Nagyvilág

Kirgizisztán: lemond az elnök, ha megalakul egy új kormány

Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök péntek hajnalban kijelentette, hogy kész lemondani a belpolitikai válság rendezése érdekében, amint megalakul egy új kormány – írja az MTI.

Kész vagyok lemondani a Kirgiz Köztársaság elnöki tisztségéről, amint jóváhagyják a kormányt, és visszatérünk a törvényesség útjára

– hangsúlyozta Dzsejenbekov.

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban a múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el azokat. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadították a börtönből több elítélt politikust.

Kubatbek Boronov kormányfő benyújtotta lemondását, azonban Kirgizisztánban ennek ellenére egyre kiismerhetetlenebb a helyzet, és komoly ellentétek rajzolódnak ki a hatalomra törő ellenzék soraiban is: már legalább három rivális csoport verseng egymással. Politikai elemzők szerint a zűrzavarban Szooronbaj Dzsejenbekov elszigetelődött, a jövője bizonytalan, tekintettel arra, hogy az elmúlt 15 évben már két államfőt is megbuktattak Kirgizisztánban.

Az ország helyzetével bővebben foglalkoztunk már mi is.

Hanyagul kezelték a járványt, manipulálták a választást, majd robbant a népharag
Kirgizisztánban vasárnap választásokat tartottak, hogy aztán keddre a vesztes ellenzék elfoglalja a parlamentet és több magas rangú vezető is lemondjon a posztjáról. Mégis mi folyik a közép-ázsiai országban?

Kiemelt kép: A kirgiz parlamentbe be nem jutott ellenzéki pártok támogatói tiltakoznak a parlamenti választások eredménye ellen Biskek kormányzati negyedében 2020. október 5-én. A hivatalos eredmények szerint főleg a Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. A tüntetők a szerintük elcsalt október 4-i voksolás érvénytelenítését, a választások megismétlését követelik. MTI/AP/Vlagyimir Voronyin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik