Üzleti tippek koronavírus

Ilyen is van: bővítésre készülnek a hazai szolgáltatóközpontok

Földi Imre / MTI
Földi Imre / MTI
A szektor magyarországi cégeinek 71 százaléka tervezi, hogy új szolgáltatást vezet be a következő egy évben – derült ki a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) online konferenciáján bemutatott felmérésből.

Marciniak Róbert, a Budapesti Corvinus Egyetem docense kiemelte: ez az előrejelzés összhangban van azzal, hogy az idén az üzleti szolgáltatóközpontok 77 százaléka bővítést tervez, míg 2018-ban ez az arány még 66 százalék volt. A működésükben stagnálásra számítók aránya az akkori 31 százalékról 20 százalékra mérséklődött. Ez azt mutatja a szakértő szerint, hogy a szektor működésének érett szakaszába lépett, és erősen bízik a magyar gazdaságban és üzleti környezetben.

Kapcsolódó
Rekordot döntött a távmunkások száma
A tavalyi év első felében meghatszorozódott a távolról dolgozók aránya.

A kutatásban részt vevő SSC-k (shared service center) kétharmada ezzel összhangban létszámbővítést tervez, és alig 7 százalékuk jelzett létszámcsökkentést 2021 első fél évében – tette hozzá. A felmérés alapján a szektor vállalatainak csaknem fele pénzügyi, számviteli, kontrolling tevékenységet végez. Jelentős arányt képvisel még az IT (27 százalék), és az ügyfélszolgálat (13 százalék), ez az elmúlt három évben nem változott. A vezetők többsége szerint a cégeik ellenállóak krízishelyzetben.

Komáromi Réka, az EY partnere ismertette, hogy jelenleg 205 üzleti szolgáltatóközpont működik idehaza, és csaknem 74 ezer embert foglalkoztatnak. Az egyes központok átlagosan 360 dolgozóval működnek, ami régiós összevetésben magas. A fiatal, magasan képzett munkaerő beléptetésében ugyanakkor éves szinten lemaradásban van az ország a lengyel, cseh és román adatokhoz képest. Ezt fontos, fejlesztendő területnek nevezte a vezető szerep megtartásához.

Szende Csaba, a HOA szövetség Covid 19-felmérését ismertetve elmondta:

a krízishelyzet ellenére az ágazat növelni tudta a kapacitását, stabilizálta helyzetét a járvány második hullámára.

A SSC-knek nem kellett elbocsátani dolgozókat, akik gyorsan alkalmazkodtak a távmunkához. A járvány előtt az ágazat dolgozóinak 22 százaléka, jelenleg 92 százaléka dolgozik távolról. A vírushelyzet jelentős lökést adott a digitalizáció-automatizációnak, ami pozitív hatás. Az automatizáció a szektor fele szerint fontos marad a jövőben is, és erre megvannak a forrásaik a cégeknek.

A vállalatok több mint 60 százaléka 10 százaléknál nagyobb létszámbővítést tervez a következő években. Az üzleti kilátásokat is kedvezőnek tartják.

Kis Tünde, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) alelnöke szerint az ágazat folyamatosan fejlődik, a vírushelyzet ellenére jól teljesít, erős és ellenálló. Tavaly 25 kedvező befektetési döntés született a szektort érintően, amelyekkel több mint háromezer új munkahely jött létre. Közlése szerint a központok egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a jól képzett, nyelveket beszélő fiatalok Magyarországon maradjanak, vagy külföldi tapasztalatot követően visszatérjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik