Belföld

A NAV sportpénzeket érintő költségvetési csalásos nyomozása kavarta fel a kampányt Gyöngyösön

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Kampánytéma lett, hogy vizsgálatot indított a sporttámogatások miatt az adóhatóság, de hivatalosan nem mondják meg, ki a gyanúsított.

Költségvetési csalás gyanújával indított nyomozást a NAV Észak-Magyarországi Bűnügyi Igazgatósága Gyöngyösön a helyi sporttámogatásokkal kapcsolatban. Az adóhivatal nyomozói több mint fél éve kezdtek bele a vizsgálatba, a tavalyi év végétől számos tanúkihallgatást tartottak, és jártak a városházán is, ahol az önkormányzat által kiosztott pénzekről szóló iratokat és szerződéseket foglaltak le.

Az utóbbi hetekben ez az ügy lett az egyik ütközőpont az önkormányzati választás helyi kampányában. Lényegében az egész település előtt ismertté vált, hogy vizsgálják a taopénzeket, csupán egyetlen pont körül maradt bizonytalanság: kik a vizsgálat érintettjei. Az adóhatóság nem árulta el azt sem, hogy melyik egyesülettel vagy sportcéggel kapcsolatban kezdtek kutakodni.

A 24.hu is hiába kereste a NAV-ot, az adóhivatal továbbra sem igyekezett tisztázni a helyzetet. Megkérdeztük többek között, hogy a Gyöngyösi Kézilabda Klub és a Gyöngysport Kézilabda Nonprofit Kft., vagy velük együtt több egyesület is érintett-e a vizsgálatban, illetve, hogy mekkora kárértékről van szó, de csupán annyit válaszoltak, hogy a feltett kérdésekkel kapcsolatban nem hozhatnak nyilvánosságra semmilyen információt.

A hatósági titkolózás azért nyithatott komoly frontot a gyöngyösi politikában, mert miközben elindultak vizsgálatok, a Gyöngyösi Kézilabda Klub elnöke, Nagy Attila is beszállt a polgármesteri posztért folyó versenybe.

Gyöngyösön az elmúlt tíz évben Hiesz György vezette az önkormányzatot, a 67 éves egykori MSZP-s politikus azonban nem indul a választáson, helyette Végh Attila lett a közös ellenzéki (MSZP-DK-Jobbik-Momentum) jelölt. Vele szemben Szókovács Péter indul a Fidesz-KDNP-VSZE színeiben. Harmadikként jelent meg a porondon Nagy Attila, akit a VAGY (Változást Akarunk Gyöngyösön) Egyesület támogat. Helyi forrásaink szerint az ellenzéki és kormányoldali tömb között Nagy lehet a mérleg nyelve.

Szajki Bálint / 24.hu Hiesz György

Az adóhatósági ügyet két hete a GyöngyösMa hozta nyilvánosságra. Az önkormányzati fenntartású lap írta meg, hogy információi szerint a kézilabdaklub és a csapat cége lehet az érintett a nyomozásban. Az értesülést a Magyar Kézilabda Szövetség közlésével is megerősítették. A szövetség megírta a lapnak, hogy a NAV őket is „megkereste Gyöngyösi Kézilabda Klub és a Gyöngysport Kézilabda Nonprofit Kft. vonatkozásában”, és tájékoztatást is kaptak a nyomozás tényéről, de – mint írták – az ügy részleteivel kapcsolatban ők sem rendelkeznek további információkkal.

A GyöngyösMa szerint az önkormányzatnál Hiesz György polgármester már januárban, a NAV-os iratlefoglalás után belső vizsgálatot rendelt el és Kozma Katalin jegyző ki is osztott egy fegyelmit annak a munkatársnak, akiről kiderült, hogy nem ellenőrizte megfelelően a támogatásokról benyújtott elszámolásokat.

Nagy Attila, aki egyszemélyben klubelnök és ügyvezető a kft.-ben a Facebook-oldalán ezután hazugsággal vádolta meg a polgármestert és az önkormányzatot. Szerinte ugyanis nemcsak a kéziseket, hanem mind az öt gyöngyösi látványsport-egyesületet vizsgálják.

Az az okfejtés, amit a polgármester úr mond, hogy az ötből három (egyesület) azt jelezte vissza neki, hogy őket még nem keresték meg, az nem jelenti azt, hogy ők nem részei a vizsgálatnak, csak (a nyomozók) egyelőre még nem jutottak odáig, hogy őket is megkeressék

– magyarázta a polgármester-jelölt sportvezető. Nagy azt is állította, hogy inkább az önkormányzat érintettsége a valószínű, mert a NAV nem simán bekérte a dokumentumokat, hanem helyszíni ellenőrzés keretében azonnali lefoglalást rendelt el.

Nagy nyilatkozatára reagálva a polgármester az önkormányzat vezetőivel együtt sajtótájékoztatót tartott a vizsgálatról. A keddi eseményen Hiesz György közölte, hogy bár a klubelnök megpróbálja az önkormányzatra és a többi sportegyesületre hárítani a felelősséget, az önkormányzati köztisztviselők védelmében fontosnak tartja elmondani, hogy a költségvetési csalás gyanúja nem az önkormányzattal szemben merült fel. A polgármester azt is elmondta, hogy információik szerint a klub éveken át kétfelé számolt el a számlákkal. A vizsgálat alá vont időszakban az önkormányzat összesen 41 millió forintnyi támogatást adott a kéziseknek.

Kovács Róbert, az önkormányzat pénzügyi és költségvetési igazgatója a sajtótájékoztatón közölte, 2023 márciusában éppen a Gyöngyösi Kézilabda Klub elnökétől kapott értesítést: Nagy akkor azt jelezte, hogy a Magyar Kézilabda Szövetségtől kapott információi alapján az elszámolás felülvizsgálatára van szükség, mert ugyanazokkal a számlákkal számoltak el a szövetség és az önkormányzat felé. Mikor ellenőrizték az elszámolásokat, kiderült, hogy a kettős elszámolás – vagyis, hogy ugyanazokat a számlákat nyújtották be a szövetség és az önkormányzat felé – összesen három év szerződéseit és számláit érinti, ezért a kézilabdaklubbal közösen az eredeti dokumentumok megtartása mellett módosították a támogatási szerződéseket, és a klub új számlákat nyújtott be az elszámoláshoz, amelyek megegyeztek a döntéshozó képviselő-testület szándékaival, miközben a korábbi számlákat lefűzve megtartották.

Nagy Attila a 24.hu-nak annyit elismert, hogy tanúmeghallgatás náluk is volt, de mint mondta, dokumentumokat tőlük nem kértek be a hatóság emberei.

Nem lehet szó arról, hogy két helyre elszámoltuk volna el ugyanazokat a számlákat, mert a szövetségnél több éves csúszásban van az elszámolás és az ellenőrzés

– állította a klubelnök, amikor megkérdeztük, hogy valóban ő hívta-e fel az önkormányzatot azért, hogy indítsanak felülvizsgálatot. Nagy hozzátette, önellenőrzést végeztek, ami számviteli hibát mutatott ki, de bőségesen rendelkezésre álltak számlák, amelyeket a szerződésmódosítás után bele is raktak az elszámolásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik