Közélet

Csányi Sándor az OTP-vel, Marco Rossival elégedett, a gazdaságpolitikával kevésbé

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Szerinte a magyar gazdaság legnagyobb problémája most a rendkívül magas költségvetési hiány.

Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorának adott interjúban arról beszélt, hogy még saját várakozásaikat is túlszárnyalta az OTP-csoport teljesítménye, jövőre pedig az idei rekordot is megdöntheti nyereségük. Az OTP lett Közép- és Kelet-Európa legnagyobb, és egy tavalyi stresszteszt alapján Európa 4. legstabilabb bankja.

Az elnök-vezérigazgató közölte, a bankcsoport számára a magyarországinál jobb volt a helyzet bizonyos országokban, idehaza a tőkére vetített megtérülésük 15-16 százalék között volt, csoportszinten pedig 27 százalék. Csányi Sándor az interjúban beszélt a bankpiaci versenyhelyzetről, a fintech cégek, illetve az orosz–ukrán-háború jelentette kihívásokról, a digitális bankolásról. Az OTP akvizíciós tervéről annyit árult el, hogy egy olyan viszonylag nagy bankot vennének meg, amely három országban van jelen, olyan országokban, ahol nagyon fejlett a digitalizáció és a bankrendszer.

A magyar helyzetről azt mondta, az OTP versenyképességét nem rontja az extraprofitadó, azt ugyanis mindenki fizeti, de a makrogazdaságnak nem jók a különadók, egyszeri intézkedések, beavatkozások, mert a hitelezési képességet csökkentik.

Nem lehet az ilyen egyszeri intézkedésekre felkészülni, mert nem rendszeresen ismétlődik. Ha nehézség van, akkor a banki adóztatás nagyon kedves területe a politikusoknak, hiszen úgy gondolják, hogy a jövedelmen kívül népszerűséget is tudnak ezzel szerezni. Erre nem lehet felkészülni.

Csányi Sándor érthetőnek tartja az MNB óvatosságát

Egyelőre abban sem biztos, hogy valaha kivezetik a különadót. Azt mondta, a magyar gazdaság legnagyobb problémája most a rendkívül magas költségvetési hiány, ami rossz, óhatatlanul rontja az államháztartás finanszírozását, a magyar gazdaság kredibilitását is.

Nagyon fontos, hogy egy ország iránt meglegyen a bizalom. Ez a bizalom most azon fog múlni, hogy a költségvetési hiányt sikerül-e csökkenteni, elhiszik-e a befektetők.

A beszélgetésben a hitelezés, az EU-s források és a munkaerő hiánya mellett az is szóba került, hogy az OTP készen állna az euró fogadására,

de a magyar gazdaság még nem áll készen, és talán nem is lenne most előnyös az eurótagság, hiszen szüksége van Magyarországnak egy jól működő, szuverén monetáris politikára és egy sokkal hatékonyabb, termelékenyebb gazdaságra.

Az OTP-nél 4,5 százalék körüli inflációval számolnak, de Csányi Sándor jelezte, ezt befolyásolhatja, hogy a különböző politikai eseményekhez, választásokhoz kapcsolódóan történik-e olyan jövedelem-kiáramlás, ami a fogyasztással együtt az inflációt növeli.  Szerinte bérben fogyasztást generálni csak akkor szabad, ha arányosan nő a gazdaság termelékenysége. Mivel van veszélye, hogy az inflációcsökkenés mostani üteme kicsit magasabb lesz az év második felében, ezért érthetőnek tartotta a jegybank óvatossága. MLSZ-elnökként úgy vélte, a válogatott sikere egy több mint évtizedes építkezési folyamat része, Marco Rossi  kiválasztása jó döntés volt, 2025 elejéig ő mindenképpen marad, de Csányi Sándor szeretné a szövetségi kapitány szerződését akár sokkal hosszabb időre is meghosszabbítani, a

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik