Nagyvilág

Ostoba módokon buktatták le magukat a Capitolium ostromlói

BRENT STIRTON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
BRENT STIRTON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Két hónapja történt, hogy Trump hívei meg akarták dönteni a kormányt, de a következményekkel nem számoltak. Sőt akadtak néhányan, akik ennél jobban nem is könnyíthették volna meg a hatóságok dolgát.

Két hónapja több ezer fős tömeg ostromolta meg az amerikai törvényhozás épületét, hogy megváltoztassák a demokrata Joe Biden győzelmét hozó elnökválasztás eredményét. Az öt ember halálát követelő lázadás nem érte el a célját, hogy végül az elnökválasztáson vesztes Donald Trump maradjon az Egyesült Államok elnöke.

Bár a helyszínen a lázadók közül szinte senkit sem tartóztattak le, az amerikai hatóságok nagy erőkkel kezdtek nyomozásba az amerikai demokrácia elleni támadásban részt vett emberek ellen. Mostanra a legfrissebb adatok szerint már több mint háromszáz résztvevő ellen emeltek vádat.

Az FBI szerencséjére a Capitoliumot ostromlóknak látszólag eszükbe sem jutott: bajba kerülhetnek amiatt, hogy betörnek a szövetségi törvényhozás épületébe, hogy megakadályozzák a választási eredmény hivatalos elismerését, miközben azt skandálják, hogy „akasszuk fel Mike Pence-t”, az Egyesült Államok alelnökét, és megverik az épületet védő rendőröket, akik közül egy bele is halt a sérüléseibe.

A hatóságoknak nagy segítség volt már az is, hogy az ostromlók közül a járvány ellenére szinte senki sem hordott maszkot, és sokan közülük még pózoltak is az őket fényképező fotóriportereknek (miközben éppen bűncselekményeket követtek el), vagy névvel vállalva adtak interjút a sajtónak.

De még többen voltak azok, akik büszkén osztottak meg magukról fotókat, szelfiket és videókat Capitolium épületéből, szétkürtölve mindenkinek, hogy ők is az ostromlók között voltak. Ezzel óriási bizonyítékhegyet hagytak hátra maguk után, az FBI legnagyobb örömére. A nyomozók alig két héttel a kudarcba fulladt lázadás után már több mint 140 ezer fényképet és videót kaptak az ostromról, ami később a kétszázezret is átlépte, így nekik már csak azonosítaniuk kellett a résztvevőket.

Voltak azonban páran, akik még ezt is megkönnyítették a hatóságoknak, és igazán ostoba módon buktatták le saját magukat. Íme néhány figyelemre méltó eset.

A férfi, aki a telefonszámát viselte a kabátján

Az Ohio államban élő Troy Faulknerről videó készült, ahogy berúgja a Capitolium épületének ablakát. A hatóságoknak nem volt túl nehéz dolga az azonosítással, a férfi ugyanis saját cégének logójával ellátott kabátot viselt, amelyen nemcsak a neve volt látható jó nagy betűkkel, de a telefonszáma is.

Később egy helyi lapnak nyilatkozva beismerte, hogy berúgta az épület ablakát, azt állítva, hogy „a pillanat hevében” cselekedett, és nem gondolkodott racionálisan.

A próbaidős elítélt, aki nyomkövetővel a lábán lázadt

A betörés miatt elítélt, és feltételesen szabadlábon lévő Bryan Betancur a felügyelőtisztjétől kapott engedélyt arra, hogy január 6-án Washingtonba utazzon. Azt mondta, Bibliát fog ott árulni. A férfi, aki saját bevallása szerint tagja több fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportnak is, a szent könyv árusítása helyett azonban inkább a Capitoliumot ostromolta meg. A hatóságoknak nem volt nehéz bebizonyítania, hogy ott volt, a próbaidős elítélt ugyanis egy GPS-es nyomkövetőt viselt a lábán, ami pontosan jelezte, hogy merre járt.

„Bent vagyunk! Derrick Evans bent van a Capitoliumban!”

Novemberben beválasztották Nyugat-Virginia állam képviselőházába, de Derrick Evans nem sokáig élvezhette győzelmét. Január 9-én, három nappal az ostrom után már kénytelen is volt lemondani pozíciójáról, miután kiderült, hogy ő is egyike volt a Capitolium megrohamozóinak.

Ezt onnan derült ki, hogy élő Facebook-videót készített saját magáról, ahogy betör a törvényhozás épületébe, ráadásul igyekezett biztosra menni, hogy senkiben se maradjon kétség a személyét ielltően. Egy ponton ugyanis azt kiáltotta:

Bent vagyunk! Derrick Evans bent van a Capitoliumban! Hajrá!

Nem csoda, hogy alig két nappal az ostrom után már őrizetbe is vették, és vádat emeltek ellene.

Aki egy szövetségi ügynöknek küldött bizonyítékot maga ellen

Az 53 éves nyugalmazott New York-i tűzoltó, Thomas Fee is az ostromlók között volt, amikor barátnőjének testvére ráírt, azt tudakolva, hogy Washingtonban van-e. A férfi egy szelfivel válaszolt, amin látni, hogy a Capitolium épületében tartózkodik, hozzátéve, hogy az elsők között van.

Azt nem vette csak figyelemben, hogy a testvér egy szövetségi ügynök, aki a felvételt meg is osztotta az FBI terrorellenes osztályával, majd jött a letartóztatás és a vádemelés.

„Hello, kedves FBI-os hölgy, itt vannak a videók”

Amikor szövetségi ügynökök megjelentek a Chicagóban élő, 40 éves Kevin Lyons lakásánál, a férfi először tagadta, hogy részt vett volna az ostromban. Az ügynökök azonban ekkor mutattak neki egy fotót, amit az ő Instagram-oldaláról szereztek, ezen látszott, hogy bent volt az épületben.

„Wow, elég jók vagytok” – reagált erre a férfi, aki ezután önként megmutatta a telefonjában lévő fotókat és videókat, melyek bizonyították, hogy egyike volt az ostromlóknak.  Amikor arra kérték, adja át nekik a videókat, feltöltötte azokat a YouTube-ra, majd küldött egy e-mailt az FBI-nak a bizonyítékokra mutató linkekkel, ami így kezdődött: „Hello, kedves FBI-os hölgy, itt vannak a videók.”

„EZ ÉN VAGYOK”

Alig egy héttel az ostrom után tartóztatták le a 25 éves, New York államban élő Edward Jacob Langet, aki közösségi oldalakon tett közzé magáról felvételeket, amint éppen bűncselekményt követ el. Egy fotóra még egy nyilat is rakott, azzal a szöveggel, hogy „EZ ÉN VAGYOK”.

Egy ostromos videót pedig azzal a szöveggel tett közzé, hogy „a Szabadság vezére voltam, tartóztassatok le”.  Megtörtént, és még azt a lehetőséget sem adták meg neki, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen az ellene felhozott vádak ellen.

„Bármit megúszok”

A Dél-Karolinában élő William Robert Norwood egészen sokáig azt hihette, hogy meg fogja úszni az ostromban való részvételt, de majdnem két hónappal később, február 25-én őt is letartóztatták. Egy rokona dobta fel, miután egy barátaival és rokonaival folytatott csoportbeszélgetésben bizonyítékokat küldött maga ellen.

Norwood a beszélgetésben közölte, hogy „négy zsaruval harcolt”, és egyikről leszedte a védőmellényét és sisakját, és lefegyverezte, majd fotókat is küldött a rendőrségi mellényről és sisakról. Azt is állította, feketébe öltözött, hogy úgy nézzen ki, mint egy antifasiszta, mert úgy „bármint megúszok”, majd később büszkén jelentette, hogy sikerrel járt, mert „olyan dolgokat úsztam meg, ami miatt másokat lelőttek vagy letartóztattak”.

Lehülyézte az exét, miközben bizonyítékokat adott át neki saját maga ellen

A pennsylvaniai Richard Michetti nem nagyon gondolhatta át, hogy nem a legjobb ötlet, ha lehülyézi volt barátnőjét, miközben fotókat és videókat küld neki arról, ahogy éppen erőszakkal meg akarja dönteni a kormányt. Pedig pontosan ezt tette, miközben részt vett az ostromban.

A meg nem nevezett nő ezután „egyes számú tanú” lett, már másnap feljelentette volt barátját az FBI-nál, és átadta a hatóságoknak a neki küldött üzeneteket, fotókat és videókat. Michetti akár húsz évig tartó börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik