Nagyvilág

Amnesty: Egyre több a halálos ítélet

Kivegzes(3)(960x640).jpg (kivégzés, akasztófa, )
Kivegzes(3)(960x640).jpg (kivégzés, akasztófa, )

Kínában végzik ki a legtöbb embert.

Ugrásszerűen nőtt tavaly a világszerte kihirdetett halálos ítéletek száma, kevesebb kivégzést hajtottak viszont végre, mint egy évvel korábban, állítja az Amnesty International. 

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely évtizedek óta küzd a halálbüntetés globális eltörléséért, idei összefoglalójában kimutatta, hogy Kínát nem számítva – ahol több elítéltet végeztek ki, mint a világ többi országában együtt – tavaly 607 halálos ítéletet hajtottak végre, 22 százalékkal kevesebbet, mint 2013-ban. Akkor 778 kivégzés volt.

Az Amnesty International tudomására jutott, kihirdetett új halálos ítéletek száma viszont ennél jobban, 28 százalékkal, legalább 2466-ra emelkedett az egy évvel korábbi 1925-ről. A kiugró emelkedés elsősorban a belső konfliktusoktól és politikai instabilitástól gyötört Egyiptom és Nigéria bíróságai által tömegesen hozott halálos ítéletek eredménye.

Az AI adatai szerint Egyiptomban legalább 509 embert ítéltek halálra tavaly, négyszázzal többet, mint 2013-ban. Nigériában, ahol 2013-ban 141 volt a frissen halálra ítéltek száma, a szervezet tavaly már 659 esetről tud. 

A kivégzési módszerek skálája a lefejezéstől az akasztáson és a méreginjekción át a kivégzőosztagok alkalmazásig terjedt. Iránban és Szaúd-Arábiában tavaly is hajtottak végre nyilvános kivégzéseket.

Egyes országok több olyan, nem emberöléses bűncselekményfajta esetében is ehhez büntetési formához folyamodnak, mint a rablás, illetve kábítószerekkel összefüggő, vagy gazdasági bűntények, sőt születtek halálos ítéletek házasságtörés, istenkáromlás vagy “boszorkányság” címén is, pedig ezeket nem is szabadna egyáltalán bűncselekménynek sem minősíteni, mondja az Amnesty. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik