Közélet

Szakértő: Bűncselekmény, hogy nyilvánosságra került a Magyar Péter esetéről szóló OMSZ-jelentés

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Szombat délután számoltunk be arról, hogy egy, az Országos Mentőszolgálattól származó jegyzőkönyv került a Bors birtokába, a kormánypárti bulvárlap szerint ez igazolja azt, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter igazat mondott, amikor a Hajdú Péternek adott interjújában elmondta: akkori férje, Magyar Péter azzal akart ráijeszteni, hogy eljátszotta, hogy öngyilkos lett, illetve gyógyszermérgezést szimulált. „Nem szólalt meg, és ott volt egy xanaxos levél is.  Két darab volt a tízes levélben, nem tudtam, hogy egyet vett be, vagy kilencet vagy nyolcat. Nem kockáztathattam nyilván, ez alapvető emberi kötelesség. Úgyhogy fogtam, felhívtam a mentőket” – fogalmazott Varga akkor.

A Bors „megszerezte” a kivonuló rohammentők által készített jegyzőkönyvet, amelyből kiderül, hogy mérgezési tünetek miatt riasztották őket Varga és Magyar lakására, a Kútvölgyi útra tavaly február 19-én. Az már a Frizbi-interjúban elhangzott, hogy miután Varga letette a telefont, Magyar felkelt az ágyból, és közölte, hogy nem vett be semmit. A kegyelmi ügybe belebukó volt fideszes politikus szerint a férje a jelenettel rá akart ijeszteni.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a jegyzőkönyv nyilvánosságra kerülése törvénytelen. Kunetz azt írta, hogy

Országos Mentőszolgálat ezen dokumentuma igen érzékeny személyes- és egészségügyi adatokat tartalmaz, amely tulajdonosa maga Magyar Péter. Rajta kívül senki nem hozhatta volna nyilvánosságra ezen érzékeny adatokat, ez ugyanis bűncselekmény.

Hozzátette:

Éppen ezért az egy dolog, hogy a Bors nevű szennylap milyen jogkövetkezményekkel kell, hogy szembenézzen, de az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetését a mai napon azonnali hatállyal el kell bocsátani! Hiszen az, hogy ilyen érzékeny adatok «kikerülhetnek», vagy «kiszivároghatnak» az olyan jellegű bizonytalanságot szül a társadalom egészében az Országos Mentőszolgálat adatkezelésével és egyáltalán magával az OMSZ-szal kapcsolatban, amely nem tolerálható.

Szerinte „ez nem Magyar Péter vagy akár politikai oldal kérdése, még abban az esetben sem az, hogy ezen rendkívül érzékeny adatok éppen a regnáló hatalommal szemben gyors sikereket elérő szereplővel kapcsolatban láttak napvilágot.”

Az esettel kapcsolatban Magyar azt mondta a Telexnek, hogy feljelentést tesz a jelentést bemutató médium ellen. Megjegyezte: az esetlap nem lehet igazi. Válaszában a valótlan hírek 20. századi anekdotikus jelképét, a jereváni rádiót idézte fel: „Nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Még arra sem figyeltek, hogy a bejelentőhöz ne az én nevemet írják, hanem a volt feleségemet, ahogy a sztori szólt.” A portálnak az OMSZ megerősítette: kivizsgálják, hogy kerülhetett nyilvánosságra a jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik