Kultúra

Megállapodtak az Operában: fizetésemelés lesz, sztrájk nem

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1.332 dolgozót képviselő szakszervezetek elnökei április 25-én aláírták az új Kollektív Szerződést – közölték az érintett felek közös közleményben.

Ezzel egyidejűleg a két érdekképviselet visszavonta februári közös sztrájkfelhívását, amelynek nyomán március 19-től öt napon át szüntették be a munkát, majd a sztrájkot március 24-én felfüggesztették.

Az új Kollektív Szerződés mellett érvénybe lép az új bérmegállapodás is: ennek keretében az Opera munkavállalói már megkapták az új cafeteriajuttatás első felét, 140 ezer Ft-ot SZÉP-kártyán. A készülő új munkaszerződések alapján pedig a felek első körben 10 százalékos bérfejlesztésről szerződnek, amely kifizetése 2024. július elsejétől esedékes. A második ütem 20 százalékos alapbéremelést jelent, ennek esedékesége 2024. október elseje. Az emelések nyomán a 2024-es költségvetési évre mintegy 15 százalékos alapbér-fejlesztés jut, a megállapodás teljes éves hatását 2025-ben fejti ki.

Ezzel mintegy 4 milliárd Ft értékben emelkedik az az összeg, amellyel az operaház munkatársainak feladatellátását támogatja. Ezzel egyidejűleg a Magyar Állami Operaház vezetése döntött a nyári előadások számának megduplázásáról, a 2024/25-ös kiadott műsorterv módosításáról, intézményi takarékossági intézkedésekről, új jegyár-, valamint kedvezménystruktúrák kialakításáról, továbbá vadonatúj értékesítési elemek bevezetéséről is a Kollektív Szerződés és a bérfejlesztések forrásának előteremtése céljából. Erről a Magyar Állami Operaház a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik