Élet-Stílus

Száműzték falujából a HIV-fertőzött nyolcéves kisfiút

A petíciót, melyben a lakók azt követelték, hogy a gyereket távolítsák el a közelükből, több mint 200-an írták alá.

“A családoknak és a falu békéjének is árt az, hogy ez a gyerek itt élhet köztünk” – nyilatkozta még 2014 decemberében, közvetlenül a botrány kirobbanása után a falu egyik lakója a Reutersnek. A kis kínai közösség, nem sokkal korábban ugyanis egy olyan petíciót nyújtott be a városvezetésnek, amiben azt követelte, hogy száműzzenek egy nyolcéves kisfiút, mert HIV-vírussal fertőzött.

A szóban forgó Kun Kun a Reuters beszámolója szerint, az édesanyjától kapta meg, aki születését követően magára hagyta a gyermeket. Kun Kunt 69 éves nagyapja neveli azóta, először ő figyelt fel a kisfiú rosszulléteire is. Mivel a tünetek folyamatosan rosszabbodtak, a nagypapa kórházba vitte Kun Kunt, ahol hamarosan HIV-fertőzéssel diagnosztizálták. “El kell őt különíteni a többi gyerektől, hiszen ha megvágja, vagy megsérti magát, könnyen megfertőzheti a többieket is. Gyűlölöm őt, azt szeretném, ha soha többet nem kellene miatta aggódnom” – nyilatkozta egy másik lakó a hírügynökségnek.


Képek forrása: Shanghaiist

A petíciót, melyet több mint 200-an írtak alá, végül elfogadta a városvezetés, és arra jutottak, hogy a kis Kun Kunt Shanxiba küldik, ahol a Linfen Red Ribbon iskolában hozzá hasonlóan HIV-fertőzött gyermekek között élhet és tanulhat. A kisfiút az útra nagypapája is elkísérhette, aki az első nap csak azután merte magára hagyni Kun Kunt, hogy a kisfiú elaludt. “Attól féltem, hogy máskülönben nem enged elmenni” – mondta, majd hozzátette, az első időszak nehézségei után Kun Kunnak sikerült beilleszkednie.

“Szépen fejlődik, sokat tanul, és szerencsére már igazi barátai is vannak, akik nem vetik meg őt a betegsége miatt” – mondja. “Kun Kunnak nagy szerencséje van, hogy hozzánk küldték őt” – ezt már Guo Xiaoping, az iskola igazgatója mondta, aki hozzátette, a kisfiú korában létfontosságú, hogy megkapja a megfelelő kezeléseket.

Az igazgató elmondta, Kínában igen komoly gondot jelent az, hogy a megfelelő információk hiányában a lakosság nagy része retteg a HIV-fertőzött emberektől. “Nagy sok a tévhit és a félinformáció, ezért napi szinten megesik, hogy a betegeket kiközösítik és megalázzák.” A szakember szerint a helyzeten legfeljebb a tájékoztatás segíthetne, ami elejét vehetné a tévhitek és a félelem terjedésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik