Kultúra hátsó ablak

Menekülteket mutató bélyeg miatt fordított vissza egy Budapestre érkező levelet a Magyar Posta

A hatvanas évek hajnalán még egyáltalán nem volt jó ötlet emlékeztetni az 1956-os eseményekre.

Az 1956-os események a második világháború utáni Magyarország legnagyobb kivándorlási hullámát indították el, hiszen az eseményeket elindító október 23-át követő hat hónapban kétszázezren döntöttek úgy, hogy döntően Ausztria, illetve Jugoszlávia felé indulva hagyják el a hangyabollyá vált településeket. A kormány által disszidensnek nevezett emigránsok közül 1957 nyaráig – a Kádár-kormány amnesztiáját kihasználva – végül 11 ezren tértek haza, a legtöbben azonban az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, vagy épp Németország felé folytatták az útjukat.

Ez az eseménysorozat vezetett aztán többek közt ahhoz, hogy az ENSZ 1959-1960-at a Menekültek Világévévé tette: a kezdeményezéshez 1959 júniusában máris 52 ország csatlakozott, az államok egyre növekvő sorának a Magyar Népköztársaság azonban értelemszerűen sosem lett a része, hiszen a forradalomról hosszú időn át beszélni sem volt tanácsos.

A nyugati világban az emlékév apropóján számos országban születettek beszédes bélyegek – így volt ez Ausztriában is, ahol a Törökbálintról indult Rudolf Tóth (1918-2009) és Adalbert Pilch (1917-2004) terveztek erős darabot az Osztrák Postának, rajta

két, teljes életüket néhány táskába összezsúfoló házaspárral, illetve a nő hátán lévő gyerekükkel.

StampCommunity

A festőművészként is magasan jegyzett Ferdinand Lorber tanítványaként indult Tóth 1947-ben készítette el az első bélyegét, a következő évtizedekben pedig a világ egyik legjobb rézmetszőjévé vált.

Az Osztrák Nemzeti Banknak is dolgozó, a kilencvenes évek elején visszavonult férfi 2009-ben, Bécsben hunyt el, élete részletei pedig zárkózottsága miatt ma egyáltalán nem ismertek.

A magyar postahivataloknak ez a kép már túl sok volt – egy, a magyar-osztrák határt 1960 nyarán legalább háromszor átlépő, a bélyeget magán viselő levelet ugyanis szimplán csak visszairányítottak a feladóhoz.

 

Az Innsbruckból indított, a HT Aukciósház egy közelmúltbeli árverésén feltűnt küldemény rövid idő alatt bejárhatta a Tirol szívéből Magyarországig tartó utakat, egy ponton azonban a következő megjegyzés került rá:

Entschuldige bitte, die Post von Ungarn will diese Marke nicht der Brief ist wieder zurückgekommen!

azaz

Elnézését kérem, de a magyar Posta nem akarja [elfogadni] ezeket a bélyeget, így a levél ismét csak visszajött.

A sorokat jó eséllyel nem egy postai dolgozó, hanem a feladó innsbrucki címén élő férfi (neve a boríték másik oldalán olvasható) írhatta a papírra, majd valószínűleg egy újabb borítékban elrejtve, immár más bélyeggel újra postára adta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik