Nagyvilág

Szélsőséges fegyveres csoportok tagjai is részt vettek a Capitolium ostromában

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP
A hatóságok újabb erőszakos eseményektől tartanak Joe Biden beiktatásán, nem zárják ki a belső támadást sem, ezért a nemzeti gárda tagjait is vizsgálják.

Az amerikai szövetségi hatóságok letartóztatták néhány szélsőséges fegyveres csoport több tagját, a kongresszus washingtoni épületének január 6-ai ostromában való részvétel miatt – jelentette a helyi sajtó. Az FBI és a washingtoni ügyészség vizsgálja, hogy mennyire volt összehangolt és előre megtervezett a támadás, és azt is, hogy lázadás vádjával is eljárást tudnak-e indítani egyes milíciák ellen az ostromban játszott szerepük miatt.

A Capitolium ostroma óta eltelt majdnem két hétben több mint száz ember ellen emelt vádat a szövetségi főügyészség, főleg olyan emberek ellen, akik közösségi oldalaikon büszkélkedtek azzal, hogy ők is a kongresszus épületét lerohanó tömegben voltak, és nem voltak tagjai egy szélsőséges csoportnak sem. A hétvégén azonban ez megváltozott, miután fegyveres milíciák tagjai ellen is vádat emeltek, akik látszólag jól szervezetten vonultak be az épületbe.


Michael R. Sherwin ideiglenes washingtoni szövetségi ügyész az előző hét végén újságíróknak elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a különböző milíciák és más szélsőséges csoportok részvételére az ostromban, és közölte, vannak arra utaló jelek, hogy a támadást előre kitervelték, nem csak spontán erőszakról volt szó. Sherwin ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy hetek, sőt akár hónapok is eltelhetnek, mire a szövetségi nyomozóhivatal (FBI) felderíti, hogy pontosan milyen motivációi is voltak a kérdéses csoportoknak.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy vannak-e már most bizonyítékaik arra, hogy összehangolt akció történt. Egyelőre senki ellen nem emeltek vádat az ostrom irányítása és vezetése miatt, de folynak ilyen nyomozások egyes emberek ellen – írta a Washington Post.

A CBS News értesülései szerint a szövetségi hatóságokat aggasztani kezdték azok a felvételek, valamint szemtanúk beszámolói, melyek szerint több ostromló is katonai taktikákat alkalmazva nyomult előre a tömegben, olyan módszerekkel, amiket a hadsereg, illetve a rendfenntartó erők kiképzésein tanítanak. Egy videón látni, ahogy katonai felszereléseket, köztük golyóálló mellényt, rohamsisakot és védőszemüveget viselő emberek szervezetten mennek át a tömegen. Egy washingtoni rendőr pedig arról számolt be a nyomozóknak, hogy látta, ahogy néhány ostromló katonai kézjelzésekkel kommunikált egymással.

A hétvégén több államban is letartóztattak és vádat emeltek olyan ismert szélsőséges fegyveres csoportok tagjai ellen az ostromban való részvétel miatt, mint az Oath Keepers vagy a Three Percent.

Köztük a 24 éves, coloradói Robert Gieswein ellen is, aki egy félkatonai kiképzőközpontot üzemeltet. Ő a beszámolók szerint a kormányellenes Three Percent nevű, az Egyesült Államokban és Kanadában is működő csoporthoz köthető. A férfi a vádirat szerint egy sajtónyilatkozatban közölte, hogy azért vett részt az ostromban, hogy „eltakarítsa a korrupt politikusokat”, akik szerinte „teljesen elpusztították az országot, és kiárusították azt a Rothschildeknek és a Rockefellereknek”.

Egy, az ostrom közben készült fotón Gieswein egy másik gyanúsított, Dominic Pezzola mellett áll, aki szemtanúk elmondása szerint kijelentette, hogy az ostromlók megölték volna Nancy Pelosi házelnököt és Mike Pence alelnököt, ha lett volna rá lehetőségük. Gieswein hétfőn feladta magát a hatóságoknak.

A főleg volt katonákból és rendőrökből álló Oath Keepers három tagját vették őrizetbe, a csoport szerint szövetségi kormány egy összeesküvés részeként meg akarja fosztani jogaiktól az amerikai állampolgárokat. A szervezet alapítója, Stewart Rhodes az elnökválasztás után interjút adott az Infowars nevű oldalnak, ahol jelezte, csoportja készen áll a főváros megtámadására, Donald Trump érdekében. A férfi kijelentette:

Ott leszünk Washington mellett, felfegyverkezve, készen állva a benyomulásra, ha az elnök felszólítanak minket erre.

Donald Trump a január hatodikai ostromot megelőző napokban és hetekben arra biztatta híveit, hogy jöjjenek Washingtonba, és állítsák le az elnökválasztási eredmények hivatalos elfogadását. Aznap szónoklatot is mondott a tüntető tömeg előtt, arra buzdítva őket, hogy vonuljanak a kongresszus épületéhez.

Zavargások Biden beiktatásán?

A hatóságok attól tartanak, hogy újabb erőszakos események várhatóak szerdán, amikor beiktatják Joe Bident az elnöki hivatalba. Az ostrom után Washington belvárosát erődítménnyé változtatták, utcákat és hidakat zártak le, parkolási tilalmakat vezettek be, lezártak 15 metróállomást és több buszjárat is kerülő úton közlekedik majd.

Eric BARADAT / AFP

Közben a nemzeti gárda 25 ezer tagját vezényelték a fővárosba, ahova szerte az országból érkeznek katonák, hogy a biztonságra ügyeljenek. Így az amerikai fővárosban háromszor annyi amerikai katona fog állomásozni, mint Afganisztánban és Irakban összesen.

Az FBI azonban a nemzeti gárda tagjait is vizsgálja, attól tartva, hogy esetleg belső támadás fog történni Biden beiktatása alatt – írta az AP amerikai hírügynökség. Az amerikai hadseregért felelős miniszter, Ryan McCarthy az AP-nek elmondta, hogy tudnak a fenyegetésről, és utasította a tiszteket, hogy különösen figyeljenek oda minden esetlegesen felmerülő problémára. A hatóságok már a fegyveres erők több jelenlegi és volt tagja ellen is vádat emeltek az január 6-ai ostromban való részvétel miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik