Nagyvilág

Harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget

Kézzelfogható közelségbe került a moszkvai katonai akció elindítása, miután az orosz parlament felsőháza jóváhagyta az elnök kérvényét, hogy a helyzet "normlizálására" fegyveres erőket vethessenek be Ukrajnában. Az ENSZ rendkívüli ülést hívott össze, Klicsko az ukrán hadsereg "általános mozgósításának" elrendelését szorgalmazta. Kárpátaljai tudósítónk azt írta, Harkivban elszabadult a pokol: a városi, megyei önkormányzatokból a több ezres tömegben nyitott folyosón, egyenként vezették ki a bent tartózkodókat. Többen eszméletlenül hevertek. Megszólalt az ideiglenes ukrán államfő is, aki nyílt agressziónak nevezte az orosz lépést. Obama korábban azt mondta, minden intervenciónak „ára lesz".

Ukrajna ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg pénteken Oroszországot, hogy törvényellenesen vezényelt katonai repülőgépeket és harci helikoptereket hazája területére, és kijelentette, hogy országa elég erős önmaga megvédéséhez. Barack Obama közben azt mondta, mély aggodalommal töltik el az ukrajnai történések. Újságírók feltették az internetre a Viktor Janukovics Kijev melletti rezidenciáján talált összes, mintegy kétezer dokumentumot, amelyekből fény derül például a megbuktatott ukrán elnök és közvetlen beosztottainak állítólagos “machinációira” és hatalmas költekezéseikre.

22:40 Medvegyev a felelősségről

Az Ukrajnában élő orosz állampolgárok elleni erőszakcselekmények lehetséges következményire, a jogszerűtlen döntésekért viselt felelősségre figyelmeztette Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szombat este Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfőt az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

Jacenyuk korábban már beszámolt arról, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Dimitrij Medvegyevvel. Jacenyuk közölte: felszólította Oroszországot, hogy rendelje vissza az orosz katonai egységeket támaszpontjaikra. “A katonai intervenció egy háború kezdetét jelentené, és mindennemű kapcsolat megszakítását Ukrajna és Oroszország között” – jelentette ki Jacenyuk.

Medvegyev azt hangoztatta, hogy Oroszország érdekelt a stabil és baráti kapcsolatok megőrzésében Ukrajnában. Ugyanakkor kiemelte, hogy “az orosz fél fenntartja magának a jogot a Krími Autonóm Köztársaság területén tartózkodó állampolgárok és katonák törvényes jogainak megvédelmezésére” – jelentette az orosz kormány sajtószolgálata.
Medvegyev azt is közölte ukrán partnerével, hogy “az orosz fegyveres erőknek szükség esetén joguk van a Szövetségi Tanács (orosz felsőház) által adott mandátum keretében cselekedni”.

21:45 Timosenko mégsem megy Moszkvába

Bár felröppent a hír, hogy a volt ukrán kormányfő az orosz fővárosba utazik, a Timosenko vezette Haza párt cáfolta ezt az értesülést.

A Haza honlapján szombaton nyilvánosságra hozott közleményében tudatta, hogy a pártvezető az ukrán parlamentben a kormány, valamint kormány- és ellenzéki pártok képviselőivel tárgyal a súlyos ukrajnai politikai helyzet rendezéséről.

Timosenko állítólagos moszkvai látogatásáról előzőleg az UNN ukrán hírügynökség számolt be Pavlo Nuszra, a Nemzeti Megmentési Civil Bizottság civil szervezet elnökére hivatkozva. Az UNN értesülései szerint Timosenko maga döntött az utazásról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt előzetes egyeztetés alapján.

 

21:26 A NATO-t is összehívják

Lettország és Litvánia kezdeményezte ezt a szervezet 4-es cikkeléyre hivatkozva.

21:20 Hadihajók Szevasztopolnál

Két orosz hadihajó érkezett a Krím félszigethez, Szevasztopolhoz – írja a Guardian a Reutersre hivatkozva. Az MTI szerint tengeralattjáró-elhárító hadihajókról van szó, és jelenlétük sérti a fekete-tengeri orosz hadiflotta fő támaszpontjának bérletére vonatkozó orosz-ukrán szerződést.

21:15 Az ENSZ már ülésezik

zárt ajtók mögött megkezdődött New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) sürgősséggel összehívott ülése, amelyen a tizenöt ország nagykövetei az Ukrajnában és a Krím félszigeten kialakult helyzetről tanácskoznak.

A tanácskozást, amely két nap alatt immár a második rendkívüli ülés az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, Nagy-Britannia kérésére hívták össze.

Az ülés kezdetekor Ukrajna ENSZ-nagykövete felszólította a Biztonsági Tanács – vétójoggal rendelkező – állandó tagjai közé tartozó Egyesült Államokat, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Kínát, hogy garantálják Ukrajna szuverenitását. A nagykövet kérte, hogy a BT ötödik állandó tagjára, Oroszországra pedig ugyanennek érdekében gyakoroljanak nyomást. A nagykövet hangsúlyozta, hogy az orosz katonai erő alkalmazása az ENSZ valamennyi szabálya értelmében agressziót jelent.

20:30 Harckészültségben az ukrán erők

Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ideiglenes elnöke közölte: harckészültségbe helyezte az ukrán fegyveres erőket. Oroszországnak nincs joga az agresszióra – tette hozzá az ukrán néphez intézett televíziós beszédében.

Arszenij Jacenyu miniszterelnök közben azt mondta, hogy az orosz erőknek vissza kell térniük krími bázisaikra, és hogy Ukrajna minden állampolgárát megvédi, “nyelvtől és vallástól függetlenül”. A kormányfő telefonon beszélt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel is.

20:25 A háború felé sodródik Ukrajna – a napi eddigi eseményeinek összefoglalója

20:20 Timosenko hétfőn Moszkvába utazik?

Ezt jelentette a az UNN ukrán hírügynökség Pavlo Nuszra, a Nemzeti Megmentési Civil Bizottság civil szervezet elnökére hivatkozva.

“Amennyiben a Timosenko-látogatásról szóló hírt megerősítik, követelnünk kell, hogy a tárgyalások nyilvánosak legyenek és külföldi megfigyelők részvételével folytatódjanak, az esetleges “folyosói” megállapodások megelőzése érdekében” – hangsúlyozta Nusz Facebook-oldalán.

Julija Timosenkót az ukrán parlament döntése alapján február 22-án helyezték szabadlábra. A volt kormányfő hétéves börtönbüntetését töltötte, amelyre 2011 októberében ítélték hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Kiszabadulása után Timosenko gyógykezelésre Németországba utazott.

Az UNN értesülései szerint Timosenko maga döntött az utazásról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt előzetes egyeztetés alapján.

19:40 Így szabadult el a pokol Harkivban

Ukrajna második legnagyobb városában egymásnak estek az ukrán- és az oroszpártiak. A középületeket sem kímélte a több ezres tömeg.

Az attakról készült 18 pluszos videó itt található.

19:25 Putyin hidegháborút akar?

John McCain amerikai republikánus szenátor szombati twitter-üzenetében azt írta: Vlagyimir Putyin orosz elnök vissza akar térni a hidegháborúhoz. McCain azt sürgette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei haladéktalanul tegyenek lépéseket az ukrajnai orosz agresszióra válaszképpen.

“Az orosz szenátus támogatta Putyin kérését, hogy csapatokat küldhessen Ukrajnába, szovjet forgatókönyv szerint. Mi nem akarunk hidegháborút, de úgy tűnik, Putyin ezt akarja” – írta az ellenzéki szenátor, az amerikai kongresszus felsőházának befolyásos tagja.

Az arizonai politikus szombati nyilatkozatában azt írta, mélyen aggódik amiatt, hogy “Oroszország folyamatban levő krími katonai intervenciója hamarosan ki fog terjedni Kelet-Ukrajnára”. Meggyőződése szerint Barack Obama amerikai elnöknek azonnal ki kellene szabnia az “árát” annak, ahogy Moszkva viselkedik. Az elnöknek pontosítani kellene szerinte, hogy milyen büntetés jár Putyinnak, és sürgősen ki kellene ezeket róni.

McCain felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz erőalkalmazás nyilvánvaló megsértése Moszkva azon kötelezettségvállalásának, hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

“Ne legyenek illúzióink a tekintetben, hogy mire képes Putyin elnök Ukrajnában” – figyelmeztetett az amerikai szenátor.
McCain meggyőződése szerint minden elszalasztott pillanat, amelyben az Egyesült Államok és szövetségesei nem reagálnak Putyin lépéseire, felbátorítja az orosz elnököt, hogy még agresszívebb katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajnában.

Arra szólította fel Barack Obama elnököt, hogy az európai és a NATO-szövetségesekkel közösen tegye világossá, mibe fog kerülni Oroszországnak ez az agresszió, és haladéktalanul döntsenek ezeknek a következményeknek az elrendeléséről – olvasható John McCain szenátor honlapján.

 

 

19:05 Hague veszélyt kiált, Merkel aggódik

“Potenciálisan súlyos veszélyt jelent Ukrajna szuverenitására” William Hague brit külügyminiszter szerint, hogy az orosz parlament felsőháza jóváhagyta fegyveres erő ukrán területen történő alkalmazását, Angela Merkel német kancellár pedig Ukrajna területi épségének megóvását szorgalmazta.

18:50 Így érkeznek meg az orosz harci helikopterek Krímbe

18:45 A Jobb Szektor mozgósít

Sürgős mozgósításra szólította fel minden helyi szervezetét szombaton a Jobb Szektor (PSZ) nevű ukrán szélsőséges tömörülés központi stábja, válaszul arra, hogy az orosz felsőház jóváhagyta az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetését.

“Tudatában mindazoknak a veszélyeknek, amelyek az ukrán államiságot fenyegetik, a Jobb Szektor vezérkara sürgősen mozgósításra és felfegyverkezésre utasítja minden alegységét, és arra, hogy a térségükben kialakuló konkrét helyzet függvényében maximálisan egyeztessék lépéseiket az ukrán hadsereggel, az Ukrán Biztonsági Szolgálattal és a belügyminisztériummal” – áll a nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből összeállt tömörülés nyilatkozatában, amelyet az Ukrainska Pravda című lap ismertetett.

18:38 Putyin még nem adott utasítást

Az orosz államfő nem adott utasítást a fegyveres erők ukrajnai bevetésére – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Rosszija 24 állam hírtelevíziónak szombaton. A Kreml befolyásos tisztviselője azt követően nyilatkozott, hogy az orosz parlament felsőháza felhatalmazta Vlagyimir Putyint, hogy az ukrajnai társadalmi-politikai helyzet stabilizálódásáig alkalmazhassanak orosz fegyveres erőket Ukrajnában.

Az orosz elnöki szóvivő az Eho Moszkvi orosz rádiónak pedig azt mondta, hogy “ez a helyzet alakulásától” függ. Hozzátette, hogy az államfőnek “joga van (a fegyveres erők alkalmazására), de ez nem jelenti azt, hogy közvetlenül ebben a pillanatban élni fog vele”.

18:35 Megrendítő kép Kijevből: egy, az ukrán nemzet színeiben pompázó zongorán játszik egy nő a Függetlenség téren

18:32 Orosz “tigrisek” Balaklavában

18:20 Csak az orosz lakosság érdekében

Valentyin Matvijenko, az Orosz Föderáció Felsőházának elnöke közölte: Az Egyesült Államok vagy a NATO nem vezényelhet csapatokat Ukrajnába, mert ezt Oroszország nem engedélyezte. A házelnök ezt a hatályos nemzetközi megállapodásokra és kötelezettségekre hivatkozva mondta.

Kijelentette: Oroszország jelenleg kizárólag az Ukrajnában élő állampolgárai, az orosz anyanyelvű lakosság érdekében tesz lépéseket, hogy megakadályozza a kialakulóban lévő káoszt és törvénytelenséget.

17:40 “Oroszország nyílt agressziót követ el”

Ukrajna az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékeli Oroszország lépéseit – jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő szombaton John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén.

17:35 Élő adásban az események

Az ukrán tv 1-es csatornáján sugárzó Hromadske.tv élő adása:

17:30 Oroszország hadat üzent

Palkó István kárpátaljai tudósítónk jelenti:

„Az ukrán tv 1-es csatornáján sugárzó Hromadske.tv közölte: Oroszország de facto hadat üzent Ukrajnának.

Harkivban elszabadult a pokol: a városi, megyei önkormányzatokból a több ezres tömegben nyitott folyosón, egyenként vezették ki a bent tartózkodókat. Többen eszméletlenül hevertek.

Jelenleg Kijevben ülésezik  a Nemzetbiztonsági Tanács. Vasárnapra a vészhelyzetre tekintettel összehívták a parlament rendkívüli plenáris ülését.

A Krímen az eddig felség- és egyéb jelzés nélkül ténykedő katonaruhás fegyveresek közölték, hogy az orosz védelmi minisztérium utasításait hajtják végre. Eddig már a félszigeten lévő ukrán katonai laktanyák és támaszpontok többségét elfoglalták.

Az internetes közösségi oldalakon már terjed a felhívás, hogy a katonaköteles magyar fiatalok, ha tehetik, utazzanak külföldre.”

17:14 Klicsko mozgósít

Az ukrán hadsereg “általános mozgósításának” elrendelését szorgalmazta szombaton Vitalij Klicsko ellenzéki vezető, miután az orosz parlament jóváhagyta fegyveres erők alkalmazását Ukrajnában.

Az UDAR (Ütés) nevű ukrán ellenzéki párt vezetője Kijevben kiadott közleményében arra hívta fel a parlamentet, hogy szólítsa fel az ukrán vezérkari parancsnokot a hadsereg “teljes mozgósításának” elrendelésére “az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetét követően”.

17:10 Janukovics üzent

A magát továbbra is Ukrajna elnökének tekintő Viktor Janukovics támogatja, hogy a Krími Autonóm Köztársaság miniszterelnöke segítséget kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől – közölte szombaton Andrej Klisasz, az orosz felsőház alkotmányügyi bizottságának elnöke.

Andrej Klisasz közölte: a Szövetségi Tanács kérést kapott Viktor Janukovics ukrán elnöktől. “Az elnök hangsúlyozza, hogy tanulmányozta a krími hatóságok kérését, és elítéli, hogy a Kijevben a hatalmat erőszakkal megragadók a saját rendjüket akarják a Krímre kényszeríteni” – jelentette ki Klisasz. Elmondása szerint “Janukovics támogatja a Krími Autonóm Köztársaság kérését”.

“Ez az alap elegendő, hogy támogassuk az Oroszországi Föderációnak küldött kérést ” – szögezte le Kisasz.
Szergej Akszenyov, az autonóm köztársaság csütörtökön megválasztott oroszpárti miniszterelnöke segítséget kért Vlagyimir Putyintól a Krím félszigeti béke és nyugalom megőrzéséhez.

Viktor Janukovicsot az ukrán parlament múlt szombaton menesztette az elnöki tisztségből, mert nem írta alá az előző nap az ellenzékkel kötött megállapodás értelmében elfogadott törvényeket. Janukovics Kelet-Ukrajnába utazott, majd nyoma veszett. Pénteken a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott sajtókonferenciát, amelyen leszögezte: továbbra is Ukrajna elnökének tartja magát.

17:09 Mikor lép Putyin?

Az orosz parlament felsőházának szombati határozata azt jelenti, hogy a törvényhozás szabad kezet ad Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy alkalmazhassa az orosz fegyveres erőket Ukrajna területén, de egyáltalán nem biztos, hogy az orosz elnök élni fog ezzel a felhatalmazással – jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes.

17:02 Az ENSZ is összeül

Rendkívüli ülést tart szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ukrajnai helyzet megvitatására – közölték diplomaták New Yorkban.

16:52 Kivonják a Krím félszigetről a teljes ukrán hadiflottát

Kivonják a teljes ukrán hadiflottát a Krím félszigeti Szevasztopolból. A flotta új, lehetséges állomáshelyeként Odesszát nevezték meg – jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz hírügynökség, az ukrán vezérkarra hivatkozva.

16:50 Hazarendelhetik a nagykövetet

Az orosz törvényhozás felsőháza szerint Barack Obama amerikai elnök megfenyegette és ezzel megsértette Oroszországot, ezért haza kell rendelni az Egyesült Államokból az orosz nagykövetet.

16:35 A magyar operatív törzs elemez

Az ukrán helyzettel kapcsolatos magyarországi intézkedések összehangolására létrehozott operatív törzs folyamatosan elemzi az információkat, értékeli az eseményeket, és ha a helyzet indokolja, megteszi a szükséges intézkedéseket – közölte Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium szóvivője szombat délután az MTI megkeresésére.

Orbán Viktor miniszterelnök január végén, az ukrán válság miatt összehívott rendkívüli budapesti V4-csúcsot követően jelentette be, hogy az ukrajnai helyzet miatt operatív törzs létrehozására kérte Pintér Sándor belügyminisztert, és arra utasította, “készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak”.

Az operatív törzs február 20-i ülése után azt írta közleményében: a testület feladata, hogy a kormány az ukrajnai helyzettel összefüggő döntéseit előkészítse és a tagszervezetek munkáját koordinálja. Az ülésen részt vevő szervezetek, így például a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Mentőszolgálat és más érintett szervezetek felkészültek az ukrajnai válsággal kapcsolatos esetleges események kezelésére – tették hozzá.

16:25 BRÉKING: Jóváhagyta az orosz fegyveres erők alkalmazását Ukrajnában az orosz parlament

Az orosz parlament felsőháza szombati rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő kérelmét, hogy az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

16:20 Elindultak az orosz tankok

A CNN képein az látható, ahogy a Krím félszigeten található Szevasztopolban mozgásba lendültek az orosz tankok.

16:15 Rendkívüli tanácskozás az ukránoknál is

Az ukrán ideiglenes elnök összehívta a biztonsági szervek vezetőinek rendkívüli tanácskozását – közölte szombaton délután Olekszandr Turcsinov szóvivője.

15:45 Már ülésezik a felsőház

Megkezdte rendkívüli ülését Moszkvában az orosz parlament felsőháza. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal korábban a felsőház jóváhagyását kérte ahhoz ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

15:40 Oroszok akcióztak az ukrán haditengerészet támaszpontját

Orosz fegyveresek próbálták ellenőrzésük alá vonni szombaton a Krím félszigeti Balaklavában az ukrán haditengerészeti alakulatok egyik határőrposztját – közölte honlapján az ukrán határőrség.

A közép-európai idő szerint délben kezdődő akcióban mintegy 300, állig felfegyverzett rohamosztagos vett részt, akik tíz katonai járművel érkeztek a félsziget nyugati szarván (Szevasztopoltól délre), a Balaklavai-öbölnél fekvő településre.
Az ukrán támaszponthoz vonuló alakulat parancsnoka közölte az ukrán féllel, hogy az orosz védelmi minisztérium parancsa alapján kell ellenőrzése alá vonnia az ukrán egységet.

Az ukrán határőrség közben közölte: rendkívüli intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy az orosz egységek ne foglalhassák el az ország tengeri védelmét ellátó alakulatok támaszpontjait és hajózó egységeit.

Egy másik közlemény szerint az ukrán tengeri védelem egységei az elrendelt harckészültség keretében kifutnak a tengerre.

15:04: Putyin a felsőház jóváhagyását kéri fegyveres erő alkalmazásához

Az  orosz elnök szombaton a parlament felsőházának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. Putyin egyebek között az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzetre, az ott élő orosz állampolgárok életét érő fenyegetésre hivatkozott.

Az elnök az orosz alkotmány 102. cikkelyét említette a fegyveres beavatkozás alapjául – tájékoztatott az elnöki hivatal sajtószolgálata.

14:35 Kijev: törvénytelen a krími miniszterelnök kinevezése

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök szombaton aláírt rendeletében törvénytelennek nevezte a Krími Autonóm Köztársaság új miniszterelnökének, Szerhij Akszenovnak a kinevezését. Akszenovot csütörtökön nevezték ki a köztársaság új miniszterelnökévé azt követően, hogy oroszbarát fegyveresek elfoglalták a regionális parlamentet.

Rendeletében az ukrán államfő azt hangoztatta, hogy a krími kormányfő kinevezése megsértette az ukrán alkotmányt.
Ezzel egy időben az ukrán külügyminisztérium aggodalmának adott hangot a krími csapatmozgásokkal kapcsolatos értesülések miatt.

13:37 A Kercsi-szoros ukrán oldalán orosz haditengerészek jelentek meg

Az orosz hadiflotta katonáinak nagyobb csoportja jelent meg az Ukrajnát Oroszországtól elválasztó Kercsi-szoros kompátkelőjénél ukrán oldalon – közölte honlapján az ukrán határőrség.

Az Ukrinform hírügynökség szerint az orosz haditengerészek szombatra virradó éjjel teherautókon érkeztek a kompátkelőhöz: “Kétszáz emberről van szó, géppisztolyokkal és könnyű géppuskákkal vannak felszerelkezve, azonosítani nem hajlandóak magukat. Kétséget kizáróan orosz egyenruhában vannak, azonosító jelet azonban nem viselnek” – mondta el egy kercsi forrás.

Korábban az orosz parlament felsőházának elnöke kijelentette: nem zárja ki, hogy Oroszország csapatokat küld a Krímbe.

13.30 Tízezres oroszbarát tüntetés Donyeckben

Több mint tízezer ember tüntet az új kijevi kormány ellen a kelet-ukrajnai Donyeckben, a leváltott Viktor Janukovics elnök fellegvárában, orosz nemzeti zászlókat lobogtatva – jelentette szombaton az AFP helyi tudósítója. “Oroszország, Oroszország” – skandálták a tüntetők, a rögtönzött emelvényre felhívott szónokok pedig kijelentették, hogy támogatják a Krím törekvését az Oroszországhoz való csatlakozásra”. Az egyik 40 év körüli tüntető az AFP-nek kijelentette, fel vannak háborodva a Kijevben történt eseményeken. “Nem hagyjuk, hogy nacionalisták tegyék be lábukat a városunkba.”

 

12: 40 Hivatalos az orosz katonai részvétel a krími krízisben

A Krím fontos objektumainak védelmébe a félsziget kormánya bevonja az orosz Fekete-tengeri Flotta katonáit – közölte szombaton az autonóm terület oroszbarát miniszterelnöke.

Szerhij Akszenov a krími kormány ülését megnyitva úgy tájékoztatott, hogy együttműködést alakítottak ki a Fekete-tengeri Flottával a létfontosságú létesítmények védelme érdekében.


Orosz páncélozott harcjármű várakozik egy út szélén, aKrím félszigeten fekvő Bahcsiszeráj közelében
Fotók: MTI / AP

A miniszterelnök azt mondta, hogy a Krímben a biztonsági szolgálat, a belügyminisztérium és a főügyészség működik, és a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják.

Közben az orosz parlament alsóháza Putyintól arra kérte Vlagyimir Putyin államfőt, hogy hozzon intézkedéseket a krími helyzet stabilizálására – adta hírül az MTI.

12: 35 Orosz erők egy légvédelmi rakétabázist próbálnak elfoglalni a Krímben

Orosz erők megpróbálják ellenőrzésük alá vonni egy légvédelmi rakétaegység parancsnoki központját a dél-ukrajnai Krím-félszigeten – jelentette az Interfax hírügynökség szombaton egy ukrán katonai forrásra hivatkozva.

12:05 Előre hozták a Krím státusáról szóló népszavazást

Március 30-án tartják meg a Krími Autonóm Köztársaság státusáról és jogköreinek kibővítéséről eredetileg május 25-re kiírt népszavazást – tájékoztatott szombaton az Ukrajnához tartozó terület oroszpárti miniszterelnökének szóvivője.


A kírmi parlament épülete (fotó: Europress)

11:40 Ukrajna területi egységének tiszteletben tartására szólított fel Lengyelország

Ukrajna területi egységének tiszteletben tartására és a Krím félszigeti “provokációk” haladéktalan beszüntetésére szólított fel a lengyel kormány – írja az MTI.

A varsói külügyminisztérium szombati, kemény hangú állásfoglalásában hangsúlyozta: Lengyelország követeli, hogy szüntessenek be minden fajta provokatív jellegű csapatmozgást a Krím félszigeten. A minisztérium figyelmeztetett arra, hogy bármilyen katonai döntés, amelyet az elkövetkező napokban hozhatnak, jóvátehetetlen következményekkel járhat a nemzetközi helyzetre.

Lengyelország felszólított az 1994-es budapesti memorandumban foglaltak betartására. A memorandumban az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia garantálták Ukrajna határait.

Az Iránban tartózkodó Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter – mint szombati teheráni sajtóértekezletén bejelentette – az ukrajnai válság miatt lerövidíti iráni útját és hazautazik Varsóba.

10:29 Martonyi: Azonnal reagálunk, ha baj lesz Kárpátalján

A súlyos helyzetben lévő kárpátaljai magyaroknak most újabb veszélyekkel kell szembenézniük, de mi nem fogunk szó nélkül hagyni semmit, a legkisebb bántó szóra, sértésre is azonnal reagálni fogunk – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter szombaton Ungváron.

10:10 Az ukrán kormányfő csapatkivonásra szólította fel Moszkvát

“Ismételten azzal a felhívással fordulunk Oroszországhoz, hogy vonja vissza csapatait, és tartsa be a kétoldalú megállapodásokat” – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk az orosz állami hírügynökség szerint. “A Krímben kialakult válság békés és politikai eszközökkel való megoldására szólítunk” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a válságot az illetéktelen orosz jelenlét okozza az Ukrajnához tartozó autonóm területen.

A Reuters hírügynökség szerint Jacenyuk az ukrán kormány ülése előtt nyilatkozott, és megismételte, hogy nem hagyják magukat belerántani egy katonai konfliktusba. Az ukrán miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy orosz katonai járműveket vezényeltek az ottani ukrán városok központjába.

10:03 Kijev riadókészültséget rendelt el az ukrán haderő krími csapatainál

Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország “nemrég” további hatezer katonát vezényelt Ukrajna területére. Ihor Tenjuh válaszul riadókészültséget rendelt el az ukrán haderő krími csapatainál.


Ismeretlen kilétű egyenruhás fegyveres őrködik, miközben társaival lezárja az ukrajnaiKrím félszigeten fekvő Szevasztopol katonai repülőteréhez vezető utat

Az ukrán kormány az elmúlt napokban azzal vádolta Oroszországot, hogy katonákat vezényel a Krím félszigetre, ahol Szevasztopolban állomásozik az orosz Fekete-tengeri Flotta. A bázis területét Moszkva egy 2010-ben Harkivban kötött megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra. Oroszország álláspontja az, hogy nem sértette meg az Ukrajnával kötött megállapodást.

9:32 Putyinhoz fordult támogatásért a Krím új miniszterelnöke

Tájékoztatása szerint szombaton átmenetileg átvette a hadsereg, a rendőrség és a belügyi szolgálatok parancsnokságát a Krímben az autonóm köztársaság csütörtökön megválasztott oroszpárti miniszterelnöke, Szergej Akszenyov, aki segítséget kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a béke megőrzésében.

A krími kormányfő helyi és orosz hírügynökségek által idézett közleményében azt kérte, hogy a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálat és a határőrség azon tisztjei, akik nem akarnak engedelmeskedni, távozzanak posztjukról.

“A polgárok életéért és biztonságáért viselt felelősségem tudatában Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordulok, hogy segítsen garantálni a békét és a nyugalmat a Krími Autonóm Köztársaság területén” – fogalmazott.

8:03 Interneten Janukovics piszkos ügyei

A YanukovychLeaks.org című lapot naponta több mint 300 ezren nézik meg – állítják a site fenntartói. A Viktor Janukovics rezidenciájá átkutató 16 újságíró úgy véli, fontosabb, hogy mindenki megismerhesse az ország történelme szempontjából lényeges információkat, mint hogy ők megtartsák azokat maguknak, és majd üzletet csináljanak belőlük.

A dokumentumokat az elnök és emberei a rezidencia kerti tavába dobálták elmenekülésük előtt. A papírokat búvárok felhozták, majd megszárították azokat, és adathordozókra szkennelték. Azokat a dokumentumokat, amelyek olyan rossz állapotban vannak, hogy nem lehet őket szkennelni, fényképezik.

Az egyik újságíró, az angol nyelvű Kyiv Postnak dolgozó Vlad Lavrov az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: az első tervük az volt, hogy a dokumentumokat nem adják ki, hanem elemzik, majd ez alapján cikkeket írnak és jelentetnek meg. “De ez nem az a helyzet, amelyben az ember megtarthatja magának az információkat. Történelmi jelentőségű napok ezek. A dokumentumok garanciát jelentenek arra, hogy majd az összes elkövetett bűnt kivizsgálják” – mondta, hozzátéve, hogy most, miután az iratok mind felkerültek az internetre, átadják azokat a rendőrségnek.

7:12 “Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megvédjük magunkat”

Ukrajna ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg pénteken Oroszországot, hogy törvényellenesen vezényelt katonai repülőgépeket és harci helikoptereket hazája területére, és kijelentette, hogy Ukrajna elég erős önmaga megvédéséhez.

Jurij Szergejev azután nyilatkozott újságíróknak, hogy a Biztonsági Tanács zárt ülést tartott az ukrajnai válságról. Fegyveresek pénteken ellenőrzésük alá vontak két repülőteret az Ukrajnához tartozó Krímben. Kijev szerint az orosz hadsereg katonái voltak, de Moszkva tagadja, hogy köze volna a repülőterek megszállásához.

Vitalij Csurkin orosz nagykövet nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy bármilyen orosz csapatmozgás történt volna a Krímben, de közölte, hogy ha van ilyen, akkor az összhangban áll az Ukrajnával érvényben lévő szerződésekkel, hiszen orosz katonai létesítmények vannak a félszigeten. Szó nincs agresszióról.

Amint várható volt, a BT nem tett semmilyen hivatalos lépést az ukrán válság ügyében. Oroszországnak a négy másik állandó taghoz hasonlóan vétójoga van a testületben. Raimonda Murmokaite litván nagykövet, a BT soros elnöke az ülés után azt mondta: “többen támogatták Ukrajna egységét, területi integritását és szuverenitását”. A tagországok egyetértettek abban, hogy az ukrajnai politikai szereplőknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és arra buzdítják őket, hogy párbeszéd útján oldják meg a válságot.

6:40 Obama: Ára lesz az Ukrajnán belüli orosz katonai műveleteknek

Barack Obama amerikai elnök aggodalmát fejezte ki pénteken az Ukrajnából jelentett orosz katonai csapatmozgások miatt, és figyelmeztette Moszkvát, hogy minden ukrajnai intervenciónak “ára lesz”.

“Mély aggodalommal töltenek el most bennünket az Oroszországi Föderációnak Ukrajna belsejében végrehajtott katonai csapatmozgásairól szóló jelentések” – jelentette ki az elnök a Fehér Házban.”Oroszországnak történelmi kapcsolatai vannak Ukrajnával, beleértve a kulturális és a gazdasági kötődéseket, és katonai létesítménye is van a Krímben, de Ukrajna szuverenitásának és területi épségének bármilyen megsértése nagyon destabilizáló hatású lenne, ami nem áll érdekében Ukrajnának, Oroszországnak vagy Európának” – mondta Obama.

Rámutatott, hogy egy ilyen lépés súlyos beavatkozást jelentene az olyan ügyekbe, amelyekben csak az ukránok határozhatnak, egyértelműen megsértené Oroszországnak azt a kötelezettségét, hogy tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és határait, valamint a nemzetközi törvényeket is, és tiltakozást váltana ki szerte a világon.  “Az Egyesült Államok a nemzetközi közösség mellett fog állni annak megerősítésében, hogy Ukrajnában minden katonai beavatkozásnak ára lesz” – tette hozzá.

Az elnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok az Ukrajnában kibontakozó eseményekkel kapcsolatban mindig is egyértelműen azon az elven volt: az ukrán nép “megérdemeli, hogy esélye legyen saját sorsának meghatározására”.
Kitért arra, hogy néhány nappal ezelőtt tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és hogy a kormánya napi kapcsolatban áll az orosz hivatalos személyekkel.

Joe Biden alelnök arról biztosította az ukrán miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok támogatja kormányának erőfeszítéseit ezekben a nehéz napokban, és kiáll Ukrajna szuverenitása, területi épsége és demokratikus jövője mellett – emlékeztetett Obama.

Kihagyhatja az elnök a Szocsi G8-csúcsot

Elképzelhető, hogy Obama elnök és az európai vezetők fontolóra veszik: nem vesznek részt a G8 országcsoport Szocsiban megrendezendő csúcstalálkozóján – közölte pénteken újságírókkal egy magas rangú amerikai hivatalos személy. A nevének mellőzését kérő illetékes kijelentette, hogy az Egyesült Államok egyeztetéseket folytat európai szövetségesivel arról, hogy milyen árat fizettessenek meg Oroszországgal egy ukrajnai intervenció esetén.
A tisztségviselő szerint az amerikai ellenlépések közé tartozhat a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok Moszkva által szorgalmazott elmélyítésének elutasítása is. Egy védelmi ügyekért felelős, ugyancsak név nélkül nyilatkozó amerikai hivatalos személy szerint Oroszország “több száz” katonát vezényelt a Krím-félszigetre.

Turcsinov nem írja alá a nyelvtörvény eltörlését

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök nem lépteti hatályba a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott parlamenti döntést – erősítette meg péntek este az államfő krími különmegbízottja, Szerhij Kunyicin az ATR tv-csatornának adott nyilatkozatában.

Kunyicin úgy fogalmazott, hogy “sikerült meggyőzni az állami vezetőket – a nyelvtörvény meg lesz vétózva”. Turcsinov még csütörtökön munkacsoport létrehozására adott utasítást, hogy az “haladéktalanul lásson hozzá az új nyelvtörvény kidolgozásához”. A munkacsoportban képviseltetni fogja magát az összes parlamenti frakció és képviselői csoport. A szöveg megfogalmazásához igénybe veszik nyelvészeknek, filológusoknak és társadalmi kérdések szakértőinek a segítségét is.

Olvasói sztorik