Nagyvilág

Német miniszter: Meg kell nyitni az EU piacát az afrikai áruk előtt

Gerd Müller ebben látja a menekültválság megoldását.

Gerd Müller német fejlesztési miniszter, a bajor CSU politikusa azt javasolja az Európai Uniónak, hogy nyissa meg piacát az afrikai áruk előtt, így kezelve a menekültválságot. Szerinte fiatalok millióinak teremthetnek munkahelyet Afrikában, különösen a mezőgazdaságban, ha lehetővé teszik a vám- és kvótamentes behozatalt.

A miniszter emlékeztetett, hogy az EU piaca gyakorlatilag elérhetetlen az afrikai termelők számára, ezzel szemben az Afrikába irányuló európai export növekszik. Ő viszont biztos abban, hogy az afrikai fiatalok otthon maradnának, ha munkalehetőséget és jövőképet biztosítanának számukra.

Müller olyan megállapodást is szorgalmaz, amely több törvényes lehetőséget nyújtana az afrikaiaknak, hogy Európában dolgozhassanak, de ezért cserébe elvárnák az afrikai államoktól, hogy visszavegyék azokat, akiknek a menedékkérelmét elutasították.

Kitért arra, hogy a gyors afrikai népességnövekedés egyaránt jelent kihívásokat és lehetőségeket, de a fennálló problémák európai-afrikai együttműködéssel megoldhatók. Mint mondta, az európai jólét nagymértékben az afrikai erőforrásokon múlik, például nem működnének a mobiltelefonjaink a Kongóban bányászott tantalit nélkül, mégsem biztosítunk az ottani emberek számára tisztességes fizetést, és kizsákmányoljuk a természetet.

Rámutatott, hogy jelentős mértékben vannak jelen kínai, török és orosz befektetők Afrikában, Európa viszont jóval mögöttük kullog, csak ezer német cég van jelen a kontinensen. Pedig az 54 afrikai ország közül 42 nagyobb gazdasági növekedést produkált tavaly, mint Németország. (dpa / The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik