Nagyvilág

Orban az uszító mellett, Iohannis fellebbez

Mindketten úgy vélik, igazságtalan a büntetés.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbírságolta Klaus Iohannis elnököt, aki azonban fellebbez. Az államfő korábban  gúnyolódva vádolta azzal a szociáldemokratákat, hogy Erdélyt oda akarják adni a magyaroknak, majd feltette a kérést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar kormányfő cserébe az alkuért?

Iohannis a magyar nemzetiségű román polgárok méltóságának megsértéséért ötezer lejes (360 ezer forint) bírságot kapott. A Főtér.ro azt írja, Klaus Iohannis tudomásul vette a döntést, de úgy véli, az „mélységesen politikai jellegű”, ezért óvást nyújt be ellene a bíróságon.

A Maszol.ro arról számolt be, hogy az RMDSZ elnöke szerint Klaus Iohannisnak a fellebbezés helyett nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie. Kelemen Hunor szerint kettős mércének tartja, hogy az elnök a neki tetsző ítéleteket üdvözli, a számára kedvezőtleneknél politikai befolyást emleget.

A portál emlékeztet rá, igen éles támadást intézett Ludovic Orban miniszterelnök is az Országos Diszkriminációellenes Tanács ellen. Szerinte is igazságtalan a bírság, a tanács is az ellenzéki szociáldemokraták befolyása alatt áll, az államfő pedig csak „leleplezte” a párt és az RMDSZ „cinkosságát”.

Megbüntették uszításáért a román államfőt
Ötezer lejes bírágot kapott Klaus Iohannis a magyarokról mondott szavai miatt.

Szerinte Iohannis nem tett mást, csak védte Románia területi épségének alkotmányos elvét, felhívta a figyelmet az „elfogadhatatlan kompromisszumokra”, amelyeket a tavalyig kormányon lévő szociáldemokraták kötöttek az utóbbi három évben az RMDSZ támogatásának megszerzéséért.

Szijjártó üzent Románia elnökének
„Több tiszteletet a magyaroknak", mondta a külügyminiszter.
Bukarest csendre intette Szijjártó Pétert
Azt üzenték a külügyminiszternek, ne szóljon bele román belügyekbe. Az államfő közben kemény bírálatokat kapott Romániában is.

Kiemelt kép: Klaus Iohannis román államfő (jobbra) és Ludovic Orban miniszterelnök (b2) a Cotroceni-palotában.  MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei

Ajánlott videó

Olvasói sztorik