni székházában és a CDU főtitkára, Paul Ziemiak pártja berlini központjában egyaránt hangsúlyozta, hogy “hosszú lesz a választási éjszaka”, sokat kell még várni, mire világosak lesznek az erőviszonyok.

Lars Klingbeil, az SPD főtitkára a szociáldemokraták eredményváró rendezvényén kijelentette: felmérések azt mutatják, hogy a választók az SPD-t bízták meg a kormányalakítással. Az exit pollok alapján biztosnak tűnik, hogy a CDU/CSU és az SPD tovább folytathatná a 2013-ban kezdett közös kormányzást, ezt azonban egyik párt sem akarja igazán. Ugyanakkor Az SPD, a Zöldek és a Baloldal várhatóan akkor sem tudna parlamenti többségre támaszkodó kormányt alakítani, ha a Baloldal megőrizné képviseletét a Bundestagban.

Kora este aztán kiderült: a választás eredményétől függetlenül ismét kormányalakításra készül a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) a pártszövetség kancellárjelöltjének vasárnap este tett bejelentése szerint. Armin Laschet a CDU berlini eredményváró rendezvényén mondott rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a CDU/CSU-ra adott minden egyes szavazat “egy baloldali kormány ellen leadott szavazat, ezért mindent megteszünk azért, hogy az uniópártok vezetésével alakuljon szövetségi kormány”.

A kampányról és a jelöltekről itt olvashhat bővebben:

Kapcsolódó
Senki sem látja előre, mit hoz Angela Merkel távozása
Szövetségi választást tartanak ma Németországban. A közvélemény-kutatások szerint nagyon szoros lesz a verseny az elsőségért, a mérleg nyelve a középpártok, főként a liberálisok lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik