Gazdaság

Mától hívható a bérkommandó

A Rogán Antal vezette testület anonim bejelentéseket vár.

Mától hívható a bérmonitoring bizottság által működtetett ingyenes zöldszám, a 06-80-205-204. A Fidesz és a KDNP frakció február 16-án hozta létre a bér- és adómonitoring bizottságot; a Rogán Antal vezette testület feladata, hogy a köz- és a magánszférában is vizsgálja, “teljesültek-e az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén született bérmegállapodások”.

A hétfői közlemény szerint mától elérhető a bizottság honlapja, amelyen megtalálható egy on-line kérdőív is. Ezen kívül a testület a következő email címre várja az anonim bejelentéseket: bermonitoring@fidesz.hu.

Rogán Antal korábban azt mondta, első helyen a közszférát és az ahhoz tartozó állami vállalatokat vizsgálják meg, de – mint fogalmazott – szeretnének “körülnézni az önkormányzatok környékén is”.
Emellett a magánszférát érintően is vizsgálódni akarnak, álláspontja szerint ugyanis fel kell gyorsítani azt az időt, amíg a bérmegállapodásról szóló döntések “végigmennek” a bérrendszeren.

Rogán Antal emlékeztetett: az OÉT ülésén hozott bérmegállapodás arról szólt, hogy a minimálbér 6,1 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 5 százalékkal emelkedik. Korábban többen is figyelmeztették a kormányt, hogy állításával ellentétben, az OÉT csak egy ajánlást fogad el, a szabad béralku megszüntetése évtizedekkel ezelőtti állapotok visszahozását jelentené.

A Közben a mai Napi Gazdaság arról írt,

hogy becslése szerint idén a munkavállalók ötödét-negyedét érintheti negatívan az egykulcsos adórendszer. Ez egymillió embert jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik