Gazdaság

A 16 százalék egymillió embernek fáj

Pontosabb adat csak a 2011-es adóbevallás után lesz.

A Napi Gazdaság becslése szerint idén a munkavállalók ötödét-negyedét érintheti negatívan az egykulcsos adórendszer. Ez egymillió embert jelent. A lap szerint a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet kereső gyermektelenek fizetik a kedvezményeket és a felső kulcs megszüntetését.

Az újság elismeri, hogy csak a 2011-ről szóló, 2012-ben elkészítendő adóbevallásokból lehet majd megtudni, pontosan mekkora a kör. A KSH adatai szerint tavaly valamivel több mint egymillió gyermektelen pár élt az országban, ehhez a kétmillió főhöz jön még újabb több mint 1,1 millió egyszemélyes háztartás. Ebben a körben azonban nyugdíjasok is vannak.

Az adóhatóság kimutatása alapján az összes szja-fizetésre kötelezett 85-90 százaléka keres kevesebbet 300 ezer forintnál. A több mint 1,5 milliós gyermektelen munkavállaló jó része is idetartozhat, ennyien szembesültek azzal, hogy csökkent a nettó keresetük.

A közszférában megtörtént a béremeléssel a korrekció, minden jövedelemszinten kipótolta a munkáltató az elszenvedett mínuszt, de ugyanezt a versenyszférában nem garantálta semmi, vagyis nagyjából egymillió munkavállaló keresetének alakulása teljesen bizonytalan.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban csak a minimálbérről és a garantált bérminimumról állapodtak meg. A kormány most azt próbálja számon kérni a vállalkozásoktól, hogy a 4-6 százalékos bérajánlást mindenki hajtsa végre. Erre azonban nem kötelezhető senki – írja a lap.

AJÁNLOTT LINK:

Egymillióan buknak a kormány döntése miatt (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik