Nagyvilág koronavírus

Orban megmagyarázta születésnapi „bűneit”

A kedélyes iszogatás, szivarozgatás, a maszkviselés elmulasztása miatt 3000 lej büntetést fizetett a kormányfő.

Romániában pillanatok elterjedt a Facebookon egy fotó, amelyen a kormányfő oldott hangulatban dohányzik néhány minisztere társaságában. A Ludovic Orban születésnapján, május 25-én készített fényképen senki sem viselt maszkot, noha ez kötelező, miközben a dohányzás tilos az irodahelyiségekben.

A Transindex szerint egy tévéműsorban a kormányfő most azt mondta, 40 éve dohányzik, de próbálja elhagyni rossz szokását.

Emberek vagyunk, néha tévedünk. Negyven éve dohányzom. Sajnálom, ami történt, elnézést is kértem. (…) 17 éves koromban kaptam rá a dohányzásra, negyven éve szívom. Megpróbáltam leszokni róla, egyszer sikerült is. 1999-ben majdnem egy évig nem dohányoztam, aztán a napfogyatkozáskor az az ötletem támadt, hogy rágyújtsak. A fontos az, hogy ha hibázol, ismerd be, és próbáld meg jóvátenni.

A kormányfő hozzátette: nem szeretne rossz példát mutatni a fiataloknak, de születésnapja volt, a kollégái meglepték, és úgy adódott, hogy „elengedték magukat”. Nem próbálta kideríteni, ki készítette a fotót, szerinte azt a szociáldemokraták terjesztették, de bármely politikai alakulat kihasználna egy ilyet a támadásra. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, az vesse rá az első követ, aki biztos abban, hogy büntetlen, és szerinte az ellenzéki pártban nemigen van, aki követ emeljen rá.

A kedélyes iszogatás, szivarozgatás, a maszkviselés elmulasztása miatt 3000 lej büntetést fizetett. A kormányfő kezdeményezte, hogy bírságolják meg. A kormány szerint a miniszterelnök úgy véli, a szabályok mindenkire érvényesek, a betöltött tisztségtől függetlenül, és a szabálysértést a törvény által előírt módon kell szankcionálni, kivételezés nélkül. A képeket egyébként a kormányfő közösségi oldalára is feltöltötték.

A Maszol.ro a tévéműsorból azt is idézte, hogy Ludovic Orban kizárta kormánya átalakítását, szerinte már az is rossz fényt vetne a kabinetre, ha erről beszélnének. Azt mondta, egyetért Klaus Iohannis államfővel, hogy nem esedékes egy átalakítás, mert „rendkívül sok a munka”.

Az erről szóló híreket „alaptalannak” nevezte, úgy fogalmazott: egy kormányátalakításról nem beszélnek, hanem tájékoztatnak róla, miután megtörtént. Szerint ez „minden demokratikus országban így történik”, ugyanis, ha egy tárcavezető leváltásáról beszélni kezdenek, az azonnali tekintélyvesztéssel jár.

Orban az uszító mellett, Iohannis fellebbez
Mindketten úgy vélik, igazságtalan a büntetés.

Kiemelt kép: Ludovic Orban / Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik