Nagyvilág

Életveszélyes a luxusparadicsom, ahol Bróker Marcsi meghúzta magát

A Kun-Mediátor Marcsikaként elhíresült D. Sándorné befektetési ígéretekkel csaknem nyolcszáz embert csapott be, gazdagodott meg, majd mikor 2015 áprilisában büntetőeljárás indult ellene, külföldre szökött. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellen, kedden Belize-ben fogták el (pedig a karcagiak elviekben már két éve tudták, hogy ott van).

Ha valaki rákeres a Közép-Amerika keleti partjain fekvő országra, akkor valami hasonlóval találja szembe magát:

Szépnek tényleg szép, a víz is baba kék, itt mutattunk fotókat is róla, de azzal Bróker Marcsi sem volt tisztában, hogy nem egy életbiztosítás odaköltözni.

Gyilkosok országa

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint Belize a világ harmadik legveszélyesebb országa.

A hivatalos adatok szerint százezer emberből 44,7 esik gyilkosság áldozatául, ennél pedig csak két másik dél-amerikai államban, Hondurasban és Venezuelában rosszabb a helyzet. Összehasonlításként, Magyarországon ugyanez az arány kettő körül mozog.

A helyi titkosszolgálat nem világszínvonalon dolgozik, a gyilkosok mindössze 3, azaz három százalékát tudják bíróság elé állítani.

Belize-ben már tulajdonképpen minden embernek van olyan közeli barátja vagy családtagja, aki a drogháború miatt hunyt el.

Elképesztően sok a bűncselekmény, mindennaposak a betörések, lopások és kifosztások, de jelentős mértékben jelen van a korrupció, embercsempészet, kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és a bandaháborúk okozta problémák.

Az országot hat körzetre osztották fel, ezek közül a fővárosé a legzűrösebb. Egész pontosan az életét kockáztatja, aki beteszi a lábát Belize City-be, de óvatosnak kell lenni a határ menti, elhagyatott útszakaszokon közlekedve is.

Drogpara

Miután az Amerikai Egyesült Államok megindította drogellenes háborúját Mexikóban és Guatemalában, a kábítószer-kereskedők a szomszédos Belize-be menekültek.

2011-ben Belize felkerült az USA fekete listájára, amiért a kokain csővezetéke lett Dél-Amerika és Mexikó, illetve Észak-Amerika között.

Belize pedig egyedül nem bizonyult elég erősnek, hogy megvédje magát a drognagyhatalmaktól. A rendelkezésre álló adatok szerint évi tíz tonna, félmilliárd dollár értékű kokaint szállítanak egyik országból a másikba Belize-n keresztül, ráadásul a 2010-ben kirobbant korrupciós botrány során kiderült, hogy a rendőrök segítettek a csempészeknek.

Idővel a mexikói Los Zetas és a guatemalai El Mendozas és az El Lorenzanas nevű drogkartell is Belize-ben kezdett marihuánatermesztésbe.

Belize bekerült az őt körülvevő országok drogos mókuskerekébe, amiből egy ilyen gyenge és eredménytelen hadsereg és rendőrség nem tudja kihúzni őket. Több nemzetközi segítségre lenne szükségük, amit nem kapnak meg, ráadásul a háború mostanra kirobbant a drogkartellek között is, aminek következtében sokszor ártatlan emberek halnak meg.

Jobb félni, mint megijedni

Mivel Belize gazdaságában jelentős szerepet tölt be a turizmus (a munkahelyek 14, a GDP 23 százalékát adja), a kormány egy külön rendőrséget hozott létre a turisták védelméért. Ők felelnek a legnépszerűbb látványosságok és rendezvények biztonságáért. Nem véletlenül.

Januárban egy amerikai producert találtak holtan egy lovardánál, egy hónappal korábban pedig  Matthiew Klinck kanadai filmrendezőt késelték halálra otthonában.

A hatóságoknak erre az a válasza, hogy évi egymillió turistát látnak vendégül, és mint bárhol máshol a világon, náluk is bűncselekmény áldozatául eshet bárki.

A turistáknak azt tanácsolják,

  • értékeiket és nagy mennyiségű készpénzt soha ne hordják magukkal;
  • ne hagyjanak látható helyen semmit parkoló autóikban;
  • csak csoportokban, jól megvilágított helyeken közlekedjenek, pontos helyzetükről mindig tájékozódjanak;
  • a nők soha ne utazzanak egyedül, mert a szexuális zaklatás gyakori az országban;
  • óvakodjanak a zsebtolvajoktól, a pénztárcát hordják a nadrág első zsebében;
  • a buszok és az autók nem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak;
  • a szállodai szoba ajtaját tartsák zárva mindig, a látogatókat mindig a hotel előterében fogadják.

Vagyis a legbiztonságosabb, ha ki sem lépnek szálláshelyükről. Bár a térségben gyakori hurrikánokat és földrengéseket így sem lehet kivédekezni.

Eddig történt

Szerdán az Index nyomán írtuk meg, hogy D. Sándorné okkal reménykedhetett abban, hogy meghúzhatja magát a közép-amerikai Belize-ben, mert az országnak semmilyen kétoldalú hivatalos kapcsolata nincs Magyarországgal.

Belize az offshore-ügyeskedők paradicsoma is: körülbelül 100 magyar cég érintett közvetlen belize-i kapcsolattal, az érintett cégek többsége ingatlan, kiskereskedelem, építőipar, tanácsadás területén mozog.

*

Mint ismert, D. Sándorné a helyi OTP vezetője volt 1999-ig, majd amikor utazási irodát nyitott, az is megtörtént, hogy ő segített más karcagiaknak hazajutni, ha csődbe ment egy másik iroda. Megbízható embernek ismerték, ezért aztán a pénzt is bizalommal vitték hozzá. Az asszony évekig gond nélkül fizette mindenkinek a magas hozamokat, hülyének érezhette magát, aki kimaradt a „pénzügyi csodából”.

Volt készpénzátvételi elismervény, pecsét, fejléces papír, D. még hivatalosnak tűnő PSZÁF-engedélyt is mutogatott az ügyfeleknek, azzal csak az volt a gond, hogy valódi volt bár, de pénzváltásra vonatkozott. Sem betétgyűjtésre, sem portfóliókezelésre nem volt feljogosítva a cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik