Közélet

320 millióért vett újabb festményeket a MNB egyik cége

Összesen 320 millió forintért vásárolt 30 darab festményt a jegybank tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. — derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból. A beszerzéseket hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban folytatták le.

  • Az összeg több mint fele, 170 millió forint egyetlen alkotás, Rippl-Rónai József 1910 körül készült, a „kukoricás” korszakából származó olajfestményének ára, amely Lengyel Menyhértet ábrázolja. Az eladó Ránki Dezső, világhírű zongoraművész.
  • 29 darab modern műalkotás is gyarapítja a gyűjteményt: Frey Krisztián, 1997-ben, Zürichben elhunyt magyar festő, grafikus munkáit a jegybank cége a Kieselbach Galériától vásárolta meg 150 millió forintért.

Az MNB-Ingatlan Kft. nagy ütemben, százmilliós tételekben vásárolja a műtárgyakat: augusztusban 17 Bak Imre-festményt szereztek be összesen 165 millió forintért, ezt megelőzően szoborcsoportokra adott le rendelést a jegybanki leány, ugyancsak hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében, csaknem 700 millió forintért. A Magyar Nemzeti Bank leányvállalata legutóbb szeptemberben vett festményeket, akkor Lakner László 18 absztrakt alkotását vásárolták meg 148 millió forintért.

A Műtárgy.com-on megjelent cikk szerint az MNB-Ingatlan Kft. idén kezdte el műtárgy gyűjteménye építését, a megvásárolt alkotásokat

a Magyar Nemzeti Bank épületeinek reprezentatív tereiben helyezik el és a gyűjteményt kutathatóvá, feldolgozhatóvá teszik majd a művészettörténészek számára.

Mint írják: az MNB cége a kortárs gyűjteményének építését ösztönzésnek is szánja mások számára. A galériák tevékenységének vásárlásokkal való támogatása elősegíti a színtér eddig elért eredményeinek, a nemzetközi művészeti világban való jelenlétnek a megtartását, a járvány miatti nehézségek leküzdését is — teszik hozzá.

A korábbi években milliárdokat költött a Magyar Nemzeti Bank műtárgyakra: 2014 és 2018 között az Értéktár program keretében 13 milliárd forintot fordítottak vásárlásra. Ebben a programban került jegybanki tulajdonba egyebek mellett Munkácsy Mihály, Orbán Dezső, Tiziano és Benczúr Gyula egy-egy alkotása is. Az Értéktár programban megvásárolt műtárgyak listáját itt találja.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik