Nagyvilág

Ukrajna a háborúra készül

Hatszázan jelentkeztek Kárpátalján önkéntesnek. Putyin Merkelnek magyarázta lépéseit. Afganisztáni veteránok mennek Krímre. Percről percre az eseményekről.

21:50 Nem várhatók szankciók az EU-külügyminisztereitől

Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben, Ukrajna ügyében összehívott rendkívüli értekezletükön a NATO vasárnap esti állásfoglalásához hasonlóan minden bizonnyal elítélik majd Oroszország ukrajnai fellépését, és kiállnak Ukrajna szuverenitása, területi épsége mellett, de Moszkva elleni szankciókat valószínűleg nem hoznak – mondta nevének mellőzését kérő uniós diplomáciai forrás az MTI-nek. Szerinte uniós körökben felmerült az a gondolat, hogy rendkívüli csúcstalálkozót is tartsanak kedden, de ez egyelőre lekerült a napirendről.

21:15 A NATO békét sürget

A NATO felszólítja Oroszországot és Ukrajnát, hogy párbeszéd útján keressék a békés megoldást az ENSZ BT vagy az EBESZ égisze alatt – mondta vasárnap Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Brüsszelben, az Észak-Atlanti Tanács rendkívüli ülése után. A szövetség felszólítja Moszkvát, hogy vonja vissza katonáit támaszpontjaikra, és tartózkodjon az ukrajnai beavatkozástól. A NATO-tagállamok kormányai elítélik az orosz katonai fellépést a Krím félszigeten, amely Rasmussen szerint a nemzetközi jogi normák megsértését jelenti. “Felszólítjuk Oroszországot, hogy csökkentse a feszültséget” – mondta a főtitkár.

20:50 Putyin megmagyarázta Merkelnek

Oroszországnak az Ukrajnával szemben tett lépései teljes mértékben megfelelnek az ott kialakult rendkívüli helyzetnek – jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök az Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésben. A Kreml sajtóirodája által kiadott közlemény szerint a beszélgetést Merkel kezdeményezte. A kancellár aggodalmának adott hangot a Krímben és az Ukrajna egész területén zajló események miatt. Putyin ugyanakkor felhívta Merkel figyelmét arra, hogy – mint fogalmazott – a “szélsőségesen nacionalista” erők továbbra is erőszakos cselekményekkel fenyegetnek, veszélybe sodorva az orosz állampolgároknak és az orosz ajkú lakosság egészének az életét, sértve törvény által védett érdekeiket.

20:15 Nem nőtt az országból kiutazó ukránok száma

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat sajtószóvivői irodája szerint nem növekedett Ukrajna határátkelőhelyein az országból kiutazó ukrán állampolgárok száma. Az ukrán állampolgárok nem hagyják el tömegesen az országot, az Ukrajnából kiutazók száma megfelel az átlagosnak – adta hírül a zik.ua lembergi hírportál. A jelentés szerint az elmúlt 24 órában nem észleltek az ukrán határőrök megnövekedett utasforgalmat.

20:05

19:45 Hatszázan jelentkeztek önkéntesnek Kárpátalján

Közel hatszáz önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra vasárnap Kárpátalján, miután a megyei hadkiegészítő parancsnokság és a Jobboldali Szektor (PSZ) is bejelentette, hogy várja azokat, akik készek Ukrajna megvédésre a külső agresszióval szemben. Az önkéntesek nagy része, akik közül százan a PSZ-nél jelentkeztek szolgálatra, teljes menetfelszerelésben jelent meg a toborzóhelyeken. A jelentkezők kora 18–40 év, de a többséget fiatalok teszik ki – adta hírül a Csasz Zakarpattya nevű kárpátaljai hírportál. Kárpátalja nem került azon ukrajnai megyék közé, amelyekben általános mozgósítást rendeltek el. Közel 600 férfi – Ungváron 100, Munkácson 50, Técsőn, Szolyván és Volócon több tíz – jelentkezett a hadkiegészítő parancsnokságokon, hogy kész megvédeni Ukrajnát katonai konfliktus esetén. Elmondta, a népi önvédelmi alakulatok is jelezték, szükség esetén 400 főt tudnak kiállítani.

19:29 Afganisztáni veteránok mennek Krímre

Több mint 1500 afganisztáni háborút megjárt orosz veterán utazott a Krím félszigetre – jelentette be az egykori katonák szövetségének vezetője vasárnap. Franc Klincevics az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a szervezet tagjaiból álló népes küldöttséget az ukrajnai “internacionalista harcosok” hívták meg a Krími Autonóm Köztársaság területére. Az Afganisztáni Veteránok Oroszországi Szövetsége elnökének tájékoztatása szerint tagjaik azért utaztak a Krímbe, hogy baráti és erkölcsi segítséget nyújtsanak ukrán sorstársaiknak és megvitassák velük az Ukrajnához tartozó félszigeten kialakult helyzetet.

19:15 Bajnai halasztaná a paksi bővítést Ukrajna miatt

Az orosz csapatok Ukrajnából való kivonását, az Ukrajnában élő kisebbségek jogainak védelmét, valamint a magyar kormány Ukrajna melletti kiállását is kérte az Oroszország budapesti nagykövetsége előtt gyorsan szervezett rendezvényen az Együtt-PM vezetője. Sürgette, hogy az ukrán válság ügyében a kormány “hagyja abba a sunnyogást, a lapítást, az érdekből való hallgatást”, és ehelyett álljon ki Magyarország erkölcsi elvei mellett. Véleménye szerint Magyarország kezében is van nyomásgyakorlási eszköz, ezért – mint mondta – a kormány kezdjen egyeztetéseket az ellenzékkel arról, hogy amíg “orosz katonák tapodják Ukrajna földjét” a paksi megállapodást felfüggesztettnek tekintik. Arra is felszólította a kabinetet, hogy egyúttal minden tárgyalást függesszen fel a paksi bővítésre szánt háromezer milliárd forintos hitelről. A demonstráció előtt a résztvevők Bajnai Gordon és Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke segítségével a nagykövetség előtti úttesten mécsesekből kirakták az Ukrajna feliratot; a mécseseket a volt miniszterelnök beszéde után meggyújtották.

18:55 Átált az ukrán flotta vezére

Az ukrán flotta újonnan kinevezett parancsnoka, Gyenyisz Berezovszkij esküt tett a Krím régiónak egy oroszbarát vezető jelenlétében – írja a BBC.

18:40 Románia is békére szólítja fel Oroszországot

Románia felkéri az Orosz Föderációt, függesszen fel minden katonai műveletet Ukrajna területén és térjen vissza a kétoldalú egyezmények előírásaihoz, amelyek az orosz flotta szevasztopoli állomásozását szabályozzák – jelentette ki vasárnap Traian Basescu román államfő. A román elnök szerint az Orosz Föderáció csapatai agressziót követnek el Ukrajna ellen. Úgy értékelte, hogy az Ukrajna függetlenségét és szuverenitását garantáló 1994-es budapesti memorandum aláíróinak – az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Oroszországnak – kötelességük azonnal tárgyalásokat kezdeniük, hogy ismét érvényt szerezzenek a nemzetközi jognak.

18:10 Putyin tesz a Nyugat véleményére

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem foglalkozik a Nyugat véleményével, és határozottan, gyorsan cselekszik a Krím félsziget ügyében, hogy mindenkit kész tények elé állítson – véli a tekintélyes amerikai külpolitikai kutatóintézet, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért moszkvai intézetének igazgatója. Dmitrij Trenyin szerint az orosz elnök arra számít, hogy egy “korlátozott katonai akcióval elkerülheti a vérontást a Krím félszigeten”, és “érzi, hogy csak két szövetségese van: a sereg és a flotta”. Az orosz elnököt hidegen hagyja a nyugati felháborodás, mert “az utóbbi hónapokban Nyugaton annyira befeketítették őt és országát, hogy úgy érzi, ennél rosszabb már úgysem lehet”.

17:55 Így viszik a tüntetőket Szentpétervárról


Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

17:40 Tüntettek Moszkvában és Szentpéterváron

Oroszország ukrajnai beavatkozása ellen néhány százan tüntettek Moszkvában és Szentpéterváron vasárnap, míg a hatalom és az Ukrajnában élő oroszok támogatására több tízezer ember vonult fel a két nagyvárosban.

A Nemet a háborúra jelszavakkal és ukrán zászlókkal helyi idő szerint dél körül gyűltek össze a tiltakozók az orosz védelmi minisztérium egyik moszkvai épülete előtt. A rendőrség nagy erőkkel akadályozta meg az akciót. Később a Vörös tér közeli Manyezs téren az RBK orosz hírügynökség közlése szerint körülbelül 500 ember tiltakozott a katonai beavatkozás ellen. A rendőrség feloszlatta mindkét előzetes bejelentés nélkül tartott tiltakozó akciót és a független hírügynökség adatai szerint több mint 300 embert állítottak elő a két helyszínről. Az orosz hatalom pártján és az Ukrajnában élő oroszok támogatására a rendőrség adatai szerint legalább 27 ezer ember vonult fel a az orosz főváros központjában. Szentpéterváron ugyanezzel a céllal 15 ezres felvonulást tartottak.

17:25 Az ország a „katasztrófa felé sodródik”

Arszenyij Jacenyuk szerint „Oroszországnak nem volt oka arra, hogy támadást indítson Ukrajna ellen”. attól tart, az ország a „katasztrófa felé sodródik”. Jacenyuk kijelentésével arra reagált, hogy az orosz felsőház engedélyezte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy fegyveres erőket vessen be Ukrajnában.Eközben Kijevben továbbra is bíznak a nyugati beavatkozásban.

17:10 Magyarország segítene

Leszögezzük, hogy elkötelezettek vagyunk a Magyarországgal szomszédos Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett – írja a Magyar Külügyminisztérium közleményében, és felhívja a figyelmet, hogy a pártok a külhoni magyarokat veszélyeztetik. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a válság további elmélyülését és egy esetleges katonai összetűzést az érintett felek kizárólag békés eszközökkel, tárgyalás útján tudnak csak elkerülni, amint azt vállaltak a Budapesti Memorandum 7. paragrafusában is. Magyarország ehhez kész megadni mindenfajta közreműködést és felajánlja a segítségét.

Bővebben>>


Katonák a Krímen (Fotó: MTI/AP/Andrev Lubimov)

17:00 „Hihetetlen orosz agressziót” emleget az amerikai külügyminiszter

John Kerry amerikai külügyminiszter elítélte vasárnap Oroszország „hihetetlen agresszióját” Ukrajna ellen. Kerry szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „elképesztő, szándékos döntést” hozott egy másik országba történő behatolásról.

„A 21. században nem lehet 19. századi módon viselkedni, egy másik országba behatolni teljesen mondvacsinált ürüggyel” – mondta a CBS televíziónak nyilatkozva Kerry.

Az amerikai diplomácia vezetője, aki az ABC és az NBC televíziónak is interjút adott, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a krími orosz katonai fellépésnek „nagyon komoly következményei lesznek” az Egyesült Államok és más országok részéről, beleértve a szankciókat és Oroszország gazdasági elszigetelését.

Kitért annak a lehetőségére, hogy az Egyesült Államok bojkottálhatja a G8 csoport júniusi szocsi csúcstalálkozóját, valamint a vízummegtagadások, számlabefagyasztások, továbbá a kereskedelem és a beruházások területén megvalósítandó büntetőintézkedések eshetőségére is.

Elmondta, beszélt a G8 országok és más államok külügyminisztereivel, és szavai szerint mindenki kész a végsőkig elmenni Oroszország elszigetelése érdekében.

John Kerry hangsúlyozta, hogy Oroszországnak tiszteletben kell tartania azt a demokratikus folyamatot, amelyben az ukránok menesztették oroszbarát elnöküket és új kormányt alakítottak. Úgy vélekedett, Moszkvának még vannak olyan választási lehetőségei, amelyek segítségével csillapíthatja a válságot.

16:15 Kivonták az ukrán parti őrség krími hadihajóit

Az ukrán parti őrség hadihajói elhagytak két krími kikötőt, és más fekete-tengeri támaszpontokra indultak – jelentették be egy közleményben.

A tájékoztatás szerint a kercsi, illetve a szevasztopoli hadi kikötőkből vonták ki a hajókat, és Odesszába és Mariupolba irányították őket. A Krímet leszámítva Ukrajna többi határán stabil a helyzet – hangsúlyozza a határőrség közleménye.

A hadihajók távozása a brit hírügynökség szerint azt jelzi, hogy a befejezéséhez közeledik a teljes Krím félsziget orosz elfoglalása.

16:00 Nem lesz kötelező mozgósítás Kárpátalján

Nem terveznek általános mozgósítást Kárpátalján, a hadsereg csak önkéntesek jelentkezését várja – jelentette ki vasárnap Petro Marko ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság helyettes parancsnoka.

A tiszt a krími események kapcsán tartott ungvári tüntetésen felszólalva azt kérte a kárpátaljai lakosoktól, hogy aki kész önkéntesként bevonulni az ukrán hadseregbe, adja meg a hadkiegészítő parancsnokságnak a személyi adatait és az elérhetőségét. Hozzátette, nem osztanak ki fegyvert a jelentkezőknek – adta hírül a zaholovok.com.ua ungvári hírportál.

A jelentés szerint a tüntetőkhöz szóló katonatisztek arról biztosították a hallgatóságot, hogy valamennyi kárpátaljai katona készen áll az ukrán nép védelmére.

A hírportál állítása szerint szerkesztőségüket hadköteles civil ungvári lakosok arról értesítették, hogy vasárnap telefonon hívták őket a helyi hadkiegészítő parancsnokságról, információt kérve a tartózkodási helyükről.

15:07 Kína nem avatkozik Ukrajna belügyeibe

Peking politikai megoldást sürget Ukrajnában, a belügyekbe való be nem avatkozás elvét vallja – hangoztatta vasárnap a kínai külügyi szóvivő.

Csin Kang – utalva arra, hogy Vlagyimir Putyin az orosz állampolgárok és katonák védelme érdekében a parlament felsőházától felhatalmazást kapott a katonai erő alkalmazására Ukrajna területén – felszólított minden érintett felet a nemzetközi jog betartására, a viták párbeszéd és tárgyalások útján történő rendezésére, egyben kifejezte országa súlyos aggodalmát a kialakult helyzet miatt.

A szóvivő hangoztatta: Kína kitart a belügyekbe való be nem avatkozás elve mellett, tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását. Ugyanakkor megjegyezte: „több oka van annak, hogy a helyzet mára így alakult”.

Kína továbbra is szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket, és a feleket a térség békéjének és stabilitásának fenntartására szólítja fel – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője.

15:05 Nyugalomra szólította fel Kárpátalja lakosságát a megye vezetője

A nyugalom megőrzésére, összefogásra és a katonai, valamint a rendvédelmi szervek intézkedései iránti megértésre szólította fel vasárnap Kárpátalja lakosságát Ivan Baloga, a megyei tanács (közgyűlés) elnöke.

Az ukrajnai megye vezetője azután tette közzé felhívását, hogy Ungváron rendkívüli tanácskozást tartottak a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság, a rendvédelmi szervek, a katasztrófavédelem és az ungvári városi tanács vezetői. A megbeszélés résztvevői a krími fejleményekkel kapcsolatban kialakult helyzetet vitatták meg – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Felhívásában Baloga minden kárpátaljai lakost felszólított nyugalma megőrzésére, munkája felelősségteljes végzésére, a katonai és rendvédelmi szervek tevékenysége iránti megértésre. Az állami szerveket és civil szervezeteket arra hívta fel, hogy „működjenek egy csapatként”, mert szerinte a jelenlegi helyzetben a fegyelem, a felelősség és az egység megtartása a legfontosabb. Most nincs helye szembenállásnak, mindenkinek össze kell fognia az ukrán állam megvédése érdekében – tette hozzá Kárpátalja megye vezetője.

14:40 Moszkva ukrajnai játszmája

A mostani viszály gyorsan az Oroszország és a Nyugat közti legsúlyosabb válsággá fajulhat Grúzia és Oroszország 2008-as rövid konfliktusa óta – írja Jonathan Marcus diplomáciai tudósító a BBC News internetes oldalán. Az elemzés bővebben itt olvasható.

14:31 Európa szétszakadása fenyeget?

A német külügyminiszter szerint a krími válság miatt Európa szétszakadásával fenyegető helyzet alakult ki.

Frank-Walter Steinmeier vasárnapi berlini közleményében kiemelte: Németország „a lehető legnyomatékosabban felszólítja Oroszországot, hogy ta rtózkodjon Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésétől”.

„A feszültség növekedésének rendkívül veszélyes útjára kerültünk, de még meg lehet fordulni és meg lehet akadályozni Európa szétszakadását”. Ehhez az kell, hogy ne tegyen senki „provokációként értelmezhető lépéseket” – tette hozzá a német külügyminiszter.

14:28 Eközben Budapesten: Fidesz kontra ellenzéki összefogás

A Fidesz szerint tájékozatlanok vagy hazudnak a baloldali összefogás pártjainak vezetői, ugyanis a kormányfő megbízásából már tájékoztatták az ukrán helyzettel kapcsolatban a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjait.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója ezt arra reagálva írta, hogy az ellenzéki összefogás pártjainak vezetői vasárnap felszólították Orbán Vikt or miniszterelnököt, az ukrajnai válsággal kapcsolatban számoljon be a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt az ország és a határon túli magyar kisebbség védelméhez szükséges intézkedésekről.

„A Gyurcsány-koalíció tagjairól már többször kiderült, hogy össze-vissza beszélnek és hazudoznak, de most az is világossá vált, hogy tájékozatlanok” – olvasható a Fidesz közleményében, amely emlékeztet: múlt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár részletes tájékoztatást adott az ukrán helyzettel kapcsolatban a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak.

Az ülésen részt vett az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője, az Alkotmányvédelmi Hivatal és az Információs Hivatal főigazgatója, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat első embere is. A közel másfél órás értekezleten átfogó, részletekbe menő beszámolót adtak az Ukrajnában kialakult helyzetről, a megtett intézkedésekről, a várható fejleményekről – írta a kormánypárt kommunikációs igazgatója.

A közlemény szerint a bizottság tagjai meggyőződhettek róla, hogy Magyarország biztonságban van, a rendvédelmi szervek teljes körűen felkészültek, folyamatosan figyelik és értékelik az eseményeket. Beszámolójukból az is kiderült, hogy szükség esetén Magyarország képes lesz segítséget nyújtani a bajba jutott embereknek.

13:40 Rasmussen: Oroszország hagyjon fel a katonai akcióval és fenyegetéssel

A katonai műveletek és a fenyegetőzés leállítására szólította fel Oroszországot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az Észak-Atlanti Tanács rendkívüli ülése előtt vasárnap kora délután.

„Amit Oroszország Ukrajnában tesz, az sérti az ENSZ alapokmányának elveit, és fenyegetést jelent a békére és a biztonságra Európában. Oroszországnak fel kell hagynia a katonai tevékenységgel és a fenyegetőzéssel” – jelentette ki Rasmussen.

A főtitkár megerősítette, hogy a NATO támogatja Ukrajna területi egységét, és azt, hogy az ukrán nép külső beavatkozás nélkül dönthessen a saját jövőjéről. A NATO-szövetségesek nagykövetei arról is tanácskoznak, milyen következményei lehetnek az orosz lépéseknek a NATO és Oroszország viszonyára.

A NATO-főtitkár egyúttal az ukrán kormányt is felszólította, hogy szavatolja az ország polgárainak demokratikus jogait, és garantálja a kisebbségek jogainak védelmét. A politikus végezetül azt hangsúlyozta, hogy minden érintett félnek folytatnia kell az erőfeszítéseket, hogy ezt a „veszélyes helyzetet” le lehessen zárni.

13:35 Kijev: Putyin vonja ki fegyveres erőit

Ukrajna „a katasztrófa szélén áll” az orosz „hadüzenet” következtében – jelentette ki vasárnap Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

„Ez már vörös riasztás. Nem fenyegetés, hanem valójában hadüzenet országomnak – mondta az ideiglenes kormányfő az új parlament vasárnapi zárt ülése után Kijevben. – Felszólítjuk (Vlagyimir) Putyin (orosz) elnököt, hogy vonja ki fegyveres erőit” Ukrajnából.

Jacenyuk szavai egy nappal azután hangzottak el, hogy az orosz erők egyetlen lövés nélkül átvették az ellenőrzést a stratégiai fontosságú fekete-tengeri félsziget fölött. „Az Orosz Föderációnak nem volt oka Ukrajna megszállására” – hangoztatta Jacenyuk.

13:25 Mozgósítják a tartalékos katonatiszteket Kárpátalján

Elkezdődött az ukrán hadsereg tartalékos tisztjeinek mozgósítása Kárpátalján – közölte vasárnap a Karpatszkij Objektív, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ukrán nyelvű hírportálja.

Az orgánum úgy tudja, az ukrajnai megye hadkiegészítő parancsnokságai telefonon hívják be elsősorban a korábban leszerelt h ivatásos tiszteket, vagy szólítják fel őket arra, hogy külön értesítésig ne hagyják el lakóhelyüket.

Balogh Lívia, a KMKSZ ungvári járási szervezetének elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Beregszászi járásból három tartalékos tiszt behívásáról értesítették helyi aktivisták. A tartalékosokat telefonon utasította a járási hadkiegészítő parancsnokság, hogy maradjanak a lakóhelyükön.

A Csapon élő Balogh azt is elmondta, biztos értesülései vannak arról, hogy a kisvárosban állomásozó utászezred laktanyájában vasárnap behívott, korábban ott szolgált tartalékos tisztek várják menetkészen, hogy útnak indítsák őket.

13:21 Békepárti tüntetőket tartóztattak le Moszkvában

Mintegy hatvan tüntetőt tartóztattak le az orosz fővárosban. A demonstrálók az ellen tiltakoztak, hogy az orosz csapatok bevonultak Ukrajnába – közölte honlapján a z ECHO Moszkvi rádió.

13:15 A nagyhatalmakhoz fordult az ukrán parlament

Az ukrán parlament vasárnap azzal a felhívással fordult az Ukrajna biztonságáért garanciát vállaló nagyhatalmakhoz, hogy szavatolják az ország terül eti épségét.

A felhívást határozat formájában az ukrán parlament vasárnapi, zárt ajtók mögött tartott ülésén fogadták el.

Az 1994-es budapesti memorandum aláírói, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország kötelezték magukat Ukrajna területi épségének szavatolására.

Az államfői feladatokat ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök magyarázata szerint azért zárták ki rendhagyó módon a nyilvánosságot a parlament plenáris üléséről, nehogy a képviselők “kísértésbe essenek”, és saját PR-céljaikra használják ki “az ország számára veszélyekkel terhes időszakban” tartott ülést.

12:55 Feszültség Krímben – videó

Azonosítatlan katonai egységek járőröznek a krími kormányzati épületek körül, Szimferopolban orosz szimpatizánsok demonstrálnak. A kijevi Függetlenség terén az emberek továbbra is a nemzetközi segítségben bíznak.

12:45 Eltűnt a Jobboldali Szektor vezetőjének oldala

Blokkolták a Jobboldali Szektor ukrán nacionalista szervezet vezetőjének oldalát a VKontaktye című internetes közösségi hálón – közölte vasárnap az illetékes orosz hatóság szóvivője az Interfax orosz hírügynökséggel.

Vagyim Ampelonszkij elmondta, hogy az orosz legfelső ügyészség követelte tőlük az intézkedést. A távközlést, az információs technológiát és tömegkommunikációt felügyelő Roszkomnadzor ennek megfelelően rendelte el Dmitro Jaros oldalának blokkolását a Facebookhoz hasonló orosz közösségi hálón.

Az orosz hatóság emellett figyelmeztette a VKontaktye című közösségi hálót üzemeltető adminisztrációt, hogy „nem megengedhető a szélsőséges felhívások terjesztése”.

Az ukrán szélsőséges és nacionalista szervezetekből létrejött Jobboldali Szektor (PSZ) tagadta, hogy előző nap segítséget kért volna Doku Umarovtól, a „Kaukázusi Emirátus” nevű szakadár fegyveres szervezet vezetőjétől. Artyom Szkoropadszkij, a Jobboldali Szektor s ajtótitkára az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy hackertámadás érte a közösségi portálon lévő oldalukat, akkor kerülhetett fel rá a nevükben a felhívás.

A szombaton elterjedt hír szerint Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor vezetője a Vkontaktye orosz közösségi oldalon felszólította a több oroszországi terrorcselekményt is magára vállaló csecsen hadurat, hogy támogassa Ukrajnát. Jaros a hírek szerint azt kérte az iszlamista szélsőségesek vezetőjétől, hogy lépjen fel Oroszország ellen, és arra szólította fel a kaukázusi lázadókat, valamint “Oroszország felszabadító mozgalmait”, hogy erősítsék tevékenységüket.

Doku Umarov csecsen vezér ellen Oroszországban szövetségi elfogatóparancs van érvényben. Az Egyesült Államok 2010 júniusában tette fel a terroristák nevét tartalmazó nemzetközi listára, 2011-ben pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa vette fel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló terroristák névsorába.

12:33 Szaniszló visszacsatolná Kárpátalját

Az Echo Tv Világ-Panoráma című műsorából az is kiderül, hogy Magyarország az EU cinkosa.

„Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy vissza kell fogadnia Kárpátalját, legalábbis annak magyar többség által lakott részeit. Ukrajna széthullása esetén ugyanis nem tehetünk úgy, mint akiknek semmi közük Vereckéhez, Munkácshoz, a Kárpátokhoz” – ezt Szaniszló Ferenc állítja az Echo Tv-ben.

11:30 Átállnak az ukrán katonák Krím ben

Több száz orosz katona tartott vasárnap reggel a dél-ukrajnai Krím fővárosába, Szimferopolba Szevasztopolból – jelentették az AP amerikai hírügynökség tudósítói a helyszínről.

Az újságírók tucatnyi gépfegyverrel felszerelt, katonákat szállító páncélozott terepjárót és két mentőautót láttak az úton.

A Krímben állomásozó ukrán egységekből katonák állnak át a helyi önvédelmi erők oldalára – jelentette ugyancsak a helyszínről az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség vasárnap.   A beszámoló szerint sok, a jelenlegi kijevi vezetéssel elégedetlen katona elhagyja egységét. Vannak egész egységek is, amelyek bejelentették, hogy készek teljesíteni a krími önvédelmi erők vezetésének parancsait – állította egy szemtanú.

11:00 Segítségért kiált Ukrajna

Ukrajna biztonságának és területi integritásának szavatolása érdekében mozgósítják a tartalékosokat – jelentette be vasárnap Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára a televízióban. A védelmi minisztérium behív minden tartalékost, akire a jelenlegi helyzetben szükség van.

Utasították egyben a külügyi tárcát, hogy kérjen amerikai és brit segítséget Ukrajna biztonságának szavatolásához.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök szombat este elrendelte az ukrán haderő riadókészültségbe helyezését.

10:30 Párizs lefújná az oroszországi G8 találkozót

A hét iparilag fejlett ország és Oroszország (G8) Szocsiba tervezett csúcstalálkozója előkészületeinek felfüggesztését szorgalmazta vasárnap Laurent Fabius francia külügyminiszter, hogy így növeljék az Oroszországra nehezedő nyomást az ukrajnai válság kiszélesedésének megelőzése érdekében.

Az Egyesült Államok már jelezte, hogy nem vesz részt a csúcstalálkozót előkészítő tanácskozásokon, így fejezve ki nemtetszését amiatt, hogy orosz egységeket vezényeltek a Krímbe.

09:10 Mozgósítás Ungváron

Fegyveres önkénteseket toboroznak a kárpátaljai nacionalisták válaszul az orosz harckészültségre. A szervezők azt kérték a jelentkezőktől, hogy bakancsban, terepszínű ruhában, hátizsákkal, két napra elegendő élelemmel, készpénzzel és engedéllyel tartott fegyvereikkel gyülekezzenek Ungváron.

Tegnap történt

Tegnap ijesztő fevételek kerültek nyilvánosságra Ukrajna második legnagyobb városából, ahol egymásnak mentek az ukrán- és az oroszpártiak. A középületeket sem kímélte a többezres tömeg.A videókat itt láthatja.

A tegnapi ukrajnai eseményekről itt olvashat.

Olvasói sztorik