Gazdaság

Bróker Marcsi búvóhelye régóta a magyar offshore-ügyeskedők paradicsoma

Megnéztük az Opten céginformációs rendszerében, hány magyar cégnek van valamilyen köze Belize-hez. Ahhoz az offshore paradicsomhoz, ahol a karcagi csaló, Bróker Marcsi húzta meg magát, miután eltűnt Magyarországról. Dobrai Sándorné körülbelül ezer embert károsított meg tízmilliárd forinttal. Már elkapták, de a pénznek még nincs nyoma.

Dobrai-Sandorne(960x640).jpg (Array)
Dobrai Sándorné (Array)

Kutakodásunk eredménye szerint:

  • körülbelül 100 magyar cég érintett közvetlen belize-i kapcsolattal
  • az érintett cégek többsége ingatlan, kiskereskedelem, építőipar, tanácsadás területén mozog
  • az érintett cégek közül néhány “kényszertörlés” alatt áll
  • sok cégnek már nincs aktív, közvetlen kapcsolata Belize-zel

Belize, az adóparadicsom

Belize egy negyedmagyarországnyi kis ország 347 ezer lakossal a Karib-tenger partján, Guatemala és Mexikó szomszédságában. Mint az Index megírta, egy brit üzletember formálta nemzetközi adóparadicsommá, miután az ország 1981-ben függetlenedett a brit gyarmatbirodalomtól. Lord Ashcroft rakta le a cégbejegyzés alapjait (mint saját tulajdonát), külön bankot is létrehozott a gyanús pénzmozgások kezelésére, és segített megírni az ország pénzügyi törvényét is, amely adóparadicsommá tette Belize-t. Ennek legfontosabb eleme, hogy még a kormány sem tudhatja, kik, milyen néven regisztráltak céget Belize-en.

Miután az USA rászállt az adóparadicsomra, Ashcroft körül is szorulni kezdett a hurok, és a belize-i kormány államosította érdekeltségeit 2013-ban. A hatóságok azóta mindent megtesznek, hogy visszaszorítsák a jogellenes pénzügyi tevékenységeket, de ezeket nem könnyű feltárni. Másrészt az ország GDP-jének jelentős része a legális offshore szolgáltatásból jön.

Amellett, hogy Belize segít elrejteni a valódi tulajdonosokat, arról is híres, hogy nemzetközi szélhámosok – piramisjátékosok, csaló brókerek – kedvenc búvóhelye. Az Index írta meg a Guardian nyomán, hogy mostanában számos körözött bűnözőt füleltek le az ottani hatóságok. Így például egy 7 milliárd dolláros csalás egyik főszereplőjét, David Nanes Schnitzert, vagy egy nemzetközi pénzmosóhálózat vezetőjét.

Magyar cégek körében is népszerű

2014-ben a Bisnode nevű cég Indexen is közölt felmérése alapján Belize a 6. legnépszerűbb magyar offshore célpont volt, az éves növekedést, azaz az ott alapított magyar érdekeltségű cégek számát tekintve pedig 3. helyen állt. Csak 2013-ban 49 új magyar offshore tulajdonú céget regisztráltak Belize-en.

A magyar cégek azért választják Belize-t, hogy üzleti tulajdonukat elrejtsék vagy adót optimalizáljanak (persze üzletemberek a magánvagyonukat ettől függetlenül menekíthetik oda). 2016-ban mintegy 100 magyar cég érintett közvetlenül belize-i kapcsolattal. Az érintett cégek többsége ingatlan, kiskereskedelem, építőipar, tanácsadás területén mozog. Sok közülük “kényszertörlés” alatt áll és/vagy már nincs aktív kapcsolata Belize-zel – olvastuk ki az Opten céginformációs rendszeréből.

A példa kedvéért: biztosan van belize-i kapcsolata a kényszertörlés alatt álló CBA ETO Park nevű, kiskereskedelemmel foglalkozó cégnek. Ennek tulajdonosa az ETO Park Celebration nevű rendezvényszervező cég, amelynek tulajdonosa a CARREICK PROPERTY nevű cég Belize-en. Itt viszont megáll a tudomány, mert a magyar cég valódi tulajdonosai rejtve maradnak Belize-en. Amúgy a felsorolt két magyar masszívan veszteséges, áramlik ki belőlük a pénz valahová.

Az Index közölte, hogy 2013-ban egy miniszteri válaszból derült ki (pdf), hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) sok olyan cégnek osztott pénzt, amelyek offshore paradicsomokban, például Belize-ben vannak bejegyezve. A pdf-ben felsorolt egyik magyar cég burkolólapok kiskereskedelmével foglalkozik, tavaly 546 milliós forgalmat bonyolítottak. De jelenleg már nincs közük Belize-hez, mivel a tulajdonosai közül törölték a Belize-en bejegyzett céget.

Rejtélyes támogató

Az is érdekes, hogy ki lehet Bróker Marcsi rejtélyes támogatója. Sokak szerint nem egyedül követte el a karcagi csalássorozatot, így titokzatos segítőjét is ebben a körben kell keresni. Marcsika férje már korábban előkerült, neki a cégpapírok szerint nem volt köze a Kun-Mediátorhoz.

Egy rejtélyes támogató egy belize-i ügyvédi irodán keresztül havonta pénzt küldött a közép-amerikai adóparadicsomban bujkáló Bróker Marcsikának – írja meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Blikk. A bulvárlap szerint erre azért volt szüksége a körözött csalónak, mert bár álbrókercégén keresztül nagyjából 20 milliárdos kárt okozott a Kun-Mediátor Karcag körüli ügyfeleinek, amikor menekülőre kellett fognia, akkor Dobai Sándorné Marcsika alig 4-5 millió forintnak megfelelő dollárt tudott magával vinni.

A rendőrség már tavaly augusztusban tudta, hogy hol bujkálhat Bróker Marcsi. Ha ez igaz, kb. egy évbe telt, míg a belize-i hatóságokkal együttműködve haza tudták hozni a csaló karcagi brókert. Közben a károsultjai is aktívan kerestették, “vérdíjat” tűztek ki a fejére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik