Élő Sport

Heroikus szlovénveréssel feljutott az A csoportba a hokiválogatott

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

A magyar jégkorong-válogatott még sosem győzte le Szlovéniát tétmeccsen. Mostanáig: Bolzanóban ugyanis 2-1-re nyertünk, ezzel a csapat jövőre ismét az A csoportban játszhat.

Ijesztő szlovén fölénnyel indult a meccs, az első percekben teljesen beszorított minket a már feljutott ellenfél. Szerencsére hátul álltuk a sarat, majd kijöttünk a szorításból, és az első lövésünk egyből gólt hozott, Terbócs remek passzát Hári vágta be.

A meccs első kiállítását a szlovén Podlipnik ellen fújták be, érkeztek is a lövések, de nem sikerült betalálni, ehhez Nilsson járt a legközelebb, aki a keresztvasat találta el. A dán, kanadai bírópáros Hadobást is kiküldte két percre, de kivédekeztük a hátrányt, így annak ellenére vezettünk húsz perc után, hogy a szlovénok többet lőttek (11-9 oda).

A második felvonás elején mi tudtunk dominálni, Papp szépen csinálta meg magának a helyzetet, ám a bal kapuvas kisegítette Kroselj kapust. Nem sokkal később egy korongszerzés és egy elcsúszó védő miatt Hári mehetett egy az egyben a kapusra, meg is csinálta a cselt, de kisodródott, és nem tudta behúzni a kapus lábvédője mellett.

A magyar csapat percei voltak ezek, mégis egyenlítettek a szlovénok, méghozzá Ticar villanásával,

amely egyszerre volt váratlan és zseniális, a jégen térdelt ugyanis, mégis kapura küldte a korongot, amely bepattant Bálizs korcsolyájáról.

A középső harmad második fele egyértelműen a szlovénokról szólt, szerencsére Bálizs az olaszok elleni formáját hozta, és odaért a lövésekre.

A harmadik játékrészben valahonnan még erőt merített a pénteken az olaszokat öldöklő, hosszabbításos csatában legyűrő magyar csapat, Bálizs pedig ismét előhúzott egy fenomenális védést, amikor Mehle közelijét tolta ki. A Norvégiában légióskodó kapus nem sokkal később pár másodperc alatt kétszer is kibabrált a szlovénokkal, aztán jöttek a mi lehetőségeink, de Kroselj is bemutatott egy bravúrt. Aztán a bírók kiküldték a Sofronnal keménykedő Cepont, mi pedig kihasználtuk az előnyt, Varga a palánk mellől tüzelt, Erdély a kapu előtt beleért, Papp pedig összeszedte, majd beemelte a kipattanót.

A szlovénok lehozták a kapust, de egyenlíteni nem tudtak, így a történelmi győzelemmel a meccset és a tornát is megnyerte a magyar csapat, amely jövőre az elitvébén szerepelhet.

Divízió I/A jégkorong-világbajnokság, 5. forduló:

Magyarország – Szlovénia 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)
Bolzano, Sparkasse Arena
v.: Frandsen (dán), Langin (kanadai)
gól: Hári (8.), Papp (58.), illetve Ticar (26.)
kiállítás: 6, illetve 8 perc

 

További eredmények:
Olaszország – Koreai Köztársaság 8-1 (4-0, 0-1, 4-0)
Románia – Japán 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)

 

A végeredmény: 1. (és feljutott) Magyarország 11 pont, 2. (és feljutott) Szlovénia 9, 3. Olaszország 9, 4. Románia 9, 5. Japán 4, 6. Koreai Köztársaság 3
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

 

Az első két helyezett feljutott, így a 2025. május 9-25. között Stockholmban, illetve a dániai Herningben rendezendő 16 csapatos elitvilágbajnokságon szerepel majd, míg a Koreai Köztársaság kiesett a divízió I/B-be, ahonnan Ukrajna került fel.

Jövőre ismét a világ legjobbjai ellen játszik a magyar hokiválogatott

Története során először győzte le tétmeccsen a magyar jégkorong-válogatott Szlovéniát, és ezzel feljutott az A csoportba. A divízió I-es vb utolsó meccsén Hári góljával vezettünk, majd a szlovénok a második harmadban egyenlítettek, amikor Ticar a jégen térdelve húzta be a korongot. Bálizs fantaszikusan védett, és az utolsó felvonásban egy emberelőnyt Papp révén kihasználtunk, ez a gól pedig feljutást ért. Mellettünk a szlovénok is feljutottak, Dél-Korea pedig búcsúzott ettől a divíziótól.

Vezetüüüünk!

Erdély tartott meg egy korongot, majd Varga lövése jött le, és Papp kotorta be. 2-1 ide!

Itt az újabb esély!

Sofronnal szabálytalankodott Cepon, aki ezért két percet kapott. Na, gyerünk, be kell verni!

Most a szlovén kapus hősködött

Az első lövés kijött róla, de valahogy elakadt benne az ismétlés. A bal lábát nyomta hátra fekve, és az állította meg a korongot.

Maradt az 1-1

Lőttünk, nyomtunk, de nem jártunk sikerrel. Aztán már kiegészültek a szlovénok, amikor Kroselj mellényúlt egy korongnak, de nem tudtuk bevakarni a hálóba.

Mit művel Bálizs!

A fáradt sorunkat rendesen megdolgoztatták a szlovénok, Bálizs pedig Drozg és Podlipnik ziccerét is zseniálisan védte. Mehle aztán elvesztette a fejét, odacsapott Ortenszkynek, így emberelőnybe kerültünk!

Galló volt agilis

Ráment egy elveszettnek tűnő korongra, majd bekanyarodott vele a kapu elé, de pont annyira tolták meg, hogy nem tudta behúzni.

Aztamindenit!

Most ismételték az előző ziccert, persze, hogy Bálizs káprázatos mozdulatán múlt, hogy Mehle nem talált be.

Hú, de meleg volt!

Terbócs piruettje után indult a szlovén kontra, a keresztpassz megvolt, de egészen közelről szerencsére kimaradt a ziccer. Köszönjük!

Jól szúrt oda a védő

Mihály várta gólra éhesen a korongot a szlovén kapu előtt, de egy védő ütője az utolsó pillanatban közbenyúlt.

1-1 két harmad után

Ticar váratlan megoldásával egyenlített Szlovénia. Nincs gond, el lehet ezt dönteni a harmadik harmadban!

Életjel!

Sofron vitte be a korongot a szlovén harmadba, majd Varga lőtt a bal oldali bedobókörből, a szlovén kapus kirúgta bal lábbal.

Ezek most a szlovénok percei

Beszorultunk a harmadunkba, Sabolic kerülhetett volna hatalmas ziccerbe, szerencsére Hadobás remekül észlelte, hogy takarítani kell, és odaért az ütőjével.

De kár érte!

Korongot szereztünk, az indításnál a védő elcsúszott, így Hári a kapusra vezette a korongot, meg is húzta a cselt, de nem tudta már betuszkolni a mammut mellett.

Olvasói sztorik