Nagyvilág

„Erős ló” az Iszlám Állam

A dzsihádistákat már nem érdekli, hogy a külvilág mit gondol róluk, csak vérrel és vassal nyomulnak előre.

A BBC elemzésében arról ír, hogy a Közel-Keleten harcoló szélsőséges szervezet brutalitása tudatos döntés – ezzel rettentik el ellenfeleiket, de hatást is gyakorolnak a csatlakozni akaró fiatalokra. Nem ismernek kompromisszumot senkivel szemben és ragaszkodnak a korlátok nélküli totális háborúhoz, sőt még vallásilag sem akarják megindokolni, amit tesznek.

A dzsihádizmus két korábbi hullámában is határozottan jelen volt az erőszak, de az Iszlám Állam fémjelezte harmadik korszak minden eddigin túltesz. A modernkori dzsihád 1980-ban, Egyiptomban kezdődött Anvar Szadat elnök megölésével. Erre az volt jellemző, hogy a mozgalmak a közeli ellenséget, az ország élén álló nyugatbarát kormányt akarták legyőzni. A korszak az 1990-es évek végéig tartott és mintegy kétezer áldozatot szedett.

A második hullám kiemelkedő alakja Oszama bin Laden. Ez a korszak az afganisztáni, szovjetek elleni háború alatt és után alakult ki. A radikálisok itt a távoli ellenség, az Egyesült Államok és Európa ellen harcoltak, a legsúlyosabb merénylet a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadás volt. Bin Laden törekedett arra, hogy valamennyire elnyerje a külvilág szimpátiáját, ezért a támadást önvédelemként, a muszlim társadalmak feletti amerikai uralom miatti bosszúként írta le.

 
Abu Bakr al-Baghdadi, az Iszlám Állam vezetője. Kép: AFP 

Az Iszlám Állam vezetőjét azonban már nem érdekli, ki mit gondol a vérontásokról. A szervezet ideológiai alapot sem alkotott, csak egy „vérrel és vassal előrenyomuló gyilkológépezetként” működik. Még Oszama bin Laden mondta azt, hogy ha az emberek egy erős és egy gyenge lovat látnak, akkor természetükből adódóan az erőset fogják szeretni. Az Iszlám Állam kegyetlenkedéseivel és sorozatos győzelmeivel ilyen erős lóként tűnik fel sokaknak. A harctéri sikerek vonzóak az elégedetlen szunnita fiatalok számára világszerte.

Az Iszlám Állam a totális háborúban egyelőre a „közeli ellenségekre”, főleg a síitákra koncentrál – a szervezet vezetői szerint a Nyugat elleni harc csak a Közel-Kelet „felszabadítása” után kezdődhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik