Nagyvilág

Levadásszák a menekülő korrupt hivatalnokokat

kínai jüan (jüan)
kínai jüan (jüan)

Hatalmas mennyiségű közpénzzel lépnek le Kínából a csaló tisztviselők. Adatbázis épül ennek megakadályozására.

A kínai közbiztonsági minisztérium a jegybankkal együttműködve figyeli ezentúl a külföldi bankszámlákra küldött gyanús átutalásokat és fokozza az offshore cégek és az illegális pénzintézetek elleni fellépést is, miután az elmúlt években nagy számban távoztak az országból különböző szinteken lévő vezetők, hogy megússzák a sikkasztás miatti számonkérést és őrizetbe vételt.

Az igazságügyi szervek ellenőrizni fogják a vezetők útleveleit és begyűjtik azokat az információkat, melyek azokkal a személyekkel vannak kapcsolatban, akik már eltűntek a kínai hatóságok látóköréből.

A hatóságok azért keményítenek be, mert egyre jobban elharapózik a lopás: csak ebben az évben és csak Amerikába 150 korrupt kínai hivatalnok lépett be, köztük vannak, akik állandó letelepedési engedélyt szereztek.

A kínai és amerikai hatóságok augusztusban egyeztető tárgyalást tartanak arról, hogy hogyan lehetne hazaküldeni azokat a kínai állampolgárokat, akik dollármilliárdokkal rövidítették meg az államkincstárt. Londonnal is felvették már a kapcsolatot 50 olyan személy kiadatása ügyében, akik Angliában találtak menedékre.

Tavaly „Rókavadászat” elnevezéssel tartottak kampányt, ahol sikerült elérni, hogy csaknem 500 szökevény térjen haza, egy részük önként. Számlájukon több mint 135 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik